Австралиец спечели на томбола хотел на тропически остров
В метежа в Турция са участвали 8651 военни, 74 танка и 35 самолета
Внукът на цар Киро качи шокиращ клип във Фейсбук: 320 км/ч на фона на чалга
Къде съм ? Начало /

Пловдив и Стара Загора са първи по имотни сделки

Търсят се парцели в Родопската яка

13:34, 16 май 2012 10816 0 коментар
Основно се търсят двустайни или тристайни апартаменти. Снимки архив "Новинар"
01/02

2012 година се очертава като успешна за имотния бранш въпреки продължаващата криза. В Пловдив и в областта има инвеститори, които са готови да закупят парцели за жилищно строителство на изгодни цени, споделя Анна Неделева от Агенцията за недвижими имоти. От Нова година досега в Стара Загора сделките с такива имоти са се увеличили с около 30 на сто в сравнение с последното тримесечие на миналата година, казва колегата й Бисер Орлов от друга агенция.

Пазарът все още не се е раздвижил, но основно се търсят двустайни или тристайни апартаменти, както и парцели в Родопската яка, уточнява г-жа Неделева. Според нея определяща за двустайните апартаменти е локацията на сградата, а за по-големите – да е нов монолит и задължително с гараж.

По нейни наблюдения в Пловдив има повече сделки с бизнес имоти, отколкото с ваканционни терени. Причината е наличието на много добри нови сгради, подходящи за офис. Търсенето им не е намаляло. Повечето от тях са в идеалния център, въпреки че има клиенти за наем или закупуване на складови помещения в периферията на града.

При поддръжката на ваканционни и бизнес имоти има два варианта. В единия случай таксата за поддръжка е включена в наемната му цена, която собственикът заплаща на кантората като услуга. Ако не е – тя се поема от наемателя. За предпочитане е вторият вариант, защото гарантира на собственика както определена сума от наем, така и че имотът му се стопанисва и поддържа отговорно, допълва г-жа Неделева.

За Стара Загора и областта най-предпочитани са едностайните апартаменти в ценовия диапазон между 19 000 и 24 000 евро, за двустайните - от 25 000 до 32 000 евро, за тристайните съответно от 35 000 до 42 000 евро и за многостайните - от 45 000 до 60 000 евро, показва пък статистиката на г-н Орлов.

Според него определящи са показателите като конструкция на сградата, година на построяване, район, изложение, етаж и т.н. Ново е изискването на купувачите към общите части на сградата - дали е санирана отвън, контролира ли се достъпът до нея и други. Запазва се тенденцията относителната цена на квадратен метър при малките апартаменти да е по-висока в сравнение с големите.

Офертните цени на имотите търпят промяна при договарянето с потенциален купувач в 90% от случаите, разкрива г-н Орлов. От Нова година насам той наблюдава отстъпка в порядъка до 15% от първоначално обявената продажна цена. Спадът е по-голям при специфични имоти, чиито собственици бързат по някаква причина да осъществят продажба. Например стари панелни апартаменти. Изводът е, че разликата между първоначално обявената цена и цената, на която се осъществява сделката, е около минус 35% от първоначалната цена. Това обаче не важи за луксозни имоти с оптимална квадратура и изложение и такива, които предварително са оферирани на оптимална цена.

Тази година брокерите очакват успешните имотни сделки да бъдат повече. Клиентите продължават да търсят най-добрата, но са станали по-търпеливи в чакането й. Договорките варират от покупко-продажба на гарсониера до парцел за строителство на жилищна или бизнес сграда. Разнообразието от клиенти също е голямо – от семейства, които купуват за пръв път апартамент, до инвеститори, които не се отказват да бъдат бизнес активни и предприемчиви, дори и в условията на икономическа криза.

Още текстове на http://ceb.bg/

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

В метежа в Турция са участвали 8651 военни, 74 танка и 35 самолета

България

Внукът на цар Киро качи шокиращ клип във Фейсбук: 320 км/ч на фона на чалга

България

18-годишна уби с нож мъж в Стара Загора

България

Кой и защо изсече на квадрати горите край Хасково

Последно обновяване 27 юли, 2016 19:01 ч.

Development PIMDESIGN