В развод: Амбър Хърд се среща с милиардер, Джони Деп смени прическата
Бойко Борисов: Полицията и армията полагат огромен труд, за да опазят границите ни
Германската полиция: Касапинът от Мюнхен няма нищо общо с Ислямска държава
Къде съм ? Начало /

Потайностите на софийските гробища

Местната мафия смуче пари от живи и умрели

12:52, 11 октомври 2009 8009 6 коментарa
Снимка архив "Новинар"

Въпреки древното правило “За мъртвите - добро или нищо”, в Централните софийски гробища, паметта на покойниците не получава нищо добро.

Осквернени от вандалска ръка са надгробните паметници на Андрей Луканов, Кимон Георгиев, Андрей Ляпчев, Тодор Живков, Георги Парцалев, Христо Бърмбаров, Елисавета Багряна, Младен Исаев, Людмила Исаева, Иван Хаджимарчев, Вергил Димов, д-р Емил Чернев и много други. Надгробни плочи на политици, писатели и артисти зеят с дупки от откъртени метални букви и барелефи и само справка от техническата служба на общинско предприятие "Гробищни паркове" - София, може да удостовери кой мъртвец е бил положен там. Тъжно и ужасяващо!

Действа престъпната гробищна мафия, съставена предимно от цигани. Нагли мургави типове нонстоп организират набези в гробищните парцели и задигат всичко, което може отново да се продаде - мраморни надгробни плочи (които допълнително се шлайфат и изнасят повторно на пазара), месингови, медни и мраморни вази за цветя, ветроупорни фенери от ковано желязо, метални букви от надгробни паметници, декоративни метални елементи, ограждения на стари гробове, облицовъчни плоскости и надгробни кръстове от скъпи материали... Най-засегнати са т.нар. колумбарийни стени, където се полагат урните, по простата причина, че изработените детайли (плочи, букви, урни) са със значително по-малки размери, лесно се демонтират и изнасят. Изключение правят само ВИП-парцелът и ВИП-колумбариумът до него, тъй като са разположени непосредствено зад крематориума, в близост с административната постройка, паркинга за катафалки и постоянно има присъствие на служители.


Ромските групи, подвизаващи се в софийските гробища (Централни, Малешевски, Драгалевски, “Бакърена фабрика”, Горна баня, Симеоново и Бояна), редовно плячкосват цветята от гробовете и стените и ги препродават. Такива букети "втора употреба" се предлагат в изобилие всеки Божи ден на спирките на "Лъвов мост".
Навремето гробовете на фамилия Живкови и други знатни членове на политбюро и ЦК на БКП се охраняваха сериозно. Дори имаше специално построена кабина за постовите милиционери. Сега някои от тези гробове на бивши величия са с изпокъртени барелефи, а бюстът на Тато е изчезнал мистериозно.
Територията на софийския централен гробищен парк е своебразна пиаца на всевъзможни майстори-каменоделци, в повечето случаи - менте, които атакуват всеки срещнат опечален с предложения за изработка и ремонт на паметници, надгробни плочи, постаменти, рамки и други от този род. Освен тези услуги самозваните спецове предлагат срещу немалки суми и грижи за гробните места - почистване, поддържане, заравняване и прочее.
На "Орландовци", необезпокоявани от никого,

намират солидно препитание всякакъв калибър мошеници

досадни просяци, разпопени свещеници, брутални цигански тайфи, тръгнали с огромни торби да обират оставеното за "Бог да прости", опасни обирджии, дебнещи по затънтените алеи самотни минувачи... А и психопати, ровещи из пресни и стари гробове за пръст и костици от умрели. Говори се, че зловещите реликви били продавани на столични “шамани”, които ги използвали за правене и разваляне на черни магии.
Няма начин гробищната управа и общинската фирма "Егида", охраняваща парка (а преди нея и фирма "Викинг"), да не са в час с набезите и безобразията, разиграващи се на територията, отредена за мъртвите. Нима не знаят, че в Софийския гробищен парк почиват тленните останки на стотици велики българи, направили много за разцвета на нацията. Живо престъпление и гавра с паметта им е посегателството върху техните “вечни домове”.
Защото Централните гробища на столицата освен място злачно, тъжовно и жалейно, са и специфичен траурен парк с историческа и културна стойност.


Ръководството на общинското предприятие "Гробищни паркове" - София, обаче сякаш не се впечатлява от всичко това. И от множеството приказки за т.нар. гробарска мафия, която смуче пари от живи и умрели и по всяка вероятност е пуснала пипала и в самата администрация.
Иначе няма обяснение как например в пренаселените и пукащи се по шевовете Централни софийски гробища никнат (и то не само във VIP- парцела) новозакупени гробни места с изградени ултралуксозни паметници. Отговорът е много прост - срещу сериозна сума финикийски знаци. Запознати коментират, че цената на нов гроб (в зависимост от мястото) варирала от 5000 до 7000 евро. Отсича се в края на дадена алея едно дърво и новото “жилище” за поредния капризен покойник е готово. Или пък друг номер - изравят се костите от стари, непотърсени повече от 4 - 5 десетилетия гробове, и така подготвените могили гостоприемно чакат новите си “обитатели” срещу дебела пачка.


