БДЖ: Не търсете покемони около релсите, опасно е!
Юрген Клоп: Никога не бих дал 100 млн. паунда за един футболист
Визуално пиршество и мистерии обещава първият трейлър на "Великата стена"
Къде съм ? Начало /

Протойерей Николай Георгиев: Спасителят е скромност и смирение

Нека на Цветница молитвено да съпреживеем входа Господен

16:26, 18 април 2008 8024 76 коментарa

Протойерей Николай Георгиев е роден в София. Завършва Софийската духовна академия през 1989 година. Ръкоположен за свещеник, той става първият български духовник, който реално отива да проповядва в Софийския централен затвор. Един от съучредителите на фондация "Протекция". Дълги години работи в истинския смисъл на думата "зад решетките". В същото време е и свещеник в столичните храмове "Свети Димитър", Света Параскева", "Свети Александър Невски". В момента служи в храм "Света Петка". Преподавател е и в НХА. През 2004-та по лична покана на президента Джордж Буш участва в годишната молитвена закуска във Вашингтон. Убеден клирик и далновиден проповедник.

 

Интервю на Ана-Мария Кръстева:

 

- Отче Николай, защо Тържественият вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим е описан и от четиримата евангелисти в Новия завет като важен момент от Неговия земен път?

- Неговият тържествен вход е есенцията на манифестирането на Иисус Христос срещу суетата на земния живот. Вижте как силните на деня се опитват да влизат наистина тържествено във всеки град. Тържествено да влизат във властта. Тържествено да излизат от нея. Но дали те наистина са овластени. Ето този въпрос стои и пред мен, когато съпреживявам Господния вход в Йерусалим. Това наистина е може би еманацията на изобличението на суетата на този свят.

- Но тези, които Го посрещат в Йерусалим с “Осанна, благословен е Идещият в име Господне…”, само след дни с пълно гърло ще крещят: “Разпни Го!”. Как се получава тази метаморфоза?

- Същите хора са човеците, които 2000 години след Христа не могат да проумеят, че в Йерусалим тържествено влиза Самият Господ, Който е цялата власт. Той е скромност и смирение. Показва го, така че ние да го проумеем. Но ние не го разбираме. И тъй като и тогава хората, а и сега са по-привързани към властта, към онова, което лесно може да се пипне, да се види, а не към божествената същност на Спасителя, затова те са разочаровани. Затова те чисто по човешки искат и да отмъстят, и да кажат мнението си, което в случая е пагубно. А не случайно това отстъпление от Влизащия Господ в Йерусалим и викът: “Разпни Го!” е довело до клетвата: “Нека кръвта да бъде върху нас и нашите деца до века”.

- Винаги, когато си спомним за този момент, ние сме склонни да съдим юдеите за онова, което са сторили. Но не приличаме ли в повечето случаи на тях?

- Приличаме, разбира се. И знаете ли кога допълнително се оприличаваме? Когато искаме и ние да минем за богоизбран народ или за богоизбрани личности. Но в същото време се родеем и с част от тия, които викаха: “Разпни Го”. Ние не осъждаме сегашния еврейски народ. Ние четем евангелието и повтаряме думите на апостолите, които са писали евангелския текст. Но да си дадем сметка дали отстъплението на днешните човеци, на самите нас, не е също толкова силно, когато се окаже, че оставаме пред избора цар или Христос.

- Като че ли повече от нас на Цветница бързат да си вземат върбовата клонка, да си я приберат вкъщи. И това изчерпва молитвения акт в храма.

- Така е. Защото хората продължават да виждат в църквата някакво магично чиннодействие. Много пъти в проповедите си съм споменавал, че ние не сме магьосници, нито вълшебници. Ние сме свещенослужители. Свещенослужители на Бога, които могат да измолват. А дали Бог ще ни даде или не, зависи от нашето и от тяхното нравствено състояние. Няма лошо в това човек да отнесе благословената върбова клонка у дома си и да я постави като знак на вярата, но по-доброто е да участва в богослужението на този ден. Молитвено да съпреживее цялото последование на събитията и да влезе в радостта на посрещащите Господа. И да запази радостта в сърцето си. “Благословен е Идещият в името Господне”.

- За жалост в съвремието носим в себе си повече агресия, отколкото радост, вяра и разум. Защо така?

- Това е личен избор. Резултат на възпитание и на личностно израстване. И в обществото, и във вярата. И в обществения договор, в който живеем. Това означава, че няма растеж на ценности. Това означава, че никой не ги е посял, никой не ги е отгледал, никой не ги е напоявал до степен да станат венец, да станат цветя. Няма ги добродетелите. Да се запитаме тогава къде са проповедниците на добродетелите? Къде е църквата? Къде е духовенството? Защо ние не проповядваме тези добродетели, не ги отглеждаме, не ги поливаме, така че да дадат добър плод. Някои казват, защото няма в училищата вероучение. Други - защото храмовете са празни. Каквато и да е причината, аз твърдя, че ние не сме си на мястото и би трябвало да се стараем много повече. И да обгрижваме божия народ, и да му показваме, че е Божи народ, и да посяваме, и да отглеждаме добродетели. За да има любов, а да няма агресия.

