50 жертви на атентат в Източен Афганистан
Канада ще инвестира $200 млн. в психичното здраве на военните
Близо 800 мигранти спасени в Средиземно море за 48 часа
Къде съм ? Начало /

Петър Увалиев - големи приятелства и кратък брак

0:00, 21 юли 2007 6604 1 коментар
Проф. Николай Генчев и Петър Увалиев при връчването на титлата доктор хонорис кауза от СУ през 1992 г.
Снимки архив "Новинар"
01/02

Приятел на Мастрояни и София Лорен, макар и в изгнание, остава близък на България

"Пет минути с Петър Увалиев" по Радио ВВС - пет минути наслада за слушателя, който на изящен български език слуша задълбочени и занимателни коментари за култура, изкуство, за нещата от живота и никаква политика. С тези петминутки успяваше да пробие желязната завеса и достигне до българската аудитория. Те са есенцията на всичко преживяно, почувствано, научено от Увалиев. А той е космополит, човек с богата култура, познания и интереси. Неговите превъплъщения са многобройни: театрален постановчик и критик, изкуствовед, филмов продуцент, семиотик, писател, университетски преподавател, гостуващ професор, лектор, журналист, ерудит с принос в области като философия на историята и изкуството, психология и психоанализа, антропология, лингвистика, който по образование е юрист и философ и владее 7-8 езика...

Учи чужди езици в италианското училище и във френския колеж "Св. Августин" в Пловдив. Още като ученик се изявява като актьор, преводач и поет. Езиците, театърът, мюзикълът - това са неговите страсти. Движи се в артистичните среди. Запознава се с голямата оперетна звезда Мими Балканска. За нея и Ружа Делчева той превежда текстове на български. Въпреки голямата си страст към театъра и изкуството Увалиев завършва право и държавни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1936 г. Веднага след това започва работа в Дирекцията по печата към Министерството на външните работи и в самото министерство.

Но в същото време ръководи театрална експериментална трупа в София, с която поставя "Лудата от двореца Шайо" на Жирардо. Това му донася наградата на Българския държавен театър, а той е само на 24 г.

На 31-годишна възраст е предложен за професор по теория на театъра към Софийския университет.

Успоредно с театрална кариера той гради и дипломатическа. По времето на Втората световна война е назначен за втори секретар в българското посолство в Рим. В италианската столица го заварва промяната в политическата система. След края на войната се връща в България и продължава работата си в Министерството на външните работи. По това време вече е сгоден за една от

най-красивите и атрактивни софийски красавици - Ирина Калоянова

Един ден тя решава, че решението й да обвърже живота си с Увалиев е прибързано и пуска в "Свободен народ" съобщение: "Ирина Калоянова връща годежа на Петър Увалиев по лични причини."

Но той вече е срещнал своята голяма любов - журналистката Ивайла Вълкова. Ивайла и Петър се знаят отдавна. Тя е дъщеря на Георги Вълков - един от ръководителите на БЗНС, осъден на смърт по обвинение в шпионаж и екзекутиран през 1942 г. Той е и собственик и главен редактор на вестник "Пладне". Домът на семейство Вълкови на ул. "Бачо Киро" 2 често е посещаван от интелектуалци от кръга "Златорог", сред които е и младият Увалиев. По това време Ивайла е била дете. Разликата между нея и Увалиев е 10 години.

След войната Увалиев среща порасналата дъщеря на Вълков в кабинета на директора на Народната опера Любомир Пипков и я кани на вечеря. "Бях привлечена от титаничния му интелект, пък и беше красив мъж", споделя Ивайла Вълкова.

Но Увалиев е изправен пред дилемата да остане с любимата си или да последва мечтата си да учи кинорежисура в парижката филмова школа IDEC, където е приет. Неочаквано проблемът намира решение: предлагат му пост - секретар на българската легация в Лондон. За да заминат и двамата във Великобритания, те трябва да се оженят.

Абсолютно против брака им са двете майки, които не одобряват половинките на децата си. Въпреки яростната им съпротива Ивайла и Петър тайно се женят на 1 август 1947 г.

Но бракът им трае 5 дена

На 4 август Увалиев заминава за Лондон. Ивайла чака разрешение, за да замине при мъжа си. Но въпреки дипломатическия й паспорт и усилията на приятели властите отказват да й дадат изходна виза. В Ивайла Вълкова се прокрадват съмнения, че в Петър "има нещо тъмно около него", след като не я пускат. След близо година и половина размяна на писма между двамата влюбени развръзката настъпва.

