БДЖ: Не търсете покемони около релсите, опасно е!
Юрген Клоп: Никога не бих дал 100 млн. паунда за един футболист
Визуално пиршество и мистерии обещава първият трейлър на "Великата стена"
Къде съм ? Начало /

Петър Увалиев - големи приятелства и кратък брак

Приятел на Мастрояни и София Лорен, макар и в изгнание, остава близък на България

0:00, 21 юли 2007 10739 1 коментар
Проф. Николай Генчев и Петър Увалиев при връчването на титлата доктор хонорис кауза от СУ през 1992 г.
Снимки архив "Новинар"
01/02

"Пет минути с Петър Увалиев" по Радио ВВС - пет минути наслада за слушателя, който на изящен български език слуша задълбочени и занимателни коментари за култура, изкуство, за нещата от живота и никаква политика. С тези петминутки успяваше да пробие желязната завеса и достигне до българската аудитория. Те са есенцията на всичко преживяно, почувствано, научено от Увалиев. А той е космополит, човек с богата култура, познания и интереси. Неговите превъплъщения са многобройни: театрален постановчик и критик, изкуствовед, филмов продуцент, семиотик, писател, университетски преподавател, гостуващ професор, лектор, журналист, ерудит с принос в области като философия на историята и изкуството, психология и психоанализа, антропология, лингвистика, който по образование е юрист и философ и владее 7-8 езика...

Учи чужди езици в италианското училище и във френския колеж "Св. Августин" в Пловдив. Още като ученик се изявява като актьор, преводач и поет. Езиците, театърът, мюзикълът - това са неговите страсти. Движи се в артистичните среди. Запознава се с голямата оперетна звезда Мими Балканска. За нея и Ружа Делчева той превежда текстове на български. Въпреки голямата си страст към театъра и изкуството Увалиев завършва право и държавни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1936 г. Веднага след това започва работа в Дирекцията по печата към Министерството на външните работи и в самото министерство.

Но в същото време ръководи театрална експериментална трупа в София, с която поставя "Лудата от двореца Шайо" на Жирардо. Това му донася наградата на Българския държавен театър, а той е само на 24 г.

На 31-годишна възраст е предложен за професор по теория на театъра към Софийския университет.

Успоредно с театрална кариера той гради и дипломатическа. По времето на Втората световна война е назначен за втори секретар в българското посолство в Рим. В италианската столица го заварва промяната в политическата система. След края на войната се връща в България и продължава работата си в Министерството на външните работи. По това време вече е сгоден за една от

най-красивите и атрактивни софийски красавици - Ирина Калоянова

Един ден тя решава, че решението й да обвърже живота си с Увалиев е прибързано и пуска в "Свободен народ" съобщение: "Ирина Калоянова връща годежа на Петър Увалиев по лични причини."

Но той вече е срещнал своята голяма любов - журналистката Ивайла Вълкова. Ивайла и Петър се знаят отдавна. Тя е дъщеря на Георги Вълков - един от ръководителите на БЗНС, осъден на смърт по обвинение в шпионаж и екзекутиран през 1942 г. Той е и собственик и главен редактор на вестник "Пладне". Домът на семейство Вълкови на ул. "Бачо Киро" 2 често е посещаван от интелектуалци от кръга "Златорог", сред които е и младият Увалиев. По това време Ивайла е била дете. Разликата между нея и Увалиев е 10 години.

След войната Увалиев среща порасналата дъщеря на Вълков в кабинета на директора на Народната опера Любомир Пипков и я кани на вечеря. "Бях привлечена от титаничния му интелект, пък и беше красив мъж", споделя Ивайла Вълкова.

Но Увалиев е изправен пред дилемата да остане с любимата си или да последва мечтата си да учи кинорежисура в парижката филмова школа IDEC, където е приет. Неочаквано проблемът намира решение: предлагат му пост - секретар на българската легация в Лондон. За да заминат и двамата във Великобритания, те трябва да се оженят.

Абсолютно против брака им са двете майки, които не одобряват половинките на децата си. Въпреки яростната им съпротива Ивайла и Петър тайно се женят на 1 август 1947 г.

