БОК подкрепи кампанията „Пожелай успех на българските олимпийци“
Къщата паметник на културата в Пловдив се събаря законно
Производителите на домашна ракия искат прилагане на евродирективите у нас
Къде съм ? Начало /

Първите рисунки на Дядо Коледа го обличат в зелено и кафяво

Преди да продава кока-кола, Добрият старец рекламирал минерална вода и бира

9:41, 23 декември 2010 8855 0 коментар
Дядо Коледа, нарисуван от карикатуриста Томас Наст в през 1881 г.
01/06

Най-популярният коледен герой, който смело лети с шейната, носи тежкия чувал и сръчно се промъква през комина, далеч не бил такъв в своето минало. Преди повече от век Дядо Коледа не носел червени одежди, не винаги бил с бяла брада и често изглеждал изморен от дългия път. Образът на веселия старец, който мнозина свързват с "Кока-Кола", тръгва от почитането на св. Никола, минава през рисунките на британския „Татко Коледа” от късния 17-и век, когато празникът се персонифицира с небиблейски образ, а с модата на картичките през викторианската епоха добива широка публичност в англоезичния свят.


Най-вероятният първообраз на Дядо Коледа е св. Никола, който бил гръцки християнски епископ през 4-ти век от Мира, византийска Анатолия, сегашна Турция. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите, а в негова памет е останала традицията хората да си разменят подаръци. Латинското Sinterklaas от св. Нииколаус директно препраща към английското име на добрия старец Санта Клаус. В Холандия, Белгия, Австрия и Германия се е запазила традицията

Николаус да се изобразява като брадат епископ в канонически одежди

Други тълкувания определят образа на Дядо Коледа като силно повлиян от норвежката митология, като в него откриват бог Один. Историческите извори пък издават, че първата персонификация на християнския празник свързана с небиблейски персонаж е „Татко Коледа”, който първи е рисуван като благородник с дебели одежди. Картини във Великобритания показват, че той носи дълго зелено палто, обшито с бяла кожа.

През 1809 г. във „Вашингтон Ивнинг” излиза статия, където се разказва за дървена статуя наречена Санта Клаус, която в чест на Николаус се изнася на централно място. През 1822 година американецът Клемент Кларк Мур пише поредица от приказки, в които Дядо Коледа пристига с шейна, дърпана от осем северни елена, и влиза в къщите през комина. През 1841 година във Филаделфия един търговец наема случаен човек, преоблича го като Дядо Коледа и му отрежда място на покрива, до самия комин, за да привлече повече клиенти. Оттогава са известни графични рисунки, в които емблематичният герой си почива до комина. След още две десетилетия

карикатуристът Томас Наст го обрисува с буйна брада и облечен в кожи

Рисунката излиза в Harper’s Weekly и показва, как добрият старец раздава подаръци на войниците по време на американската Гражданска война.

В средата на века издателят Луи Пранг разпространил в САЩ английската традиция да се изпращат поздравителни картички за коледните празници. В тези изображения Дядо Коледа прилича на снажен магьосник и е облечен най-често в кафяво или зелено, а по-рядко в синьо или лилаво. През 1885 година Луи Пранг издава картичка, на която Дядо Коледа е в червен костюм.

Първата компания, която използва образа на White Rock Beverages, използва образа на Дядо Коледа, за да продава минерална вода през 1915 г., а след това и в кампаниите си за бира през 1923 г. Първата реклама на "Кока-Кола" е едва през 1931 г. и носи гръмкия слоган „Санта Клаус също пие кока-кола”.

Художникът Хадон Съндблом налага популярният образ в червено и бяло

в контраст на разнообразието от цветове, познати от картичките преди това. Още по-важно е, че той първи му придава типичния човешки образ на добрия, земен дядо. Съндблом разкрива, че използвал за модел своя приятел Лу Прентис, пенсиониран търговски пътник. Когато Прентис починал, Съндблом, който десетилетия наред рисувал рекламите на "Кока-Кола", използвал себе си като модел, като рисува, гледайки се в огледалото.

За първи път по-голям интерес към образа на Дядо Коледа проявяват художниците от поп-арта, които имат за обект в своето изкуство не възвишеното, а всекидневното в пъстрия му комерсиален колорит.

През 1985 г. Анди Уорхол рисува литографията Дядо Коледа

зад облаци от брада и бяла коса и иронично му поставя малки дискретни очила. Така Дядо Коледа освен от рекламите и картичките навлиза в творбите на модерните художници. Бразилският артист Кристияно Сикиера го рисува в сюрреалистична творба, в която от заснежените пътища го пренася директно в пустинята. Фотореализмът и хиперреализмът също се вдъхновяват от Дядо Коледа. Експерименти с образа на Дядо Коледа го колажират ала Чък Клоус, като създават сложно и разпознаваемо изображение, нареждайки като в пъзел над 500 малки портретни фотографии. Такъв е Дядо Коледа – зад неговия образ се крият стотици доброволци и актьори, които в светлите християнски дни отново съживяват приказките и вълшебствата.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Къщата паметник на културата в Пловдив се събаря законно

Свят

Преименуват моста над Босфора в памет на жертвите от метежа

Свят

Уникална операция: Направиха трансплантация на двете длани на 57-годишен мъж

Свят

Стрелба окървави парти на суингъри в Англия, има загинал

Последно обновяване 26 юли, 2016 14:23 ч.

Development PIMDESIGN