Заловиха мъжа, опитал да убие жената, с която имал връзка в Бургас
Над 60% от гърците срещу кредиторите
Хамилтън взе домашното си Гран при
Къде съм ? Начало /

Паламудът - благородният двойник на скумрията

Есента е времето за големия улов на тлъстата риба

7:53, 10 септември 2010 7351 0 коментар

Паламудът е топлолюбива морска риба. Обитава Атлантическия океан, бреговете на Северна Америка, Европа и Африка. Зимува в Средиземно и Мраморно море, а напролет навлиза в Черно море за отхранване и размножаване. По тази причина в античността жителите на Аполония се изхранвали с улов на пелагичните рибни пасажи - паламуд и скумрия. Тогава предците на днешните созополски рибари изпращали за Елада паламуда осолен или сушен - точно така, както го приготвят и сега.

Рибата е един от големите хищници в Черно море и преследва стадата на хамсията, цацата, скумрията, сафрида и др. Храни се усилено и бързо нараства, като големите риби достигат на дължина 85 см и тегло до 7кг. По външни белези по-малките паламуди приличат на скумрията, но първата им гръбна перка е много по-дълга и почти се допира до втората, което придава на рибата по-опасен и благороден вид.

Паламудът е тлъста риба с много фино месо. Мръвката е много вкусна, използва се в прясно състояние, но също и солена, пушена, печена, пържена, консервирана. Позволява да бъде приготвена по всевъзможни начини: да се опече на скара или в хартия, да се осоли, изпържи или опуши и изяде с класическите добавки от лук, маслини и зехтин. Колкото по-голям е един паламуд, толкова по-вкусно и качествено е месото му. Най-добре да се консумира, когато е в сезона си. Месото съдържа значителни количества витамини, особено А, Д и от групата В.

Важно при приготвянето е да се изчистят хрилете, вътрешностите и червената ивица по гръбнака. Може да се нареже надлъжно и да се приготвя на големи порции или да се разреже напречно на филии, които да се замразят и да се приготвя на по-малки порции.

Печен на фурна

Продукти: 1 паламуд, 4 големи глави лук, 500 г пресни домати или от консерва, 1 връзка магданоз, 5-6 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 1 лимон, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Почистената риба се посолява и се слага в съд от огнеупорно стъкло или тавичка. Половината домати се обелват и нарязват на ситно. Лукът и чесънът се нарязват на тънки колелца, слагат се в тиган със загрятата мазнина, запържват се леко, прибавят се доматите и се бъркат няколко минути, докато станат на пюре. Добавят се сол, червен и черен пипер на вкус и половината от нарязания магданоз. С тази смес се напълва рибата, а останалото се изсипва отстрани. Останалите домати се нарязват на тънки кръгчета. Лимонът се обелва и също се нарязва на тънки кръгчета. Цялата риба се покрива с шайби и се пече в умерена фурна, докато лимоните порозовеят. Сервира се с нарязан магданоз.

Маринован

Продукти: 1 котлет от паламуд, кориандър, дафинов лист, бахар, зехтин, сол, черен пипер.

Приготвяне: Рибата се почиства от вътрешностите, измива се, поставя се в тавичка и коремната кухина се пълни със сол. Тавичката се поставя полуизправена, за да се отцежда рибата. Отлежава в сол между 36 или 48 часа. След това се измива хубаво и нарязва на парчета около 2 см. Реди се в буркан, като между парчетата се поставят подправките. Накрая съдът се допълва с мазнина. Лимоновият сок се слага непосредствено преди консумация. Може да се яде след 2-3 дни.

С горчица и мед

Продукти за 3 порции: 450 г паламуд, сол, черен пипер, зехтин, лимонов сок, 1 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. мед, сол и черен пипер.

Приготвяне: Котлетите паламуд се нареждат в намаслена тава, напръскват се с лимоновия сок и зехтина. Пекат се в умерена фурна около 10 минути. Горчицата и медът се смесват и се разбиват до хомогенизиране и със сместа се намазват котлетите. Допичат се още 5 минути, след това може да се поръси с лимонов сок.

Рибни кюфтета

Продукти: 500 г филе от паламуд, 2 с.л. галета, 1 яйце, копър, 1 с.л. лимонов сок, сол, черен пипер, 5 с.л. олио; за соса: ½ глава лук, олио, 1 скилидка чесън, 3 пресни домата, сол, щипка захар, черен пипер, дафинов лист.

Приготвяне: Филето се нарязва на ситно и към него се прибавят ситно нарязаният копър, галетата, яйцето, лимоновият сок, солта и черният пипер. Сместа се омесва добре и се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат в загрятото олио. Сосът се приготвя, като олиото се загрява и в него се запържват нарязаните лук и чесън, доматите и подправките. Кюфтетата се заливат с доматения сос и се поръсват с магданоз.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Бъчварова: Без модернизирано МВР няма да има модерна държава

Свят

Турски курорти искат забрана за бежанци заради туризма

Спорт

Чили взе Копа Америка за сефте

България

Психолози удрят рамо на жени след неуспешно ин витро

Последно обновяване 5 юли, 2015 21:39 ч.

Development PIMDESIGN