Заловиха мъжа, опитал да убие жената, с която имал връзка в Бургас
Над 60% от гърците срещу кредиторите
Хамилтън взе домашното си Гран при
Къде съм ? Начало /

ПРОДУКЦИЯТА НА ЛОВЕШКИЯ ФУРАЖЕН ЗАВОД "БОНМИКС" ЕООД

Е НЕ САМО ЗА ФЕРМЕРИ

0:00, 27 октомври 2004 10221 0 коментар
01/03

Някогашният ловешки фуражен завод "Осъм-73" днес е известен като френско-българската фирма "Бонмикс" ЕООД. За седем години д-р инж. Любомир Драганов, управител на дружеството, заедно със своя управленски екип успява да изправи предприятието "на крака" и да го направи един от лидерите в производството на пълноценни комбинирани фуражи и добавки. Фирмата има над 50 магазина в страната.

- Г-н Драганов, дълги години Вие бяхте генерален директор на бившето СО "Зърнени храни", заместник-министър на земеделието. Как извървяхте целия път дотук и каква е формулата за успешен бизнес?

- Пътят на успеха винаги е труден и осеян с много препятствия, но за мен това беше едно предизвикателство. Първите стъпки се "губят" в далечната 1964 година, когато като млад инженер започнах в най-големия тогава завод за комбинирани фуражи в град Долна Митрополия. Бяхме 1400 души и дневно произвеждахме 1350 тона фуражи. За 20 години там научих, че за да успееш, трябва да започнеш от нулата. Минах през всички фази на производствения процес и опознах тънкостите на този бранш.

- Как успяхте да заличите старата лоша слава на завода и да утвърдите на пазара търговската марка "Бонмикс" като синоним на качество?

- В началото бившият фуражен завод "Осъм-73" бе обявен в несъстоятелност. Тук заварихме празни производствени помещения, окрадена техника, неизплатени задължения и 30 човека персонал. Нашите усилия бяха в посока, сформирането на екип и подмяна на оборудването. Всички технологични процеси в производството се управляват от компютърни системи. Създадохме експериментално-внедрителско звено, в което работят висококвалифицирани специалисти. Инвестирахме в съвременни технологични линии над 1 млн. лева и превърнахме предприятието в модерен завод, който е разположен върху 8 хка. По този начин и фуражите ни намериха добър прием на пазара, като средно на месец продаваме около 3000 тона.

- Продуктовата Ви гама се отличава с голямо разнообразие, освен комбинираните фуражи, какво още произвеждате?

- Френско-българската фирма "Бонмикс" -Ловеч произвежда основно пълноценни комбинирани фуражи в брашнест и гранулиран вид, суперконцентрати и пълноценни концентрати за всички видове и категории животни като птици, свине, зайци, коне, преживни риби, щрауси, комбинирани фуражни храни за сухо хранене на охлюви и от серията "Екзотичен свят", както и плаваща храна за пъстърва във всичките й фази. В последните години много "вървят" мултиензимните системи, които са напълно съобразени с изискванията на съвременното животновъдство и гарантират прираст и качество.

- Как се постига високото качество?

- Високото качество на фуражите идва от собствен внос на соев шрот, рибено брашно, ензими, примески. А в собствената ни складова база има възможност за съхраняване на около 40 000 т суровина. Осъществява се строг контрол на входа и изхода на продукцията по отношение на такива показатели като протеин, фосфор, калций, хлориди, мазнини.

- Но в кризисните години за животновъдството, когато се изпитваше остър глад за зърно и се налагаше да се внася, откъде го закупувахте?

- В онези години ограниченото предлагане на стоковите борси покачи цената на зърното и доведе до нарушаването на фуражния баланс. Високите цени на фуражите ограничиха и тяхното използване. Но ние проведохме гъвкава ценова политика и купувахме всички видове фуражно зърно на добра цена в жътвените периоди. Тази практика продължава и до днес.

- Научихме, че успешно внедрявате чуждия опит и го адаптирате към нашите условия?

- В производствения процес внедряваме иновации от Германия, Франция, Холандия. Това са технологии за производството на мултиензимна система "Бонзин-100" съвместно с немската "AB-ENZYMAS", млекозаместител за телета "Румелак", комбинирани фуражни храни за сухо хранене на охлюви, технология за производство на "Дабин"-танинов концентрат против разстройство при малки прасета и зайчета, както и продукти от серията "Екзотичен свят" за домашните любимци.

- Бъдещето на "Бонмикс" ЕООД - Ловеч ?

- Основният стремеж на фирмата е да произвеждаме екологично чисти фуражи и добавки с цел опазване на околната среда. Нашите фуражи се използват от такива крупни фирми като "Славяна" АД, "Пегимекс" ООД, от зайцеферми от Чирпан и Долна Митрополия и много други. И това особено ни задължава.

За контакти:

Ловеч 5500

Северна индустриална зона

"Бонмикс" ЕООД

Тел 068/603 726; 6о2 132

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Бъчварова: Без модернизирано МВР няма да има модерна държава

Свят

Турски курорти искат забрана за бежанци заради туризма

Спорт

Чили взе Копа Америка за сефте

България

Психолози удрят рамо на жени след неуспешно ин витро

Последно обновяване 5 юли, 2015 21:39 ч.

Development PIMDESIGN