- Струва ми се обаче,че когато стане дума за Българската православна църква излизат скандалите, свързани с нея, а не проповедите. И думите, с които следва да се обръщате към Божия народ, не излизат на първите страници в пресата, да речем. Свещенослужителите се появяват в медиите за богоявленския водосвет, за освещаването на офиси, на коли. Истинската грижа за спасението на душите май я няма никъде?

- Свещенослужителите сме българи, ние сме продукт на нашето общество. И след като казвате, че има скандали в църквата, то най-вероятно има. И след като те са показвани по първите страници, вероятно някой го вълнуват тези скандали. Би трябвало църквата да произвежда друг продукт. Тя е вечната новост с най-добрата новина на света, че Христос възкръсна от мъртвите и със смъртта Си, смъртта победи и ни направи път към царството Божие. Тази е вечната новина, която трябва да стои на първите страници на всички медии. Съжалявам, че излиза и такъв некачествен продукт, но след като го има, той вероятно съществува. Не трябва да обвиняваме сляпо свещенослужителите, нито върховното църковно ръководство. Трябва да се осъзнае, че тази църква е продукт на нашия народ.

- За жалост агресия има най-вече сред младите хора и сред децата. Как може да бъде преодоляно това явление?

- Когато на децата спре да се предлага само темата и тезата на лошото. Защо не покажем и антитезата на лошото. Защо ги лишаваме от възможността те да правят правилния избор. Ние ги въоръжаваме с всичко лошо на улицата, като започнем от лошия език на комуникация, лошите забавления и упражнения във всички медии, включително на интернет. Компютрите се използват само за некачествени забавления. Защо никой не даде на децата доброто.

- Но тук изниква естественият въпрос кой да даде на децата тази теза?

- Който я има. Църквата я има, защото Христос е глава на църквата и той е в църквата. Ако ние сме достатъчно достойни да преподадем Христос и учението Му на хората, те ще имат възможност за избор. Ако ние не сме достойни, то някой друг ще го направи. Ако училището е носител на добродетели, нека да предава добродетели. Ако семейството е извор на ценности, нека да предлага ценности на децата. Да правим най-доброто от това, което можем и което знаем.

- Моите наблюдения обаче са, че семейството се руши и че децата не приемат като малка църква семейството, както ни учи църквата.

- Поради вашето жестокосърдие, казва Христос, се разпада семейството. Кой днес е готов да страда, за да запази брака си? Не е ли казано в Свещеното писание: “…утешавай се на старини с жената на младостта си…”. Защо все повече и повече хората търсят лекота в съвместния живот? Защо просто искат да съжителстват или да се употребяват по елементарния начин, а не да споделят отговорностите. Пак опираме до личен избор. Ако отстояваме правдата, Господ ще е с нас. Ако служим на лукавия, ще сме негови роби.

- Как ще коментирате решението за промени в семейния кодекс?

- Кой съм аз, че да коментирам решения на държавата? Мога да ви кажа само, че църквата няма да бъде съдник. Ние никога няма да започнем да изобличаваме хора, размахвайки пръст. Напротив църквата с много любов ще продължи да съветва и няма грубо и тежко да осъжда онези, които са избрали този начин на живот, защото това е техен личен избор.

- Отец Николай, Вие дълги години сте работили с хора, тръгнали по лошия път и стигнали до затвора. Има ли смисъл в превенцията?

- Това е социалният отговор на социалното общество – затворът. И тук е мястото на църквата. Свещенослужителите могат да посочат на всеки един къде е престъпил Божия закон, къде е сгрешил, да се обърне към покаяние и да се върне отново в обществото конкурентоспособен и на пазара на труда, но и на пазара на доверието. Да бъде отново един от нас. Защото затворниците са също българи и човеци.

- Какво се случи отец Николай, вие бяхте назначен към затвора като свещенослужител, а сега сте доброволец в мястото за лишаване от свобода?

- Това е малко личен въпрос, но няма какво да крия, че държавен служител се опита да ме уволни поради некадърност и некомпетентност, а аз не се съгласих на това. Трябваше да изчистя името си и, слава Богу, в момента съм освободен по взаимно съгласие, но това не спира дейността ми, аз продължавам да върша същото, което върша 16 години за слава Божия и за помощ на всекиго, който се е подхлъзнал и паднал, да се изправи да стане и да тръгне към Бога.

- В началото на 90-те години българинът не влизаше ли по-често в храма, отколкото днес, 18 години по-късно?

