Съд оряза наследниците на Принс до 6
Котаракът Гладстон започна служба в полза на британската хазна
Музей на сладоледа отвори врати в САЩ
Къде съм ? Начало /

Оля и пеперудите или как една юристка се влюби в нежните пърхащи криле

Алла Пугачова и бурна сцена на ревност вдъхновили красавицата от Сибир да се посвети на необикновеното си хоби

0:00, 03 ноември 2007 5443 2 коментарa
Тази пеперуда не е от най-шарените, но пък е една от гордостите на Оля.

Снимки Георги Пашков
01/09

В доста семплия откъм оригинални идеи за подаръци пазар се появи нещо наистина забележително.Е, някои биха определили поднасянето на жива пеперуда като твърде претенциозно, но в повечето случаи на тази идея се гледа с много добро око. Като добавим и факта, че отглеждането на красивите летящи насекоми се е превърнало в абсолютен хит по цял свят, вече няма място за съмнение - отново сме в крак с модата, и то - благодарение на една предприемчива юристка от руски произход. Нейното име е Олга Ускова, родена е в Сибир, но от 17 години живее в София. Обича да се шегува със себе си, като казва: "Чувствам се стопроцентова българка, защото съм изяла три тона чубрица". За времето, прекарано у нас, тя е успяла да завърши право, да се омъжи и разведе, да роди син, да научи перфектно езика ни, да оглави няколко международни организации и да създаде... ферма за пеперуди.

Всъщност всичко започва преди около година, когато русокосата шефка на Руския бизнес-клуб у нас вижда по една от руските телевизии репортаж за рождения ден на Алла Пугачова. Естрадната примадона била изненадана от приятелите си с кутия, пълна с 400 пеперуди, които в даден момент се разлетели във всички посоки и това предизвикало истински фурор сред гостите. По същото време в дома на Олга няколко вечери поред през прозореца влизали огромни нощни пеперуди и тя, под влияние на типичните наши бабешки поверия, решила, че са знак за изневерите на мъжа й Емин. "Три дни го изтормозих с ревнивите си разпити, а то се оказа, че били знак, но за друго", смее се днес тя.

Именно тогава твърдо се зарича да пробва да пресъздаде красивата сцена от московското парти на Пугачова на

ежегодния Бал на цветята, организиран от самата нея в София

И успява. Кръщава невижданото досега шоу "Приказен дъжд от живи пеперуди". "Ефектът беше поразителен и аз буквално се влюбих в пърхащите насекоми, от които иначе изпитвах ужас", признава за фобията си тя. Увлечението й дотолкова я завладява, че юристката решава да рискува и да създаде домашна ферма за пеперуди."И до днес това е просто хоби, макар че приемам поръчки и реализирам някаква печалба", откровено заявява Олга. Първите, които се престрашават да разчупят сватбения бг канон и вместо да хвърлят жито, пускат на свобода 150 пеперуди, са двойка младоженци от столицата."Такъв ритуал има в Индия - много е красиво", пояснява Ускова. По-късно влюбен до уши мъж поръчва за приятелката си годежен пръстен, в който има жива пеперуда. "Особено важно е при този вид предложения за брак да сте наясно дали обектът на вашите чувства не страда от инсектофобия, защото тогава оригиналната ви идея отива на кино", предупреждава Оля, която често търсят и за детски партита: "За рождени дни предлагам винаги по-дребни пеперудки с твърди криле,

защото малчуганите обичат да ги хващат по-грубичко

и тогава опасността да наранят насекомите е много голяма."

Всичко необходимо собственичката на инсектариума е научила от десетките изчетени книги по темата, но е допускала и доста грешки. "Ще ви разкажа нещо, което досега никъде не съм споделяла" , тихичко започва тя и продължава: "Първата пеперуда, която се роди, беше хубава, голяма, но със смачкани криле. Аз толкова се разстроих, че я сложих на масата върху една салфетка и започнах да приглаждам крилцата с ръце. За по-сигурно реших да ги фиксирам с лак за коса и... досещате се сигурно какъв беше финалът на спасителната акция", неловко се усмихва тя. Днес обаче място за недоразумения няма. Чаровната юристка без проблем храни питомците си един по един със захарна вода, реже им портокали, грозде и ябълки. "Всеки един от обитателите на фермата ми е със свой характер и вкусове.

