Холандия и Русия се карат с какви ракети е свален самолетът над Украйна
Легендата „Москвич“ се връща на пазара
Преместиха дербито на ЦСКА
Къде съм ? Начало /

Новите листовки за кандидат-шофьорите са по-скъпи и по-трудни

До края на годината изпитът ще се провежда на електронни таблети

14:20, 30 август 2011 4010 0 коментар
Министърът на транспорта Ивайло Московски (в средата) представи новата система за провеждането на теоретичния изпит за кандидат-водачите на МПС. Снимка Aни Петрова

Таксата за теоретичния шофьорски изпит ще бъде увеличена от 12,50 на 20 лв. Това се предвижда с въвеждането на новата електронна система, която ще изпитва бъдещите шофьори. Очаква се тя да влезе в сила максимум до два месеца, съобщиха от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Новата система ще съдържа инсталиран софтуер в 60 броя специални куфари. Всеки един от кандидатите ще се идентифицира чрез баркод и ще получи плик, запечатан с два холограмни стикера, в който са поместени въпросите. Новото е, че въпросите намаляват броя си от 60 на 45. Изпитът ще е с продължителност 45 минути, а проверката на листовките ще се извършва със сканиращо устройство. Максималният брой точки е 97, а минималният за допускане до втората част на изпита е 87 точки. Изпитващият ще се идентифицира със специална карта с чип. Кандидатите ще могат да проверяват резултатите и грешките си в учебните центрове или в интернет. До края на тази година или началото на следващата листовките в хартиен вариант ще бъдат подменени от електронни таблети, за които единственото изискване е кандидат-шофьорите да знаят български език. С това уточнение транспортният министър Ивайло Московски опроверга информацията, че с новата система се цели отпадане на по-малко образованите кандидати.
В същото време ще бъде променен и самият изпит с листовки. Въпросите ще бъдат по-малко на брой, но верният отговор на един въпрос може да бъде повече от един. С новата система от Министерството на транспорта очакват да преборят и хората и учебните центрове, които се занимават с купуване и продаване на изпити.
Годишно на шофьорските изпити се явяват между 100 и 120 хил. кандидати. От тях 60-70% успяват да се справят и с двата изпита, отбеляза изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Валентин Божков. По думите му възможността за манипулация е сведена до минимум. Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България очаква резултатът от промените да се почувства до две години, като припомни, че браншът е настоявал за въвеждането на подобна система още преди 6-7 години.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Холандия и Русия се карат с какви ракети е свален самолетът над Украйна

Спорт

Дават волейбола на видеостена пред залата

България

Кабинетът отпуска 400 000 лв. за експертиза по процеса за КТБ

Култура

Вместо подаръци патриарх Неофит набира средства за ехограф

Последно обновяване 13 октомври, 2015 16:33 ч.

Development PIMDESIGN