Истерия за екипи на Бербатов в Солун
Тото 2, тираж 71

Тото 2, тираж 71

преди 54 мин.
Хамилтън най-бърз и на "Монца"
Къде съм ? Начало /

Новите листовки за кандидат-шофьорите са по-скъпи и по-трудни

До края на годината изпитът ще се провежда на електронни таблети

14:20, 30 август 2011 3944 0 коментар
Министърът на транспорта Ивайло Московски (в средата) представи новата система за провеждането на теоретичния изпит за кандидат-водачите на МПС. Снимка Aни Петрова

Таксата за теоретичния шофьорски изпит ще бъде увеличена от 12,50 на 20 лв. Това се предвижда с въвеждането на новата електронна система, която ще изпитва бъдещите шофьори. Очаква се тя да влезе в сила максимум до два месеца, съобщиха от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Новата система ще съдържа инсталиран софтуер в 60 броя специални куфари. Всеки един от кандидатите ще се идентифицира чрез баркод и ще получи плик, запечатан с два холограмни стикера, в който са поместени въпросите. Новото е, че въпросите намаляват броя си от 60 на 45. Изпитът ще е с продължителност 45 минути, а проверката на листовките ще се извършва със сканиращо устройство. Максималният брой точки е 97, а минималният за допускане до втората част на изпита е 87 точки. Изпитващият ще се идентифицира със специална карта с чип. Кандидатите ще могат да проверяват резултатите и грешките си в учебните центрове или в интернет. До края на тази година или началото на следващата листовките в хартиен вариант ще бъдат подменени от електронни таблети, за които единственото изискване е кандидат-шофьорите да знаят български език. С това уточнение транспортният министър Ивайло Московски опроверга информацията, че с новата система се цели отпадане на по-малко образованите кандидати.
В същото време ще бъде променен и самият изпит с листовки. Въпросите ще бъдат по-малко на брой, но верният отговор на един въпрос може да бъде повече от един. С новата система от Министерството на транспорта очакват да преборят и хората и учебните центрове, които се занимават с купуване и продаване на изпити.
Годишно на шофьорските изпити се явяват между 100 и 120 хил. кандидати. От тях 60-70% успяват да се справят и с двата изпита, отбеляза изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Валентин Божков. По думите му възможността за манипулация е сведена до минимум. Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България очаква резултатът от промените да се почувства до две години, като припомни, че браншът е настоявал за въвеждането на подобна система още преди 6-7 години.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Футболът в България: Невинните виновни

Свят

Пентагонът въвежда мораториум върху работата с вируси

Спорт

Императорско посрещане за Бербатов в Солун

Свят

Снимка на мъртво сирийче, изхвърлено от морето, шокира Европа ( 18+ )

Последно обновяване 4 септември, 2015 16:51 ч.

Development PIMDESIGN