- Знаете ли, то беше вълна. Вълна на модерност, на израз на свобода. В храмовете останаха онези, които наистина търсят Христос. Защото на всеки беше ясно, че прехода ще ни донесе страдания. Кой друг, ако не църквата, трябва да е носител на проповедта, че с хляб ще живее човек, но и с всяко слово Божие. На Цветница нека хората да разберат, че празникът ни показва как онзи, който притежава върховната власт се смирява. Да направим онази разлика между суетното, земното, властолюбивото човечество и онази част от човечеството, която търси Бога. Амин !

коментирай

Коментари (76)

 • 001
  0 / 0
  филип тотю 18-04-08 20:35ч
  Колко дълбок символ има в това, че Спасителят, за да покаже, че пътят към спасението е смирението и затова влиза в Йерусалим, качен на магаре! Дълбок символ има и в това, некръстеният безбожник Гоце в зенита на своята слава и още
 • 002
  0 / 0
  апорист 18-04-08 21:12ч
  Бахму перверзния сурат!
 • 003
  0 / 0
  Епископът пред неведома светлина! 18-04-08 23:17ч
  =====================================
  "ГОСПОДИН ЕПИСКОП,
  животът ми мина в размисъл,учение и съзерцание. Имаше злоупотребления, борих се срещу тях.Имаше подтисничество, премахнаг го.Имаше ПРАВА и ПРИНЦИПИ, изповядвах ги и ги провъзгалсих.Не бях бях богат, а сега съм беден.Помагах на угнетените, облекчавах страдащите.Изпърних още
 • 004
  0 / 0
  ПАРИЖКАТА КОМУНА - Божие творение! 18-04-08 23:22ч
  Г. ДУХОВНИ лица, участвали в революцията:
  - Вожоа - главен ВИКАРИЙ на парижката архиепископия, член на революционния комитет, РЪКОВОДЕЩ въстанието на 10 август 1792г;
  - Шнайдер, Ейлож (1756-1794) - френски ЕПИСКОП, обществен обвинител при Революционния трибунал;
  - още
 • 005
  0 / 0
  ПАРИЖКАТА КОМУНА - Божие прозрение! 18-04-08 23:23ч
  И всичкото това:
  -унищожаване на робството;
  -провъзгласяване на братството;
  -защита на човечеството;
  -превъзпитание на човешкото съзнание;
  -закон за защита на труда, който от бреме стана право;
  -защита на детството;
  -просветление навред;
  -подпомагане още
 • 006
  0 / 0
  Stefan d-r D Tcholakov-SVERIGE 18-04-08 23:30ч
  ДА СЕ ОСЪДЯТ,
  -
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=138298&srcpos=6
  -
  ДЕЙБА НИИНАТА МАЙКА ДЕТО СЕ ПСУВАТ НА БАЩИ ! САМО НА МАЙКА ТРЯБВА ДА СЕ ОБИЖДАТ И ТО В ПУТКАТА,ЗА ДА СЕ РОДЯТ НОВИ РУМЕН ПЕТК-ОВЦИ, ЗА ДА НИ още
 • 007
  0 / 0
  пътя на добрите 18-04-08 23:38ч
  исус е словото и пътя, и примера за отказ от съблазни и живот като духовен син на бога, изпратен бил да победи злото и от паднал ангел сторил сатаната пленник в ада, и пример още, добрите, чистите деца на бога още
 • 008
  0 / 0
  ДУХОВНИЦИТЕ -революционери на правтата! 18-04-08 23:38ч
  ВЕЛИКА ФРЕНСКА РЕВОЛЮЦИЯ- /ПАРИЖКАТА КОМУНА/ (1792-1794)