Но бракът им трае 5 дена

На 4 август Увалиев заминава за Лондон. Ивайла чака разрешение, за да замине при мъжа си. Но въпреки дипломатическия й паспорт и усилията на приятели властите отказват да й дадат изходна виза. В Ивайла Вълкова се прокрадват съмнения, че в Петър "има нещо тъмно около него", след като не я пускат. След близо година и половина размяна на писма между двамата влюбени развръзката настъпва.

Ивайла получава телеграма от Увалиев: "Местят ме в Прага, ще се видим скоро." На другия ден обаче я викат във външно министерство, за да й съобщят, че мъжът й е напуснал посолството и няма да приеме поста си в Чехия. Увалиев решава да остане в Лондон. Променя името си на Питър Рув, като взима първата сричка от фамилията си (сестра му Дора Тодорова прави същото, но тя взема втората и третата и става Дора Валие). Загърбва политиката и се отдава изцяло на изкуството. Прави пробив в киното.

Работи с Питър Селърс, Марчело Мастрояни, Антониони, Джералдин Чаплин

с Карло Понти и София Лорен го свързва и близко приятелство.

През 1949 г. Увалиев започва седмични предавания за българската секция на Би Би Си.

Като съпруга на невъзвращенец за Ивайла Вълкова обаче положението става тежко. По закон тя е заплашена от конфискация на имуществото и подлежи на изселване. Георги Димитров я принуждава публично да се отрече от мъжа си.

След 13 години бившите съпрузи се срещат отново в Париж. Ивайла е командирована там за посещението на Хрушчов. Тя вече е омъжена повторно, има и дете. Още с пристигането си тя се обажда на Увалиев. Той й изпраща 24 рози и пристига на другата сутрин. Прекарват нощта на пейка край Сена и изговарят всички таени и неизказани думи през годините. Прощават си всичко. "Кой беше влюбен по-силно, кой го преживя по-драматично, не знам. И от голямата любов какво остана?", пита се Ивайла Вълкова.

След срещата им в Париж Увалиев започва да й изпраща подаръци. Двамата често си говорят по телефона. "Кому беше необходимо да бъдем разделени едва ли не повече, отколкото сме били заедно? Аз не знам и не разбирам", пише в едно от писмата си Увалиев.

Вторият му брак със Соня Джойс се оказва успешен и продължава 35 години. Двамата имат дъщеря - Мила. Началото на тяхната връзка е поставено през 1958 година в Лондон. Когато двамата се запознават, той е любовник на нейната приятелка Мери. Стават приятелски двойки - Увалиев и Мери и Соня и нейният приятел. Трябва да минат четири години, за да разберат Петър и Соня, че са един за друг. През 1962 г. сключват брак. С приятелката Мери и нейния съпруг остават добри семейни приятели.

Макар и в странство, Увалиев не къса връзки с родината си. Следи с интерес случващото се в културния живот на България. Поддържа контакти с наши интелектуалци, творци, артисти. В посолството ни в Лондон се среща с Николай Хайтов, Жени Божилова, Георги Джагаров, Георги Данаилов, с когото правят съвместно предаване по ВВС. Йосиф Сърчаджиев и съпругата му Райна гостуват в дома му. Петър Увалиев е приятен събеседник, мил, сърдечен, словоохотлив. Вратите на неговия дом в Челси са широко отворени. Той е любезен домакин и сладкодумен събеседник. Съпругата му разказва, че осъмвали с гостите на приказки, а през това време

Увалиев не спирал да пуши не една, а две цигари - и в двете ръце

Увалиев има близко познанство с Людмила Живкова, докато тя следва в Оксфорд. Според някои именно дъщерята на Живков му издействала покана за една конференция и така след 24 години, през 1971 г., Увалиев отново вижда родината си.

Фактът, че един невъзвращенец официално и необезпокояван от никого пристига в страната действа смущаващо. Българската културна и научна общност му отдава дължимото. През 1992 г. Петър Увалиев получава титлата "доктор хонорис кауза" на Софийския университет, през 1994 г. орден "Мадарски конник", удостоен е със "Златно перо" от Съюза на българските журналисти.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    1 / 3
    Съгласен ли си Питър 21-07-07 11:32ч
    Много странни връзки има Увалиев все с комунисти или вълка козината си сменя но не и нрава.Хубаво че е умен но е бил на коя страна или има дубъл каскет.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Спорт

Полиция спаси олимпийския огън от гневни стачкуващи в Бразилия

Последно обновяване 29 юли, 2016 20:20 ч.

Development PIMDESIGN