Огромен кораб акостира във Варна
Косово е заплашено от финансов колапс през 2015 г.
Анджелина Джоли ще снима филм за известен палеонтолог
Къде съм ? Начало / Долче вита / Гурме

Пресните картофки - така нежни и вкусни

13:00, 01 юни 2012 3702 2 коментарa
Популярните през последните години картофки уеджис са по-вкусни, ако се запекат на фурна.
01/06

Обвивката им е най-богата на витамин С

Дали преди 4000 години древните инки са оценявали фантастичния вкус на младите пролетни картофки, които така усърдно са произвеждали? Едва ли и Франциско Писаро и неговите конкистадори, които пренасят ценната грудка в Европа през XVI век са имали удоволствието да вкусят ароматните печени пресни картофки с масло! Днес можем само да сме благодарни и на инките, и на техните завоеватели - благодарение на тях четвъртата по значение храна в света присъства на масата ни под формата на всевъзможни вкусни ястия.
Ранните картофки са един от малкото продукти, които са любими както на всяка домакиня, приготвяща вкусна вечеря за семейството си, така и за представителите на висшата кулинария, които използват златистата грудка като основен компонент в изисканите си гурме специалитети.

Повечето от така актуалните през последното десетилетие бейби зеленчуци са специално селектирани сортове. За разлика от тях бебета картофи са просто недоузрелите малки на всеки един сорт. Тяхната младост им дава доста вкусови преимущества - те са не само по-нежни, но и по-сладки, тъй като захарите им не са имали време да се превърнат изцяло в скорбяла. А и не са успели да натрупат твърде много токсични вещества. Нежната им сладост е най-добра след съвсем семпла обработка. Достатъчно е леко да ги задушим с масло или да ги запечем на фурна със зехтин и вече имаме готов деликатес. Крехко печено агнешко със златисти пресни картофи е един от върховете на кулинарната ни традиция. Всъщност те най-добре запазват вкуса си и ценните си съставки, ако просто ги сварим на пара и ги оваляме с малко разтопено масло и копър. Тази любима българска рецепта е фаворит и за скандинавците, руснаците, украинците и поляците. Те я считат за върховна вкусотия и обикновено съчетават младите картофки в масло и копър с вкусна балтийска херинга.

Задушени с копър и чесън
Приблизителна цена: 1.50 лв.
Продукти:
600 г пресни картофи
50 мл зехтин
1 с. л. краве масло
ситно нарязан копър
ситно нарязан пресен чесън
морска сол

Начин на приготвяне:
Измиваме картофите с четка и ги подсушаваме. Разполовяваме по-големите. Изсипваме ги в тиган с незалепващо покритие. Заливаме ги със зехтина и доливаме вода, която да ги покрие добре. Посоляваме и похлупваме плътно с капак. Когато водата изври ги оставяме за няколко минути да добият златист цвят и една минута преди да ги отстраним от огъня ги поръсваме с копъра и чесъна. Добавяме и маслото, като ги раздрусваме добре, така че да се овалят от всички страни с подправките. Сервираме веднага.


Американски картофки уеджис
Приблизителна цена: 2.00 лв.
Продукти:
1 кг пресни картофи, средни по големина
розмарин
сол
черен пипер
червен пипер
5 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
Измиваме добре и подсушаваме картофите. Ако кората им е твърде груба, по-добре я премахнете. Нарязваме ги на лодчици (осминки) и ги изсипваме в дълбока купа. Поръсваме ги с подправките, по желание добавяме и чесън. Добавяме и зехтинът и разбъркваме добре. Загряваме фурната до 200 градуса. Изсипваме картофките в тава, така че да не са един върху друг. Печем в продължение на половин час. Картофките уеджис са готови, когато придобият апетитен златист цвят и лека коричка.

На фурна с мед и соев сос
Приблизителна цена: 2.50 лв.
Продукти:
около 800 грама малки пресни картофи
2 пълни супени лъжици мед
1/2 чаена лъжичка суха мащерка
3 супени лъжици тъмен балсамов оцет
около 4 супени лъжици гъст соев сос
черен пипер
сол на вкус
краве масло

Начин на приготвяне:
Почистваме картофките, но без да ги белим и ги слагаме в тава. Смесваме всички останали продукти (без маслото) и прибавяме сместа при тях. Разбъркваме добре, за да се разпредели добре по картофките. Разтопяваме около половин пакетче краве масло и заливаме картофките. Печем при 200 градуса, като от време на време намазваме картофите с отделения сос.

коментирай

Коментари (2)

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Ферибот с българи се заби в подводни скали

България

Варненско село в шок: Откриха заклано семейство до гробищата

Свят

Джихадисти планирали да взривят сградата на ЕК в Брюксел

България

Обявиха война на незаконните къмпинги

Последно обновяване 22 септември, 2014 10:41 ч.

Development PIMDESIGN