Оставените в края на гробищните алеи и предвидени по план тревни площи (със и без дървета) постепенно се запълват с различни по размери гробове –“нормални” и маломерни, с положени в тях урни. Всичко това няма начин да е станало, без да е броена суха пара.
За капак местата в зоната на “вечния покой” и най-вече гробовете в Централните софийски гробища вече могат да се осигурят и чрез интернет, а цените се определят след договаряне.
Няма спор - престижно е човек да бъде погребан в "Орландовци" и то на някое хубаво място. Много псевдоинтелектуалци, грандомани, парвенюта и мутри правят всичко възможно да се докопат приживе до такъв "последен дом”. Доказателство е признанието на столичен графоман:

Ще трябва да издействам чрез някой творчески съюз да ме погребат във VIP-алеята

Не искам да ме хвърлят като добиче в калта на "Бакърена фабрика."
Когато се наложи ново отваряне на стар гроб, семейството на покойника е подложено на допълнителни изпитания и неприятности. Гробищната администрация иска да бъде представено удостоверение за родствени връзки с починалия. Започва истинско ходене по мъките и висене по безкрайните опашки на различни общини не само в столицата, но и в провинцията. Процедурата е мудна, тягостна, изнервяща и цели близките да се откажат от гробното място и да предпочетат кремацията. Ако пък не успеят да осигурят нужните бумаги, гробът веднага влиза в т. нар. резервен фонд и при удобен случай се предлага за "вечно жилище" на някой гръмнат бизнесмен или подземен бос.


За съжаление несправедливостта освен в живота продължава да вирее и в света на мъртвите. Набиват се на очи суперлуксозните паметници и надгробни плочи, изработени от африкански мрамор. Дори и в света на покойниците не всички са равни. “Богоизбраните" се излагат в скъпи махагонови ковчези, с подобаващи на ранга им екстри, след което ги полагат в специални випаджийски гробове или луксозни колумбарийни стени. Дори кремирането им става по-бързо - само за 10-15 дни, докато редовите хорица чакат за тази траурна процедура повече от месец...
Поради влажността и гъстата растителност в Централния гробищен парк на София гъмжи от комари и кърлежи. Да не говорим за глутниците безстопанствени песове, вече наръфали десетки опечалени. Но докато за изтребването им все пак мъждука някаква надежда, оправия с "гробарската мафия" явно няма. Мъртвите прииждат, а мъката на живите й гарантира вечна бизнес…

коментирай

Коментари (6)

 • 006
  1 / 1
  ники 06-03-10 07:18ч
  много е тъпо пуснете ужаси
 • 005
  2 / 2
  Драганова 05-12-09 18:50ч
  Напълно съм съгласна със статията. Още повече, че управата на гробището не би трябвало да се оплаква от липса на средства. Входа за коли е вече 2лв. Засилете охраната и удължете работното й време.
 • 004
  2 / 2
  Анонимен 16-10-09 09:43ч
  Ako sapotshnem ot rasbitite trotoari, burenisaliyat Hram Alexander Nevski i stigneme do grobishtata, po grosna i mrasna stolica nyama na sveta !!!
 • 003
  1 / 1
  Xristo Stoynov 11-10-09 21:45ч
  Krumovi zakoni , zatvor,besilo, razstrel,na Bulgarina demoktartsita ne e za nego,ne se prilagat zakonite koito sa prieti v Bulgaria, zatova e tazi anarxia tseli 20 godini- Niama osudeni, vinovni,a za prestuplenita niamalo dokazatelstva???, Zaschto im se plaschtat zaplatite.Pravitelstvo v deistvie, още
 • 002
  1 / 1
  goksan 11-10-09 19:34ч
  Мангалите, са си мангали -- не е луд този, който яде Баницата, а този, който му позволява ... Много лесно могат да бъдат спряни / има много начини/, но нали администрацията /на низки и високи нива/ -- получават дебели комисионни още
 • 001
  1 / 1
  майкъл 11-10-09 18:23ч
  по отношеннието към мъртвите личи степента на цивилизованост на всяка нация. ганювците са безчестни безбожници, поради което търпят ИНВАЗИЯТА НА ЦИГАНИТЕ, дяволи в човешка кожа, скотско племе от мръсни крадци. крумови закони и бесилки, това е изходът!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Последно обновяване 23 юли, 2016 17:28 ч.

Development PIMDESIGN