Ливърпул победи Лудогорец с 2:1
Ева Мендес роди момиче

Ева Мендес роди момиче

21:28, 16 септември
Кейти Пери със 7 номинации за европейските награди на MTV
Къде съм ? Начало / България / Общество

Плащаме данъци и осигуровки по 4 сметки

15:12, 28 февруари 2014 1302 0 коментар

Промяната не е причина за забавяне на заплати

Данъци и осигуровки вече ще се плащат по 4 отделни сметки, а не както беше до момента по една обща за данъци и осигуровки и по друга – за допълнително пенсионно осигуряване. Пари по новите сметки ще могат да се внасят от 4 март, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Четирите сметки са за данъци, приходи за осигуровки, за здравната каса и за пенсионно осигуряване.

„Ако някой се е объркал и в петък е платил по закритата единна данъчна сметка, парите му ще бъдат върнати в банката, от която е направил превода”, обясни Боряна Георгиева от НАП. Тя допълни, че данъчните вече са започнали да уведомяват клиентите за промените. Хората ще могат да проверят как да платят от интернет страницата на НАП. Адресът й ще бъде изпращан и като хиперлинк по електронната поща, уточни говорителят на данъчните Росен Бъчваров. Той предупреди, че НАП не изпраща на електронните пощи самите банкови сметки, за да се предотвратят измами. Георгиева пък призова хората да проверяват внимателно сметката, преди да насочат парите си. „Ще има код за плащане, който трябва да се посочи в платежното нареждане”, уточни тя. Данъчните подчертаха, че сроковете за плащане остават същите.

Остава в сила и правилото, че при плащане на налози ще се погасява най-старото задължение, но се въвежда и възможност самоосигуряващите се да избират за колко месеца да платят, изтъкнаха от НАП. Това ще става, като посочат изрично периода в декларация, която се пуска преди плащането. „Запазва се и предимството да се погасява първо главницата и след това лихвите по дълговете. По този начин няма да текат допълнителни лихви”, обясни Георгиева.

Друга промяна е, че ако платим по-рано от посочения краен срок, сумата няма да се води надвнесена, както беше досега. Задълженията автоматично ще се водят погасени в деня, в който сме ги платили. Ако в момента имаме надвнесена сума по единната данъчна сметка, можем да изберем кой дълг да погасим с тях. Срокът да заявим това е три месеца.

Данъчните подчертаха още, че няма връзка между плащане на осигуровки и заплати. Затова, въпреки че осигуровките ще могат да се внесат едва след почивните дни на 4 март, възнагражденията са могли да се пуснат на работниците и в петък.

Данъчните отчетоха и едно от предимствата на единната данъчна сметка, която вече е закрита. Освен че е намалила бюрокрацията, от нея са били спестени 36 млн. лв. Парите са от икономисани банкови такси.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Паркинги стават паркове пред Дома на Европа в София

България

Подкарват из София каляската на Фердинанд

Свят

Свършиха парите за саркофага на Чернобил

България

Морето изхвърли труп на руснак

Последно обновяване 16 септември, 2014 23:38 ч.

Development PIMDESIGN