  КОНВЕНТ - висш законодателен и изпълнителен орган на първата Френска република (м.09.1792-м.10.1795г.). Избран след народното въстание през 1792г., съборило монархията и отменил цензовата избирателна система. Конвентът като висш орган изпълнявал най още
 • 009
  0 / 0
  честен, значи може да му вярваш 18-04-08 23:53ч
  не лепи тапети след мене, не се мори, и на земята и на небето им са нужни свестни хора, чисти души, кът са, и за управление и за ангелския строй, счупен от неволи, примирен кому си му потребен
 • 010
  0 / 0
  19 април - ден на КОНВЕНТА! -1 19-04-08 08:46ч
  “На 15 май 1851г., В.Юго пише в дневника си: “Защитавал съм, под всички възможни форми всички идеи за свобода, справедливост, националност, хуманност, мир. Борил съм се под всички възможни форми, срещу идеите на деспотизма, анархията, лъжата, варварствато, насилието, тиранията и още
 • 011
  0 / 0
  19 април - ден на КОНВЕНТА! -2 19-04-08 08:47ч
  Кой присвои и ползва хотелската база построена някога от хората, така наречените СПА ХОТЕЛИ, ВИЛНИ СЕЛИЩА и прочие? ТЕ и техните семейства, живеещи днес в охолство, разгул и благоденствие. Безрамници, слуги на сатаната не жалещи сили и средства в манипулацията още
 • 012
  0 / 0
  19 април - ден на КОНВЕНТА! -3 19-04-08 08:50ч
  Приканвам отец Николай и СВЕТИЯ СИНОД на БПЦ во главе негово пресветшейство Патриарх Максим на 19.04., /събота/ в Софийския храм Свети, Свети “Кирил и Методий”, да отслужат ЗАУКОПОЙНА ТЪРЖЕСТВЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ за покой душите на чедата Господни служили на хората още
 • 013
  0 / 0
  до ФОРУМА 19-04-08 09:01ч
  Манипулаторите,
  в лицето на ДСБ-ара Филип Тотю, апорист и някаква новоезгряла форумна звезда "честен" да не се упражняват в писане на глупости , да четат, да се учат и да спарт да правят упражнения и гимнастика на пръстите чрез още
 • 014
  0 / 0
  ученик на путин 20-04-08 11:51ч
  случайно 24 часа няма достъп до новинар, кой се плаши от словата и защо, човека различен е от животно, без копита а с пета, ужилвана при грях на съвестта, и още човека може да говори, с думи, не със звуци, още
 • 015
  0 / 0
  филип тотю 20-04-08 13:56ч
  Истина, истина ви казвам, дълбок символ има в това, че Спасителят, за да покаже, че пътят към спасението е смирението, влиза в Йерусалим, качен не на каляска, но на магаре! Истина е също така, че дълбок символ има и в още
 • 016
  0 / 0
  теологик 20-04-08 15:55ч
  езичество, многобожие, е трудна тема, човекът е без първороден грях по баща си сътворен, нито могъл е да различи злото, то в рая знаем не живее, ако пък мислим в понятието общество, адам и ева само са семейство, и дали още
 • 017
  0 / 0
  Н. Траянова 20-04-08 17:16ч
  Човека ти казва че президента е простак и не уважава господа нито умрелите.Камо ли да разбира от религия!!!
 • 018
  0 / 0
  карандаш 20-04-08 18:17ч
  Трибунчо мамин, не само отец Николай, но и никой наш свещеник не може да прави заупокой за посочените от тебе покойници по канонични причини. Отец Николай е православен свещеник, а твоите герои са католически покойници. А ти си един ненормален още
 • 019
  0 / 0
  blondy & desy 20-04-08 18:25ч
  DUHOVNIK, eroti4no zvu4i nqkak. Dali duhat dobre naistina?
 • 020
  0 / 0
  veronika 20-04-08 18:28ч
  a pyk taz brada kak 6a mi gydeli4ka doluuu..
 • 021
  0 / 0
  dogan 20-04-08 18:29ч
  Te ne duhat tam kadeto si mislite. Te sa duha4i na vineni 6i6eta v Shishe Cam, Targovi6te
 • 022
  0 / 0
  dogan 20-04-08 18:32ч
  .. a pyk obry4ite im gi polzvame sys Sergy po prednazna4enie
 • 023
  0 / 0
  LUKOYL do Dogan 20-04-08 19:18ч
  Nova direktiva: Da, Volen znae kak! Zastava v dogy poziciq, trybata na Dogan otzad, a s ustata bavno poema prirodniq gaz na Stani6ev. Tova e novata troyka

 • 024
  0 / 0
  зюмбюла 20-04-08 23:06ч
  ако с всички тия постове на латиница искаш да кажеш че доган и станишев са ненормални - единият е женски педераст, а другия е турчин - те обичат само мъжки космати дупета, това ние си го знаем.Те ако са нормални още
 • 025
  0 / 0
  Трендафил 21-04-08 08:41ч
  Зюмбюло ма, да ти дам един адрес на истински българин? дано не си прецъфтяла вече
 • 026
  0 / 0
  до 2008-04-20 18:17:46 от карандаш -1 21-04-08 10:38ч
  Карандашчо,
  позволих си ИЗВЪНРЕДНО и последно включване на страницата на изданието за да ти отговоря, по подобаващ начин. С теб говори "ЛИДЕРА на ФОРУМА", а не на петел гребена. И друготоне че се засягам, но е несериозно да ме още
 • 027
  0 / 0
  до 2008-04-20 18:17:46 от карандаш -2 21-04-08 10:48ч
  Напускане ФОРУМНИЯ ОЛИМП за него вече има достойни кандидати и те със сигурност по размаха на словото и дълбочината на анлизите го заслужават.А и няма вече смисъл от моето присъствие! Преди 3 години тихо влязъл,нанесъл МОЩЕН ИНФОРМАЦИОНЕН УДАР на когото още
 • 028
  0 / 0
  до ФОРУМА 27-04-08 21:01ч
  ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

  на всички СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ.  ТРИБУН!

  ПОЛКОВНИК от ВС на РБЪЛГАРИЯ!  27.04.2008г.

