Българин рисува вълшебния свят на Алиса
Червеното вино, риба и слънце за дълъг живот
Руснаци се млатиха в Бяла
Къде съм ? Начало /

Проф. Йордан Шейтанов:

Остеопорозата "обича" жените

0:00, 15 ноември 2001 9133 0 коментар

Зорница ВЕСЕЛИНОВА

Проф. Йордан Шейтанов, ръководител на Клиниката по ревматология към Медицинския университет-София, е сред най-добрите специалисти по лечение на остеопорозата. Ето какво сподели той пред репортер на "Новинар".

- Какво е положението с остеопорозата у нас, проф. Шейтанов? За това страдание в България се заговори сравнително отскоро...

- Преди 10 години, когато и Европа обърна очи към тази болест, ние тревожно бихме камбаната за нея. Аз съм доволен, че много лекари се заеха с проблемите на този вид патология, че на тях обърнаха внимание и немалко пациентки - остеопорозата засяга 4 пъти повече жените. Хубаво е, че провеждаме и превенция срещу нея.

- Къде сме ние по отношение на броя заболели от остеопороза?

- На това заболяване влияят генетични и расово-етнически фактори - жените от кавказката раса и ориенталките например са много по-засегнати, докато негърките много по-рядко боледуват от него - заради масивния си костен скелет.

- Стандартът на живот има ли значение за тази болест?

- Да. В по-изостаналите в икономическо отношение страни, каквато е нашата, проблемът е храната. В менюто на жената непременно трябва да доминират млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, а така също и соевите храни и рибата. Ако стандартът е нисък и няма възможност за рационално хранене, той може да се превърне в рисков фактор. От друга страна обаче в цивилизованите страни с висок жизнен стандарт броят на заболелите от остеопороза също не е малък - поради обездвижването. За да се изгражда костният скелет, е необходимо натоварване на опорно-двигателния апарат.

- Кои са другите рискови фактори освен обездвижването и неправилното хранене?

- Те са тютюнопушенето, алкохолизмът, прекомерната употреба на кафе. Много е важно да се анализират рисковите фактори. Някои от тях зависят от индивидуалното поведение и може да се променят, други обаче не подлежат на промяна - например расата и хормоналните отклонения, настъпващи в женския организъм през менопаузата. Към факторите, предразполагащи към остеопороза, които не можем да променим, спадат и ниският ръст, телесното тегло (под 48 кг то вече е рисков фактор!), безплодието, малкият костен скелет.

- Кои храни са предразполагат към остеопороза?

- Не се препоръчват храните, които водят до ацидоза, т.е. до кисела реакция на организма, продуктите, съдържащи прекалено много целулоза, и месото.

- От известно време се говори и за рехави кости при мъжете...

- Да, остеопорозата се среща и при силния пол. Мъжете обаче боледуват по-рядко, понеже при тях хормоналните нарушения не са така изявени, както при жените. А и костният им скелет е по-добър.

- От коя възраст трябва да започнат редовните прегледи за остеопороза? През какъв период трябва да се извършват те?

- Остеопорозата има няколко форми. Най-честата и с най-голямо социално значение е тази, която се проявява, след като жената навлезе в менопауза. Т.е. веднага след 50-ата година представителките на нежния пол вече би следвало да се преглеждат - особено ако при тях са налице и някои от споменатите рискови фактори. Лекарят трябва да прецени необходимостта от провеждане на остеодензитометрия - най-надеждното изследване на костите. Ако дамата има остеопороза и счупвания на кости, трябва да се наблюдава през 3 месеца, ако е с изразена рехавост на костите - през 6 месеца.

- Каква периодичност на контролните прегледи се препоръчва на мъжете?

- Те трябва да са под контрол след шейсетата си година и особено след седемдесетата. Това важи най-вече за тези мъже, при които са налице рисковите фактори, или пък са получили някаква фрактура.

- С какви методи се установява състоянието на костите?

- Използва се рентгенографията, но тя е късен метод, не е подходяща за ранна диагностика, защото показва промените, когато са загубени поне 30 процента от костната маса. Най-надеждният метод за диагностициране на остеопорозата е остеодензитометрията, която дава информация за плътността на костите и за риска от счупвания. Използват се и така наречените маркери за костна обмяна - тестове, даващи представа за изграждането и разграждането на костите.

- Разполагат ли българските клиники с модерна апаратура за диагностициране на остеопорозата?

- Имаме 4 апарата на един милион души, а в развитите страни на същата бройка се падат 20 такива апарата. Едно уточнение: те са за изследване на периферни кости. За изследване на цялото тяло у нас за съжаление има само 3 апарата - по един в столичната Клиника по ревматология и в Клиниката по ендокринология на Александровската болница и един в Клиниката по ендокринология на пловдивския Медицински университет. Такава апаратура има и в някои частни лекарски кабинети.

- Колко струват прегледите с нея?

- Домашният лекар трябва да изпрати пациента при лекар-специалист, който решава дали има основания за остеодензитометрия. На този етап изследването се заплаща на място от пациентката. Ако е на цялото тяло, цената е около 40 лв., а за периферна кост се плаща около 15 лв.

Снимки Гергана ЯКОВА

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Българин рисува вълшебния свят на Алиса

България

Все повече хлапета мислят за самоубийство

Икономика

Баба издържа цялата фамилия със 150 лева пенсия

България

22 години затвор за убиеца на учителката от Видин

Последно обновяване 26 май, 2016 13:25 ч.

Development PIMDESIGN