БДЖ: Не търсете покемони около релсите, опасно е!
Юрген Клоп: Никога не бих дал 100 млн. паунда за един футболист
Визуално пиршество и мистерии обещава първият трейлър на "Великата стена"
Къде съм ? Начало /

ПРОДУКЦИЯТА НА ЛОВЕШКИЯ ФУРАЖЕН ЗАВОД "БОНМИКС" ЕООД

Е НЕ САМО ЗА ФЕРМЕРИ

0:00, 27 октомври 2004 13069 0 коментар
01/03

Някогашният ловешки фуражен завод "Осъм-73" днес е известен като френско-българската фирма "Бонмикс" ЕООД. За седем години д-р инж. Любомир Драганов, управител на дружеството, заедно със своя управленски екип успява да изправи предприятието "на крака" и да го направи един от лидерите в производството на пълноценни комбинирани фуражи и добавки. Фирмата има над 50 магазина в страната.

- Г-н Драганов, дълги години Вие бяхте генерален директор на бившето СО "Зърнени храни", заместник-министър на земеделието. Как извървяхте целия път дотук и каква е формулата за успешен бизнес?

- Пътят на успеха винаги е труден и осеян с много препятствия, но за мен това беше едно предизвикателство. Първите стъпки се "губят" в далечната 1964 година, когато като млад инженер започнах в най-големия тогава завод за комбинирани фуражи в град Долна Митрополия. Бяхме 1400 души и дневно произвеждахме 1350 тона фуражи. За 20 години там научих, че за да успееш, трябва да започнеш от нулата. Минах през всички фази на производствения процес и опознах тънкостите на този бранш.

- Как успяхте да заличите старата лоша слава на завода и да утвърдите на пазара търговската марка "Бонмикс" като синоним на качество?

- В началото бившият фуражен завод "Осъм-73" бе обявен в несъстоятелност. Тук заварихме празни производствени помещения, окрадена техника, неизплатени задължения и 30 човека персонал. Нашите усилия бяха в посока, сформирането на екип и подмяна на оборудването. Всички технологични процеси в производството се управляват от компютърни системи. Създадохме експериментално-внедрителско звено, в което работят висококвалифицирани специалисти. Инвестирахме в съвременни технологични линии над 1 млн. лева и превърнахме предприятието в модерен завод, който е разположен върху 8 хка. По този начин и фуражите ни намериха добър прием на пазара, като средно на месец продаваме около 3000 тона.

- Продуктовата Ви гама се отличава с голямо разнообразие, освен комбинираните фуражи, какво още произвеждате?

- Френско-българската фирма "Бонмикс" -Ловеч произвежда основно пълноценни комбинирани фуражи в брашнест и гранулиран вид, суперконцентрати и пълноценни концентрати за всички видове и категории животни като птици, свине, зайци, коне, преживни риби, щрауси, комбинирани фуражни храни за сухо хранене на охлюви и от серията "Екзотичен свят", както и плаваща храна за пъстърва във всичките й фази. В последните години много "вървят" мултиензимните системи, които са напълно съобразени с изискванията на съвременното животновъдство и гарантират прираст и качество.

- Как се постига високото качество?

- Високото качество на фуражите идва от собствен внос на соев шрот, рибено брашно, ензими, примески. А в собствената ни складова база има възможност за съхраняване на около 40 000 т суровина. Осъществява се строг контрол на входа и изхода на продукцията по отношение на такива показатели като протеин, фосфор, калций, хлориди, мазнини.

- Но в кризисните години за животновъдството, когато се изпитваше остър глад за зърно и се налагаше да се внася, откъде го закупувахте?

- В онези години ограниченото предлагане на стоковите борси покачи цената на зърното и доведе до нарушаването на фуражния баланс. Високите цени на фуражите ограничиха и тяхното използване. Но ние проведохме гъвкава ценова политика и купувахме всички видове фуражно зърно на добра цена в жътвените периоди. Тази практика продължава и до днес.

- Научихме, че успешно внедрявате чуждия опит и го адаптирате към нашите условия?

- В производствения процес внедряваме иновации от Германия, Франция, Холандия. Това са технологии за производството на мултиензимна система "Бонзин-100" съвместно с немската "AB-ENZYMAS", млекозаместител за телета "Румелак", комбинирани фуражни храни за сухо хранене на охлюви, технология за производство на "Дабин"-танинов концентрат против разстройство при малки прасета и зайчета, както и продукти от серията "Екзотичен свят" за домашните любимци.

- Бъдещето на "Бонмикс" ЕООД - Ловеч ?

- Основният стремеж на фирмата е да произвеждаме екологично чисти фуражи и добавки с цел опазване на околната среда. Нашите фуражи се използват от такива крупни фирми като "Славяна" АД, "Пегимекс" ООД, от зайцеферми от Чирпан и Долна Митрополия и много други. И това особено ни задължава.

За контакти:

Ловеч 5500

Северна индустриална зона

"Бонмикс" ЕООД

Тел 068/603 726; 6о2 132

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Спорт

Полиция спаси олимпийския огън от гневни стачкуващи в Бразилия

Последно обновяване 29 юли, 2016 20:20 ч.

Development PIMDESIGN