  гр.София.
 • 029
  0 / 0
  до Протойерей Николай Георгиев 05-05-08 09:52ч
  =================================
  Международна фондация “Св.Св. Кирил и Методий”
  ул. “Васил Априлов” 3
  София 1504

  или

  Международна фондация “Св.Св. Кирил и Методий”
  П.К. 12
  София 1504

  Факс: още
 • 030
  0 / 0
  А, НАРОДА ГЛАДУВА! 05-05-08 10:20ч
  ===================================
  БЕНЕФИЦИЕНТИ - Списък , получили финансиране Покров Богородичен с ИЗП.Директор- БИЗНЕСМЕНА ПЛАМЕН СИВОВ! ====================================
  Български православен женски съюз, Движение за Християнство и прогрес \"Св. Йоан Предтеча\", Движение Предтечи, Дружество за религиозна и обществена подкрепа на лишените още
 • 031
  0 / 0
  СОЛОМОН ПАСИ 05-05-08 14:28ч
  23-11-2006 СОЛОМОН ПАСИ НА РАЗПИТ В ПОЛИЦИЯТА ЗАРАДИ 20 МИЛИОНА ОТ ЕВРОРЕКЛАМАТА Външно: Над разследването не може да има политически чадър, пише вестник "НОВИНАР". Бившият външен министър и настоящ депутат от НДСВ Соломон Паси ще бъде викан на разпит в още
 • 032
  1 / 1
  ! 12-05-08 14:35ч
  (Исая 28:29, Откровение 13:14) ; (ИСАЯ 44; Данаил 8:23-25; 11:37) „светът, ще бъде подложен на масова хипноза, силна заблуда, която ще накара хората да вярват в ЛЪЖАТА"

 • 033
  1 / 1
  Ego sum via, et veritas, et vita! ? -1 16-05-08 20:36ч

  Ego sum via, et veritas, et vita! ? : "ПАЗИ БОЖЕ, СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА"! - По bTV Социалният министър Емилия Масларова заяви, че не трябва да се спекулира с ляв и десен завой, защото се водела политика за още
 • 034
  2 / 2
  Ego sum via, et veritas, et vita! ? -2 16-05-08 20:36ч
  Да му мисли бедния електорат, де не може да си плати вече парното и тока. Предвидените и влезлите в СХЕМАТА няма значение на техните качества -, умен, глупав, прост и прочие. Критериите са други и Важното в нея ли си още
 • 035
  2 / 2
  Ego sum via, et veritas, et vita! ? -3 16-05-08 20:37ч
  Това разбира се не прави впечатление никому. Няма ПРОКУРАТУРА, няма СМЕТНА ПАЛАТА, няма ДАНС! Те пазят ИНТЕРЕСИТЕ на КАСТАТА, на ОЛИГАРСИТЕ, а не на Народа! Освен това по времето на прехода У нас, не става дума за процес по първоначално още
 • 036
  2 / 2
  Ego sum via, et veritas, et vita! ? -4 16-05-08 20:38ч
  Факта, че на събора приветствено слово от името на една Партия поднесе СЛАВИ БИНЕВ една доказана мутра – архонт и БПЦ прие поздравителното му слово, последното не се нуждае от коментар. ПАРИТЕ не миришат де рекъл един Римски сенатор правил още
 • 037
  2 / 2
  Прометей 12-06-08 13:36ч
  На линк:http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=6739&Itemid=1 е дадена реакцията на българите по повод намесата на израелския посланик в делата на Р.България
  Поздравления за гражданското мъжество и доблест на г-н Енев по повод писмото спрямо безпрецедентната намеса на израелския посланик в нашите вътрешни работи. още
 • 038
  2 / 2
  5db60c 12-06-08 13:38ч
  Продължавайте да дремите и философствате, колко сме умни и разбиращи православието, другите прости и атеисти, комунисти, фашисти и какво ли не. Сякаш Господ Иисус Христос е вече и той като всичко останало приватизиран и други му, не е разрешено! Те още
 • 039
  2 / 2
  2d54a9 16-06-08 13:17ч
  http://www.novinar.net/?act=galleries&do=details&sql=MTA4OTY0OzU4&mater=MjY2ODs4MA==  http://www.novinar.net/?act=news&act1=mnenia&sql=MjY2OTszMg==&mater=MjY2OTsxNA==#comments
 • 040
  2 / 2
  ПЕТЪР 29-06-08 10:41ч
  На този ден Светата Църква възпоменава благоговейно страданията на светите славни и всехвални апостоли Петър и Павел. Свети Петър, най-ревностният последовател на Иисуса Христа, се удостои заради своето изповедание на Неговото Божество: "Ти си Христос, Синът на живия Бог", да още
 • 041
  2 / 2
  до БПЦ- План СВЕТЛИНА -1 13-08-08 14:59ч
  Преди 3 години на светските власти в ПРОФЕСИОНАЛЕН аспект предложих ПЛАН как следва да бъде проведена„ОПЕРАЦИЯ ЧИСТИ РЪЦЕ”,в какъв порядък, структури и кадровия потенциал провеждащ операцията. Това бе отминато с гордост и мълчание, въпреки, че ИНФОРМАЦИОННИТЕ СИСТЕМИ знаеха КОЙ е още
 • 042
  -2 / 2
  до БПЦ- План СВЕТЛИНА -2 13-08-08 15:00ч
  II.)СЪДЪРЖАНИЕ:
  Както е известно есента на БПЦ и предстои да дозавърши 6- я Църковно Народен събор. Една от задачите и управление на църковните имоти, стопанисване, покупко-продажби и др., в цялостния и аспект. Нека припомним че по предварителни оценки имотното още
 • 043
  0 / 0
  до БПЦ- План СВЕТЛИНА -3 13-08-08 15:01ч
  6.Икономическото и юридическото звено изготвят ДОГОВОРИТЕ със съответните анализи и обосновки и ги представят на СЪВЕТА. Там вземането на решение става при две трети болшинство, като вето и ново преразглеждане може да стори само ПАТРИАРХА и никой друг.
  7.Контролното още
 • 044
  0 / 0
  СВЕТЛИНА 13-08-08 15:03ч
  повече на:

