Египетските власти оплюха сериала "Том и Джери"
7-метров паметник на Св. Георги в Поморие
Редица тежки катастрофи помрачиха днешния 6 май
Къде съм ? Начало /

Проф. Йордан Шейтанов:

Остеопорозата "обича" жените

0:00, 15 ноември 2001 8915 0 коментар

Зорница ВЕСЕЛИНОВА

Проф. Йордан Шейтанов, ръководител на Клиниката по ревматология към Медицинския университет-София, е сред най-добрите специалисти по лечение на остеопорозата. Ето какво сподели той пред репортер на "Новинар".

- Какво е положението с остеопорозата у нас, проф. Шейтанов? За това страдание в България се заговори сравнително отскоро...

- Преди 10 години, когато и Европа обърна очи към тази болест, ние тревожно бихме камбаната за нея. Аз съм доволен, че много лекари се заеха с проблемите на този вид патология, че на тях обърнаха внимание и немалко пациентки - остеопорозата засяга 4 пъти повече жените. Хубаво е, че провеждаме и превенция срещу нея.

- Къде сме ние по отношение на броя заболели от остеопороза?

- На това заболяване влияят генетични и расово-етнически фактори - жените от кавказката раса и ориенталките например са много по-засегнати, докато негърките много по-рядко боледуват от него - заради масивния си костен скелет.

- Стандартът на живот има ли значение за тази болест?

- Да. В по-изостаналите в икономическо отношение страни, каквато е нашата, проблемът е храната. В менюто на жената непременно трябва да доминират млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, а така също и соевите храни и рибата. Ако стандартът е нисък и няма възможност за рационално хранене, той може да се превърне в рисков фактор. От друга страна обаче в цивилизованите страни с висок жизнен стандарт броят на заболелите от остеопороза също не е малък - поради обездвижването. За да се изгражда костният скелет, е необходимо натоварване на опорно-двигателния апарат.

- Кои са другите рискови фактори освен обездвижването и неправилното хранене?

- Те са тютюнопушенето, алкохолизмът, прекомерната употреба на кафе. Много е важно да се анализират рисковите фактори. Някои от тях зависят от индивидуалното поведение и може да се променят, други обаче не подлежат на промяна - например расата и хормоналните отклонения, настъпващи в женския организъм през менопаузата. Към факторите, предразполагащи към остеопороза, които не можем да променим, спадат и ниският ръст, телесното тегло (под 48 кг то вече е рисков фактор!), безплодието, малкият костен скелет.

- Кои храни са предразполагат към остеопороза?

- Не се препоръчват храните, които водят до ацидоза, т.е. до кисела реакция на организма, продуктите, съдържащи прекалено много целулоза, и месото.

- От известно време се говори и за рехави кости при мъжете...

- Да, остеопорозата се среща и при силния пол. Мъжете обаче боледуват по-рядко, понеже при тях хормоналните нарушения не са така изявени, както при жените. А и костният им скелет е по-добър.

- От коя възраст трябва да започнат редовните прегледи за остеопороза? През какъв период трябва да се извършват те?

- Остеопорозата има няколко форми. Най-честата и с най-голямо социално значение е тази, която се проявява, след като жената навлезе в менопауза. Т.е. веднага след 50-ата година представителките на нежния пол вече би следвало да се преглеждат - особено ако при тях са налице и някои от споменатите рискови фактори. Лекарят трябва да прецени необходимостта от провеждане на остеодензитометрия - най-надеждното изследване на костите. Ако дамата има остеопороза и счупвания на кости, трябва да се наблюдава през 3 месеца, ако е с изразена рехавост на костите - през 6 месеца.

- Каква периодичност на контролните прегледи се препоръчва на мъжете?

- Те трябва да са под контрол след шейсетата си година и особено след седемдесетата. Това важи най-вече за тези мъже, при които са налице рисковите фактори, или пък са получили някаква фрактура.

- С какви методи се установява състоянието на костите?

- Използва се рентгенографията, но тя е късен метод, не е подходяща за ранна диагностика, защото показва промените, когато са загубени поне 30 процента от костната маса. Най-надеждният метод за диагностициране на остеопорозата е остеодензитометрията, която дава информация за плътността на костите и за риска от счупвания. Използват се и така наречените маркери за костна обмяна - тестове, даващи представа за изграждането и разграждането на костите.

- Разполагат ли българските клиники с модерна апаратура за диагностициране на остеопорозата?

- Имаме 4 апарата на един милион души, а в развитите страни на същата бройка се падат 20 такива апарата. Едно уточнение: те са за изследване на периферни кости. За изследване на цялото тяло у нас за съжаление има само 3 апарата - по един в столичната Клиника по ревматология и в Клиниката по ендокринология на Александровската болница и един в Клиниката по ендокринология на пловдивския Медицински университет. Такава апаратура има и в някои частни лекарски кабинети.

- Колко струват прегледите с нея?

- Домашният лекар трябва да изпрати пациента при лекар-специалист, който решава дали има основания за остеодензитометрия. На този етап изследването се заплаща на място от пациентката. Ако е на цялото тяло, цената е около 40 лв., а за периферна кост се плаща около 15 лв.

Снимки Гергана ЯКОВА

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Лондон е на път да избере кмет мюсюлманин

Спорт

Има още билети за бенефиса на Владо Николов

Спорт

Тервел в ъгъла на Кобрата за битката срещу Чисора

България

Камен Воденичаров със "Златен век" за 50-годишнината си

Последно обновяване 6 май, 2016 19:15 ч.

Development PIMDESIGN