Ивайла получава телеграма от Увалиев: "Местят ме в Прага, ще се видим скоро." На другия ден обаче я викат във външно министерство, за да й съобщят, че мъжът й е напуснал посолството и няма да приеме поста си в Чехия. Увалиев решава да остане в Лондон. Променя името си на Питър Рув, като взима първата сричка от фамилията си (сестра му Дора Тодорова прави същото, но тя взема втората и третата и става Дора Валие). Загърбва политиката и се отдава изцяло на изкуството. Прави пробив в киното.

Работи с Питър Селърс, Марчело Мастрояни, Антониони, Джералдин Чаплин

с Карло Понти и София Лорен го свързва и близко приятелство.

През 1949 г. Увалиев започва седмични предавания за българската секция на Би Би Си.

Като съпруга на невъзвращенец за Ивайла Вълкова обаче положението става тежко. По закон тя е заплашена от конфискация на имуществото и подлежи на изселване. Георги Димитров я принуждава публично да се отрече от мъжа си.

След 13 години бившите съпрузи се срещат отново в Париж. Ивайла е командирована там за посещението на Хрушчов. Тя вече е омъжена повторно, има и дете. Още с пристигането си тя се обажда на Увалиев. Той й изпраща 24 рози и пристига на другата сутрин. Прекарват нощта на пейка край Сена и изговарят всички таени и неизказани думи през годините. Прощават си всичко. "Кой беше влюбен по-силно, кой го преживя по-драматично, не знам. И от голямата любов какво остана?", пита се Ивайла Вълкова.

След срещата им в Париж Увалиев започва да й изпраща подаръци. Двамата често си говорят по телефона. "Кому беше необходимо да бъдем разделени едва ли не повече, отколкото сме били заедно? Аз не знам и не разбирам", пише в едно от писмата си Увалиев.

Вторият му брак със Соня Джойс се оказва успешен и продължава 35 години. Двамата имат дъщеря - Мила. Началото на тяхната връзка е поставено през 1958 година в Лондон. Когато двамата се запознават, той е любовник на нейната приятелка Мери. Стават приятелски двойки - Увалиев и Мери и Соня и нейният приятел. Трябва да минат четири години, за да разберат Петър и Соня, че са един за друг. През 1962 г. сключват брак. С приятелката Мери и нейния съпруг остават добри семейни приятели.

Макар и в странство, Увалиев не къса връзки с родината си. Следи с интерес случващото се в културния живот на България. Поддържа контакти с наши интелектуалци, творци, артисти. В посолството ни в Лондон се среща с Николай Хайтов, Жени Божилова, Георги Джагаров, Георги Данаилов, с когото правят съвместно предаване по ВВС. Йосиф Сърчаджиев и съпругата му Райна гостуват в дома му. Петър Увалиев е приятен събеседник, мил, сърдечен, словоохотлив. Вратите на неговия дом в Челси са широко отворени. Той е любезен домакин и сладкодумен събеседник. Съпругата му разказва, че осъмвали с гостите на приказки, а през това време

Увалиев не спирал да пуши не една, а две цигари - и в двете ръце

Увалиев има близко познанство с Людмила Живкова, докато тя следва в Оксфорд. Според някои именно дъщерята на Живков му издействала покана за една конференция и така след 24 години, през 1971 г., Увалиев отново вижда родината си.

Фактът, че един невъзвращенец официално и необезпокояван от никого пристига в страната действа смущаващо. Българската културна и научна общност му отдава дължимото. През 1992 г. Петър Увалиев получава титлата "доктор хонорис кауза" на Софийския университет, през 1994 г. орден "Мадарски конник", удостоен е със "Златно перо" от Съюза на българските журналисти.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    20 / 64
    Съгласен ли си Питър 21-07-07 11:32ч
    Много странни връзки има Увалиев все с комунисти или вълка козината си сменя но не и нрава.Хубаво че е умен но е бил на коя страна или има дубъл каскет.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Икономика

Магистралата до Благоевград готова догодина

Свят

Потопи заплашват щата Ню Йорк

Икономика

Танева бори рекета срещу фермерите

Спорт

Треньорът на "Монако" бесен на Бербатов

Последно обновяване 23 ноември, 2014 19:54 ч.

Development PIMDESIGN