  http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=right&sql=MjcxNjszMQ==&mater=MjcxNjsyMA==&stat=right

 • 045
  0 / 0
  Гост 14-08-08 16:17ч
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=280728

  а, ХРИСТОС ходеше бос...

  ++++++

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=280797

  а, ПРОСЯЦИТЕ пред църквите?
 • 046
  0 / 0
  51-за дядо ПАНКРАТИЙ 17-08-08 12:40ч
  I УВОД:
  На линк: http://www.blitz.bg/article/6474 „вестника на Народа „ - ШОУ има статия озаглавена "АЛБЕНА ВУЛЕВА ЩЕ СЪДИ ДО ДУПКА МОНАСИТЕ В РИЛСКИЯ МАНАСТИР"!
  А, представете си сега, какво би станало с монаха, ако бе хванал по грубичко още
 • 047
  0 / 0
  51-за дядо ПАНКРАТИЙ 17-08-08 12:40ч
  II. СЪДЪРЖАНИЕ: - ИСТИНАТА!
  1.На линк: http://society.actualno.com/news_108323.html четем заглавие:"Гложенският манастир ще се бори за горите си в Страсбург" дата:17 юни 2007 г.В публикацията пише как манастирът се бори да си върне 4650 дка иглолистна гора. Има решение на районен още
 • 048
  0 / 0
  51 -четиво за Протойерей Николай Георгиев 18-08-08 17:16ч
  1.Ясна е картинката;
  2.Чисто АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ на отец Панкратий от недоброжелатели и бизнес лица,явил се за тях непреодолима пречка.
  3.Разбира се не одобрявам неговата постъпка но на фона на ставащото, ТОВА не е съществено;
  4.Достатъчно още
 • 049
  0 / 0
  @ 19-08-08 18:20ч
  "Ясновидката на Самоковеца позна: Царят ще бъде наказан, защото лъже"  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=2288&Itemid=1
 • 050
  0 / 0
  Сектите, ВРАГ на държавата-1 15-11-08 23:08ч
  А.) УВОД:
  Още в началото на анализа обръщам внимание на всички читатели за дейността на сектите - “търговци в храма”,всички без изключение начело с техните пастори и “Църкви” в това число и баптиските. Ето с какво се занимават, помощите още
 • 051
  0 / 0
  Сектите, ВРАГ на държавата-2 15-11-08 23:09ч
  +=+=+=+=+=+=+=+=+
  Б.)Казуза - ПАНКРАТИЙ
  +=+=+=+=+=+=+=+=+
  На линк: http://www.blitz.bg/news/article/22761
  в-к Шоу от 13.11 съобщава, че Началникът на общинска служба "Земеделие"-Тетевен д-р Венцеслав Ненов бил отстранен от работа от 21.11 заради далавери с незаконни заменки на общински имоти. още
 • 052
  0 / 0
  Сектите, ВРАГ на държавата-3 15-11-08 23:10ч
  +=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
  В.)Казуза ЦРИК - Д-р Д.ПАНАЙОТОВА
  +=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
  ЦРИК “Св.св.” Кирил и Методий”и неговия Директор Д-р Д.Панайотова /Пулиева/, случаят е аналогичен с този на Панкратий. Целта -уронване престижа на БПЦ! Ударът бе проведен по водещ богослов, специалист №1 още
 • 053
  0 / 0
  ВРАГ на държавата-4 15-11-08 23:11ч
  Десетки блогове на богослови, теолози, православни сайтове, и пр., и при започвалата от сектите атака с малки изключения мълчаха. Тъжна картина и в тактически план надмощие на Пасторите. Това не можеше да им бъде разрешено. Погледнете православните блогове с какво още
 • 054
  0 / 0
  Сектите, ВРАГ на държавата-5 15-11-08 23:12ч
  2.)Директора на ЦРИК “Св.св.” Кирил и Методий”, при столичния храм “Св. св. Кирил и Методий”, Д-р Десислава Драгомирова Панайотова, e Доктор по теология при СУ “Св. Климент Охридски”,тема на дисертацията:„Келтската религия и новоезичеството с келтски корени”.
  Това което прави още
 • 055
  0 / 0
  ОКТОПОДА-част от фирмите му! 15-11-08 23:31ч
  7. Ето по ДВ някои ФИРМЕНИ ОБРЪЧИ за някои секти убедете се сами;
  а./ Васил Николов Еленков, Анатолий Василев Еленков плюс редица свързани лица.
  Обединена Божия църква, Национален алианс “Обединени Божии Църкви” , фондация “Асоциация за религиозна свобода” още
