Доброволци плетат шапки и шалове за бездомници
Директорката на IV помощно училище с предупреждение за уволнение
"На границата" показва сложния свят на Йовков
Къде съм ? Начало / Долче вита / Фреш

Паламудът - благородният двойник на скумрията

7:53, 10 септември 2010 5984 0 коментар

Есента е времето за големия улов на тлъстата риба

Паламудът е топлолюбива морска риба. Обитава Атлантическия океан, бреговете на Северна Америка, Европа и Африка. Зимува в Средиземно и Мраморно море, а напролет навлиза в Черно море за отхранване и размножаване. По тази причина в античността жителите на Аполония се изхранвали с улов на пелагичните рибни пасажи - паламуд и скумрия. Тогава предците на днешните созополски рибари изпращали за Елада паламуда осолен или сушен - точно така, както го приготвят и сега.

Рибата е един от големите хищници в Черно море и преследва стадата на хамсията, цацата, скумрията, сафрида и др. Храни се усилено и бързо нараства, като големите риби достигат на дължина 85 см и тегло до 7кг. По външни белези по-малките паламуди приличат на скумрията, но първата им гръбна перка е много по-дълга и почти се допира до втората, което придава на рибата по-опасен и благороден вид.

Паламудът е тлъста риба с много фино месо. Мръвката е много вкусна, използва се в прясно състояние, но също и солена, пушена, печена, пържена, консервирана. Позволява да бъде приготвена по всевъзможни начини: да се опече на скара или в хартия, да се осоли, изпържи или опуши и изяде с класическите добавки от лук, маслини и зехтин. Колкото по-голям е един паламуд, толкова по-вкусно и качествено е месото му. Най-добре да се консумира, когато е в сезона си. Месото съдържа значителни количества витамини, особено А, Д и от групата В.

Важно при приготвянето е да се изчистят хрилете, вътрешностите и червената ивица по гръбнака. Може да се нареже надлъжно и да се приготвя на големи порции или да се разреже напречно на филии, които да се замразят и да се приготвя на по-малки порции.

Печен на фурна

Продукти: 1 паламуд, 4 големи глави лук, 500 г пресни домати или от консерва, 1 връзка магданоз, 5-6 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 1 лимон, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Почистената риба се посолява и се слага в съд от огнеупорно стъкло или тавичка. Половината домати се обелват и нарязват на ситно. Лукът и чесънът се нарязват на тънки колелца, слагат се в тиган със загрятата мазнина, запържват се леко, прибавят се доматите и се бъркат няколко минути, докато станат на пюре. Добавят се сол, червен и черен пипер на вкус и половината от нарязания магданоз. С тази смес се напълва рибата, а останалото се изсипва отстрани. Останалите домати се нарязват на тънки кръгчета. Лимонът се обелва и също се нарязва на тънки кръгчета. Цялата риба се покрива с шайби и се пече в умерена фурна, докато лимоните порозовеят. Сервира се с нарязан магданоз.

Маринован

Продукти: 1 котлет от паламуд, кориандър, дафинов лист, бахар, зехтин, сол, черен пипер.

Приготвяне: Рибата се почиства от вътрешностите, измива се, поставя се в тавичка и коремната кухина се пълни със сол. Тавичката се поставя полуизправена, за да се отцежда рибата. Отлежава в сол между 36 или 48 часа. След това се измива хубаво и нарязва на парчета около 2 см. Реди се в буркан, като между парчетата се поставят подправките. Накрая съдът се допълва с мазнина. Лимоновият сок се слага непосредствено преди консумация. Може да се яде след 2-3 дни.

С горчица и мед

Продукти за 3 порции: 450 г паламуд, сол, черен пипер, зехтин, лимонов сок, 1 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. мед, сол и черен пипер.

Приготвяне: Котлетите паламуд се нареждат в намаслена тава, напръскват се с лимоновия сок и зехтина. Пекат се в умерена фурна около 10 минути. Горчицата и медът се смесват и се разбиват до хомогенизиране и със сместа се намазват котлетите. Допичат се още 5 минути, след това може да се поръси с лимонов сок.

Рибни кюфтета

Продукти: 500 г филе от паламуд, 2 с.л. галета, 1 яйце, копър, 1 с.л. лимонов сок, сол, черен пипер, 5 с.л. олио; за соса: ½ глава лук, олио, 1 скилидка чесън, 3 пресни домата, сол, щипка захар, черен пипер, дафинов лист.

Приготвяне: Филето се нарязва на ситно и към него се прибавят ситно нарязаният копър, галетата, яйцето, лимоновият сок, солта и черният пипер. Сместа се омесва добре и се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат в загрятото олио. Сосът се приготвя, като олиото се загрява и в него се запържват нарязаните лук и чесън, доматите и подправките. Кюфтетата се заливат с доматения сос и се поръсват с магданоз.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Доброволци плетат шапки и шалове за бездомници

България

Обвиниха мъжа на Виргиния Здравкова за износ на антики

Свят

Москва и Киев се разбраха за газа

Спорт

Димитров приключи най-силния сезон в кариерата си

Последно обновяване 31 октомври, 2014 13:48 ч.

Development PIMDESIGN