Закопчаха 21-годишен "ало" измамник
Прекратиха делото срещу Христо Бисеров
Серия палежи на автомобили в страната
Къде съм ? Начало /

Пловдив и Стара Загора са първи по имотни сделки

Търсят се парцели в Родопската яка

13:34, 16 май 2012 9146 0 коментар
Основно се търсят двустайни или тристайни апартаменти. Снимки архив "Новинар"
01/02

2012 година се очертава като успешна за имотния бранш въпреки продължаващата криза. В Пловдив и в областта има инвеститори, които са готови да закупят парцели за жилищно строителство на изгодни цени, споделя Анна Неделева от Агенцията за недвижими имоти. От Нова година досега в Стара Загора сделките с такива имоти са се увеличили с около 30 на сто в сравнение с последното тримесечие на миналата година, казва колегата й Бисер Орлов от друга агенция.

Пазарът все още не се е раздвижил, но основно се търсят двустайни или тристайни апартаменти, както и парцели в Родопската яка, уточнява г-жа Неделева. Според нея определяща за двустайните апартаменти е локацията на сградата, а за по-големите – да е нов монолит и задължително с гараж.

По нейни наблюдения в Пловдив има повече сделки с бизнес имоти, отколкото с ваканционни терени. Причината е наличието на много добри нови сгради, подходящи за офис. Търсенето им не е намаляло. Повечето от тях са в идеалния център, въпреки че има клиенти за наем или закупуване на складови помещения в периферията на града.

При поддръжката на ваканционни и бизнес имоти има два варианта. В единия случай таксата за поддръжка е включена в наемната му цена, която собственикът заплаща на кантората като услуга. Ако не е – тя се поема от наемателя. За предпочитане е вторият вариант, защото гарантира на собственика както определена сума от наем, така и че имотът му се стопанисва и поддържа отговорно, допълва г-жа Неделева.

За Стара Загора и областта най-предпочитани са едностайните апартаменти в ценовия диапазон между 19 000 и 24 000 евро, за двустайните - от 25 000 до 32 000 евро, за тристайните съответно от 35 000 до 42 000 евро и за многостайните - от 45 000 до 60 000 евро, показва пък статистиката на г-н Орлов.

Според него определящи са показателите като конструкция на сградата, година на построяване, район, изложение, етаж и т.н. Ново е изискването на купувачите към общите части на сградата - дали е санирана отвън, контролира ли се достъпът до нея и други. Запазва се тенденцията относителната цена на квадратен метър при малките апартаменти да е по-висока в сравнение с големите.

Офертните цени на имотите търпят промяна при договарянето с потенциален купувач в 90% от случаите, разкрива г-н Орлов. От Нова година насам той наблюдава отстъпка в порядъка до 15% от първоначално обявената продажна цена. Спадът е по-голям при специфични имоти, чиито собственици бързат по някаква причина да осъществят продажба. Например стари панелни апартаменти. Изводът е, че разликата между първоначално обявената цена и цената, на която се осъществява сделката, е около минус 35% от първоначалната цена. Това обаче не важи за луксозни имоти с оптимална квадратура и изложение и такива, които предварително са оферирани на оптимална цена.

Тази година брокерите очакват успешните имотни сделки да бъдат повече. Клиентите продължават да търсят най-добрата, но са станали по-търпеливи в чакането й. Договорките варират от покупко-продажба на гарсониера до парцел за строителство на жилищна или бизнес сграда. Разнообразието от клиенти също е голямо – от семейства, които купуват за пръв път апартамент, до инвеститори, които не се отказват да бъдат бизнес активни и предприемчиви, дори и в условията на икономическа криза.

Още текстове на http://ceb.bg/

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Класически поети заживяват в хип-хоп вариант

Долче вита

Учени предупредиха, че последствията от глобалното затопляне ще се задържат 10 000 г.

Свят

Проститутки налазиха социалните мрежи за квартири

Култура

TV анонс

Последно обновяване 10 февруари, 2016 14:41 ч.

Development PIMDESIGN