 • 056
  0 / 0
  ОКТОПОДА - сектата Първа евангелска църква! 18-11-08 12:14ч
  А.) УВОД:
  Вчера във вечерния си коментарен блок по телевизия ЕВРОПА бе излъчено предаванеот водеща с протестанта ХРИСТО КУЛИЧЕВ - Пастор на "ПЪРВА ЕВАНГЕЛСКА ЦЪРКВА".Темата на предаването бе:"Заслугите на протестантите за РБългария". Срам за медията, че даде публичност на още
 • 057
  0 / 0
  ОКТОПОДА - сектата Първа евангелска църква! 18-11-08 12:14ч
  +=+=+=+=+=+=+=+=+
  Б.) Фирмена структура.
  +=+=+=+=+=+=+=+=+
  Дадена е част от него, първо ниво. Общо нивата са 5/пет/ за пълната картина и пипалата впити в държавата.
  1. Фирми. На първо ниво - “ББД” – ООД, “Еделвайс” – ООД, още
 • 058
  0 / 0
  ОКТОПОДА - сектата Първа евангелска църква! 18-11-08 12:15ч
  4. Справки -3бр.
  ++++++++++++++
  а./Справка №1./
  Справка за получената и разпределена хуманитарна помощ от Агенцията за чуждестранна помощ от 1 до 30 ноември 1997 г.
  Държава и дарител Вид на дарението Разпределение
  16. Германия - още
 • 059
  0 / 0
  ОКТОПОДА - сектата Първа евангелска църква! 18-11-08 12:16ч
  +=+=+=+=+=+=+=+=+
  В.) ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
  +=+=+=+=+=+=+=+=+
  Сектата "ПЪРВА ЕВАНГЕЛСКА ЦЪРКВА" с пастор Стефан Христов Куличев са сборен сътав от мошеници, търговци от сивият сектор, които подлежат на санкция от държавата. Такива са всички останали без изключение.Целият техен капитал трябва още
 • 060
  0 / 0
  Браво на portos ! 20-11-08 12:40ч
  На линк:
  http://www.pravoslavie.bg/content/view/10379/58/
  някакъв пикльо - Валентин Велчев решил да се прави на интересен и по скоро тук долавям някакава въртележка с пари тъй като се прави чий пи-ар на религиозния разбойник пастора Георги Бакалов.
  Браво на още
 • 061
  0 / 0
  ГОСПОД да слиза и прибере версиите! 21-11-08 15:49ч
  1.Както знаем в периода 1997-2001 г., така наречените „демократи” управлява РБългария и направиха раздържавяването на общонародната собственост;
  2.Народа още не е забравил ПЛАДНЕШКИЯТ ПРИВАТИЗАЦИОНЕН ГРАБЕЖ непознат в историята от съществуването на държавата;
  3.Не случайно кабинета Костов бе наречен още
 • 062
  0 / 0
  ГОСПОД да слиза и прибере версиите! 21-11-08 15:50ч
  10. Всички скачаха, бяха опиянени и живееха с надеждата предвид настъпващото „светло капиталистическо бъдеще”, обещавано им от сините Че Геваровци;
  11. Да аме не.Туй бъдеще бе само за някои , видя се кои и промяна никаква.Остана лъжата за ония още
 • 063
  0 / 0
  ГОСПОД да слиза и прибере версиите! 21-11-08 15:51ч
  19. Какво умиление на фона на студуващия и гладен Народ, няма как да не се развълнуваш, дори поплачеш пред това благородно мерoпроприятие „покъртило” сърцето;
  20. Ръсене със светена водица всяко от дръвчетата, църковни песнопения, свещеници от Варненската и още
 • 064
  0 / 0
  ^ 30-12-08 23:20ч
  „ Откак хората са напуснали горите и са заживели в общества, свободата е престанала да съществува и възникнало робството, понеже всеки закон, който стеснява и ограничава правата на личността в името ощеинтересите на обществото, всъщност е нарушение на свободата. Всякъде още
 • 065
  0 / 0
  ^ 30-12-08 23:21ч
  "През цялата нощ Светослав Илиев не мигна. Казаното от Цезар 72г., преди раждането на Иисус не му даваше покой. В мислите му бе настъпил хаос.Вън от всякакво съмнение е, че нищо в тая държава не бе още истинско. Деветнадесет години още
 • 066
  0 / 0
  ^ 30-12-08 23:22ч
  Бесовете на алчността бяха обзели огромна част от тоя народ и го връщаха към извечното лоно на природата, към зверското у човека, което на свой ред означаваше - към прастария закон на Платон, към прав ощеото на по силния признато още
