Американците са по-запленени от дъщерята на Тръмп, отколкото от самия него
Съдебната битка за "Стълба към небето" на "Лед Цепелин" продължава
Три бенгалски тигърчета се родиха в сръбски зоопарк
Къде съм ? Начало /

По платените водоеми – шаран и пъстърва

15:15, 03 май 2012 10493 6 коментарa
01/04

Във времето на повсеместната забрана за риболов по вътрешните водоеми (предимно реки и големите държавни язовири) хората, подвластни на тази страст, се ориентират към платени обекти – разни рибарници и малки арендовани язовирчета. Такива възможности има край всеки от големите градове в страната.

Ловят се предимно шаран и американска пъстърва. Това са рибите, които най-лесно се поддават на изкуствено отглеждане, а в същото време са силни и борбени и гарантират солидна доза адреналин за рибарите. По повечето арендовани и частни язовири, особено тези с ограничена водна площ, се лови на плувка. Тактиката на улова е общоизвестна – захранване с ароматни фирмени храни и допълнително стреляне на бели червеи (особено при търсене на пъстърва).

Примамките също са в сравнително ограничен диапазон – за шарана това са царевица, пелети, червеи или комбинации от тях. Пъстървата се лови приоритетно на грозд от бели червеи, но ползват и други предизвикателства, включително и добилите популярност напоследък оцветени ароматизирани теста.
По някои платени водоеми има и други възможности. Сред елитните риби – европейски и канален сом, бял амур, толстолоб, щука. По-непретенциозните обикновено имат възможност да се забавляват с каракуда, костур, бабушка, уклей.

Всеки водоем си има свой режим на риболов – обикновено се събира входна такса, а после ценната риба се заплаща на пазарни цени. По някои обекти уловените едри шарани задължително се връщат обратно, другаде пък има определен лимит в улова. Най-демократичен е режимът с еднократна такса (например 8-10 лева за въдица) и възможност за неограничен улов. На такива водоеми обаче и рибните ресурси не са в изобилие.

Нека набележим някои от най-атрактивните възможности в околностите на столицата. Най-популярният шаранджийски обект през последните години е езерото край Долни Богров. Там се подвизават и трофейни шарани. Даже често на въдиците попадат риби над кота 10 кг. Но правилата изискват всеки трофей над 3 кг да се връща обратно. Хубав шаран и сом се лови на хидропарк „Вятърните мелници” край село Долна Малина, а също и на новите (разработени от миналата година) водоеми край село Доганово. На плажа в Панчарево шаранът и пъстървата съжителстват и се ловят успоредно. Същото е положението на „Трите седмици” в кв. Враждебна, както и на рибарника край Герман.

Възможности за платен риболов има, вероятно ще има и слука по тях, но това е свързано и с доста допълнителни разходи. Не само финансовата страна спира мнозина риболовци. Прекалено опитомената риба не е по вкуса им и те търсят дивите (макар и преобладаващо малоценни) обитатели по оставените разрешени баластриери, стари речни корита и някои общински язовирчета. Въпрос на личен избор е по какъв начин ще се „начеше крастата”.

Великобритания
Елените стават опасни

Мекият климат, липсата на хищници в природата, които са основните им врагове, ограниченията в лова – това са причините, довели да небивал ръст в числеността на елените на Острова. При скорошно преброяване на дивеча е установено, че общата численост на няколкото разновидности елени вече е достигнала 2 млн. Това е двойно увеличение за последното десетилетие.

Природозащитниците са доволни от изнесените данни, но властите в страната гледат и от другата страна на медала. Прекомерната численост на тези красиви горски животни започва да създава проблеми. Най-често те идват вследствие на пътнотранспортни произшествия, но не са малко и случаите на потърпевши земеделци, жалващи се от опустошаване на насажденията им. Очевидно гората за елените отеснява и те все по-често скъсяват дистанцията с цивилизацията – излизат на пътищата, навлизат сред населени места в търсене на лесна прехрана.

По данни на пътните ведомства годишно на територията на Обединеното кралство се регистрират до 74 000 пътни инцидента, предизвикани от елени. Властите търсят изход от създалата се кризисна ситуация. Обмисляше се създаване на така наречените зелени мостове – прокопаване на трасета под натоварените пътни магистрали, през които дивечът да преминава свободно. Оказа се, че за такъв проект са нужни огромни финансови средства и засега, в условията на световна икономическа криза, той остава нереализиран. По-реални са надеждите за оборудване на съвременните автомобили със средства за ранно предупреждение при внезапна поява на дивеч, каквито разработки вече са в ход.

Естония
Екшън с мечка в Талин

Мечка паникьоса жителите и изправи на нокти властите в естонската столица Талин. Пръв на дивото животно се натъкнал Андерс Троп, шеф на атомната енергетика в концерна Eesti Energia. В неделното утро мъжът излязъл на разходка в парка "Лиллепи" и изпаднал в шок от появилата се насреща му мечка. Кой от двамата се уплашил повече, не е ясно, но Троп веднага алармирал градските власти, а животното, лутайки се из улиците, се насочило към квартал "Певческо поле". Междувременно в офиса на службата за екстремни ситуации завалели множество сигнали за мистериозната поява на мечката.

Сформиран бил екип от полицаи и ловци, но задачата била не да се застреля заблудилата се горска гостенка, а да бъде упоена и изведена от града. Не се наложило обаче спасителите да влизат в ролята си. Мечката своевременно напуснала Талин и духовете се успокоили. Все пак от полицията са готови за бърза реакция, в случай че натрапницата реши да се върне.

коментирай

Коментари (6)

 • 006
  3 / 3
  фотопаметлив 09-05-12 20:06ч
  Този ухилен капут с шарана май често взе да гастролира тук и там. Нямате ли други снимки, бре измислени журналя селски?
 • 005
  1 / 3
  Анонимен 04-05-12 09:45ч
  Зарганчето на скара също е добро за вино.
 • 004
  3 / 3
  123 03-05-12 23:06ч
  Navsiakade i vinagi LAVRAK
 • 003
  3 / 3
  До 001 03-05-12 22:52ч
  Може би миришеш ти?
 • 002
  3 / 3
  Анонимен 03-05-12 21:52ч
  МИРИШЕЩИ, ПАРДОН
 • 001
  1 / 3
  Анонимен 03-05-12 21:52ч
  Шаран и пъстърва - миришешти на тиня. Трябва да съм луда за да си купя втори път шаран. Пъстърва си поръчах в ресторант и отново се прецаках - вкусът и беше ОТВРАТИТЕЛЕН.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Ивет Лалова ще е българският знаменосец в Рио

Свят

В метежа в Турция са участвали 8651 военни, 74 танка и 35 самолета

България

Внукът на цар Киро качи шокиращ клип във Фейсбук: 320 км/ч на фона на чалга

България

Кой и защо изсече на квадрати горите край Хасково

Последно обновяване 27 юли, 2016 19:47 ч.

Development PIMDESIGN