Някои са спокойни, излъчват интелигентност, други са абсолютни диваци

Такива са и по отношение на храната, но аз ги обичам всичките и когато са по-малко на брой, дори им давам имена", смее се тя.

В момента в инсектариума на Олга Ускова, който е с капацитет 150 пеперуди, има около десетина красиви екземпляра и още толкова пашкула, от които всеки момент може да се родят пеперуди. Тях Оля внася с индивидуална поръчка от Филипините и Индонезия, където са най-големите развъдници в света. Цялата документация, свързана с вноса, приходите и разходите на фермата води синът й Никита Георгиев. Момчето толкова се е запалило по хобито на майка си, че вместо да играе с приятели навън, седи у дома и съставя бизнес планове. Тя пък за награда го е направила генерален директор на семейната им фирма. "Радвам се, че сам пое инициативата, защото искам от малък да заобича не парите, а изкарването им. Но той вече е наясно със старата истина, че ако положиш максимум труд, ще получиш адекватна печалба", заявява гордата майка, представляваща освен всичко и конкурса "Мисис Свят" от руска страна. В това си качество тя ще участва и в организирането на тазгодишното българско издание. На 21 ноември наред с короната най-красивата омъжена българка за 2007 година ще получи и уникален екземпляр пеперуда, родена във фермата на Олга.

За съжаление те живеят само по една-две седмици

което в началото доста разстройва бизнесдамата. "Преживявах тежко смъртта на всяка една, докато не започнах да разсъждавам философски. Никога не бива да забравяме, че животът е кратък, а красивата пеперуда е като красивата жена - трудно се ражда, разперва криле, съзрява и докато се огледа, идва старостта", с тъга обобщава тя.

Животът на пеперудите обаче може да бъде още по-кратък, ако попаднат при неподходящи условия. Оля е помислила за това, инсталирайки във фермата специално устройство, което поддържа температура от 26 до 32 градуса и влажността на въздуха между 70 и 80 процента. Въпреки грижите се е случвало повече от половината пашкули да не се излюпят, което според Олга доказва, че красивите й питомци понякога и боледуват. Но това не са най-големите опасности, на които са изложени нежните създания, защото факторът "домашна котка" никак не е за пренебрегване. "Ние взехме нашата от малка - тя е любимката на семейството, но не и на пеперудите. В началото, като ги донесохме, котката отвори сама с лапа вратата на инсектариума и 150 пеперуди се разхвърчаха из апартамента. Беше неописуема гледка", смее се сега Оля, но тогава й се плачело. Тримата с мъжа й и сина й ги събирали с часове от таваните, завесите, ъглите на стаите и мебелите.

Оттогава фермата е обезопасена срещу котешките набези

но за по-сигурно всички държат четириногото под око - все пак пеперудите са не само за красота, но и за бизнес. "Съвсем естествено през лятото нямахме почти никакви поръчки, но сега идва активният сезон за подаръци", хвали се управителката на продуцентска фирма "Ню уърлд вижън" и веднага дава идея за оригинален подарък: "Когато купувате голям букет цветя, ви гарантирам, че ще изненадате приятно избраницата си, ако сред листенцата на розата или върху гербера поставите една пъстра пеперуда и тя излети в момента, в който го поднасяте. Момичето ще падне в краката ви!" - въодушевено ръкомаха Оля и поглежда към инсектариума, където всеки момент се очаква раждането на поредното пърхащо бижу.

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  2 / 2
  olga uskova 20-12-07 21:55ч
  Скипи доброжелатели!!!!

  Ако имате да вземете пари от Олга Ускова ,звънете ми ,при наличии на дъкозателства и документи аз ще Ви ги върна!
 • 001
  2 / 2
  доброжелател 17-11-07 07:47ч
  Олга Ускова завлича вече няколко човека с пари!!!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Изхвърлиха руските щангисти от Олимпийските игри в Рио де Жанейро

Спорт

Григор Димитров отстъпи на 6-ия в света Нишикори в Торонто

Спорт

ЦСКА победи с 2:0 Славия в първото столично дерби за сезона

България

Депутати питат за 2 полета на служители на МВР с "Авиоотряд 28"

Последно обновяване 30 юли, 2016 18:29 ч.

Development PIMDESIGN