 • 067
  0 / 0
  ^ 30-12-08 23:22ч
  Всички го виждаха, чуваха, усещаха с кожата си, но се правеха, че не се отнася за тях. Накъде отиваше тоя народ - питаше се Светослав Илиев- и докъде щеше да стигне ? Най точно - до дъното на мерзостт ощеа, още
 • 068
  0 / 0
  ^ 30-12-08 23:23ч
  Днешният нов варварин ползва автомобил и компютър, телевизор и радио, самолети и атомни бомби. Но нека никой да не се лъже, че като пародия на старото варварство, новият варварин би трябвало да изглеж ощеда жалък. Новият варварин е по страшен. още
 • 069
  0 / 0
  “Православни ценности”-НЕЗАБАВНО ЗАКРИВАНЕ! 26-01-09 13:04ч
  На линк:http://www.moreto.net/novini.php?n=34320
  “Православни ценности” отчита дейността си" DarikNews.bg
  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Варненският обществен комитет „Православни ценности” днес ще направи годишно-отчетното си събрание.То започва в 17:30 ч.в зала „Пресцентър” на Фестивален и конгресен център.Дейността си ще представят деветте сформирани комисии още
 • 070
  0 / 0
  “Православни ценности”-НЕЗАБАВНО ЗАКРИВАНЕ! 26-01-09 13:04ч
  8.Имоти, пари, власт - това искат чапкъните в расо на Инокентий, юрнали се като башибозук да се борят и те за масата с мръвките;
  9.Това е ПРИЧИНАТА, а не че дядо Максим бил комунист, кой бил ченге,кой не още
 • 071
  0 / 0
  51097103-1 07-03-09 23:54ч
  Напразни са надеждите на БПЦ, че посредством насрочената консултативна среща на 11 март нещо ще се реши и промени. Светият Синод на БПЦ подходи повърхностно, незряло, показа самонадеяност, възгордяност и т.н, все груби грешки, за които ще си плаща... От още
 • 072
  0 / 0
  51097103-2 07-03-09 23:55ч
  Използваха много добре ситуацията, издебнаха момента и си решиха проблема.Чрез съда в Страсбург на бял кон се върнаха в БПЦ приготвили голямата торба направо чувал за много милиони и всякакви имоти. Целите на Инокентий и неговите отци са кристално ясни още
 • 073
  0 / 0
  51097103-2 07-03-09 23:56ч
  Така, е и не случайно всички партии наскоро обявиха, че те също излизат със щабовете си в Интернет пространството с оглед предстоящите парл.избори.Обяснявал съм значението на НЕТ-а, както че днес е №1 на информационното поле от СМИ. Специфичното в него още
 • 074
  -1 / 1
  Истината,само чрез мед.преглед 15-07-09 12:11ч
  В ел.изд. „НОВИНАР”, 14.07.2009г., http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=Mjk5Nzs4Nw==&sql=Mjk5NzszMg==
  Е публикувано интервю с Отец Стефан от САЩ под надслов: „Двама митрополити и 30 монаси са с обратни наклонности”.
  В тази връзка:
  1. Тревожно е съобщението на отеца относно визираните обратни наклонности,трудное още
 • 075
  0 / 0
  10.10.2009г. 10-10-09 13:39ч
  В-к „Дневник” от 08.10.2009г., на линк :
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/10/08/796766_sveshtenici_ot_dobrich_izlizat_na_litiino_shestvie/
  излязъл със статия: - Свещеници от Добрич излизат на литийно шествие срещу "Свидетели на Йехова"
  ==========================
  Българската православна църква организира на 11 октомври литийно шествие в Добрич още
 • 076
  0 / 0
  10.10.2009г. 10-10-09 13:40ч
  versus_info Понеделник, 9 Юни 2008, 02:52:29
  .............
  Добре че появи info
  ”Сега има нужда от теб по КОНКРЕТЕН ПОВОД,КОЙТО ИЗИСКВА РЕШЕНИЕ.Нека не се разпиляваме по теми, които можем да обсъждаме и по-късно.Нека не говорим на ангро,има време още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Спорт

Полиция спаси олимпийския огън от гневни стачкуващи в Бразилия

Последно обновяване 29 юли, 2016 20:20 ч.

Development PIMDESIGN