Напрежение в Роман: Сблъсъци и закани между роми и българи
10 минути смях

10 минути смях

преди 19 мин.
Палачът от Ансбах се оплаквал от престоя си в България
Къде съм ? Начало /

Севда Севан: Срамувам се, че парламентът ни не призна арменския геноцид

Аргументите на политиците и обикновените българи пак се разминаха, твърди писателката

16:05, 16 април 2008 15410 222 коментарa
Севда Севан Снимка Люлин Стаменов

Севда Севан е родена на 6 ноември 1945 година в Нова Загора. Родителите й се преселват у нас след геноцида над арменците през 1915 година. Писателката е дългогодишен посланик на република Армения у нас. Автор е на стихосбирката „Камък върху камък”, книгата с пътеписи „Това е мой дълг” както и на романа трилогия „Родосто, Родосто…”, „Някъде на Балканите” и „Дер Зор”. Днес от 18,30 часа в Софийската градска галерия ще бъде представено шестото поред издание на трилогията, посветена на съдбата на арменските бежанци в края на 19-и и началото на 20-и век.…Сипвам в джезвето с вряща вода по една препълнена лъжица кафе за всяка чашка и започвам усърдно да бъркам. Целият аромат на кафето се съхранява благодарение на това бъркане... Надявам се, че ще ви бъде вкусно... Така ароматно потръгва разговорът ни с писателката и бивша посланичка на Армения у нас Севда Севан. Разговор, уловен в атмосферата на уютния й арменски дом, пропит с уханието на джезве-кафе и… множество изпушени цигари.


- Успели сте да запазите някои табиетлийски неща, характерни за предците ви. Това за кафето откъде го научихте?


- Това си го знам. Или както казва внукът ми – знам си го по рождение. За съжаление тази памет за кафето се губи, защото всички минаха на еспресо. Няма ги вече мангалите. Едно време джезветата се заравяха в горещия пясък върху мангала.


- Сцените, които описвате в книгата си, са буквално осезаеми. Когато кръчмарят вари кафе, когато една от главните героини вади патладжаните от фурната, когато преминава красива арменка, облъхната от миризма на ориенталски парфюм, читателят отваря сетивата си за този красив, но безвъзвратно загубен свят. Откъде идва силата на „Родосто, Родосто…”? Имат ли реални прототипи образите в романа?


- Не съм имала предвид определени личности. Образите в романа са обобщаващи. Като арменка, както може би и повечето арменци от по-новите поколения в България, съм асимилирана доста отдавна. Почти от най-ранна детска възраст. Ние живеем сред българи. Може би само в Пловдив до някое време имаше обособена арменска махала. Лесно е да бъдем асимилирани – арменците са християнски народ като българите, имаме и обща историческа съдба. Много от битовите ни навици са белязани със знака на Ориента. За нас никога не е било трудно да се претопим сред българите, да станем едно цяло с тях. Така бе и с мен. Още повече че социализмът имаше голям грях към нас. През 1957-1960 година бяха закрити арменските училища. Така аз и много други като мен останахме с първо отделение. Едва бях научила арменската азбука и вече имах достатъчно време да я забравя. Проговорих арменски много по-късно – след земетресението през 1988 година в Армения. Като че ли мъката на народа ми ме накара да проговоря. Очевидно в мен сработи някакво подсъзнание. То беше проговорило и по времето, когато пишех трилогията си. Почти от нищото бях изкарала подробности от типичния арменски бит. Иначе, по отношение на историческите събития в романа, съм чела много, правех и безброй справки, бях научила почти наизуст Корана и Шериата – религиозното право на исляма. Аз харесвам исляма, макар че не мога да го изповядвам. Твърде отдавна съм християнка – от 301 година след н.е. Много по-късно, вече като дипломат и прописах на арменски. Трябваше да си правя отчетните доклади на държавния език на Армения...


- Кой беше вашият учител в писането?


- Имах най-добрия учител – съпруга ми, писателя и големия редактор Върбан Стаматов. До първите 30 страници той ме водеше умело – не, драскайки по ръкописа, а внушавайки ми – прозата трябва да бъде мускулеста, трябва да е жива, да ухае. Напъни се, спомни си миризмите – казваше ми той. И вероятно тези миризми са били много наплитко в подсъзнанието ми, защото без особено усилие те идваха...


- Кои са сцените в книгата, описани с най-голямо удоволствие?


- С голяма любов описах всичките битови сцени, не с по-малко удоволствие пишех и за войната. Сегашното издание на книгата, отпечатано от издателство „Сиела”, посветих на Балканската война. Може би, защото изпитвам известна носталгия за онова време, когато българският дух се беше надигнал до върха си. Нека да звучи старомодно и не особено модерно и демократично, но на мен ми е мъчно, че България вече няма редовна армия. Служенето в армията създава една друга дисциплина, едно усещане за мъжественост, което няма откъде другаде да се придобие. Освен това ми е много болно, че вече цели поколения българи растат, без да си дават сметка какво велико събитие в живота на нацията е Балканската война. Тя е подемът на един народ, в който българският войник спечели войната. А сетне, на дипломатическата маса, под влияние на великите сили, уви, България загуби много. Но тъй или иначе Балканската война е апотеозът на нацията. Не случайно някои от битките и досега се изучават в чуждестранните военни училища като пример за военна стратегия.


- Новото издание на книгата ви почти съвпада с една тъжна дата в историята на арменския народ. На 24 април се навършват 103 години от масовото изтребление на арменците в Османската империя. На тази дата е ликвидиран целият интелектуален елит на нацията. Какво е за вас тази дата?


- Да, в този ден са отрязани главите на повече от 800 арменски интелектуалци – учени, писатели, композитори... Както казваме ние – нацията ни е обезглавена. На тази дата се отбелязва и поклонението пред паметта на жертвите – между 1,5 и 2 млн. народ. Говорим за първия масов геноцид на 20-и век. Арменската общност в България, както и всички арменци по света и много други народи отбелязваме тази дата. Този ненаказан морално геноцид става и пример за последващи зверства в историята на човечеството. И тъй като той се извършва по време на Първата световна война, като дамга стои белегът от него върху намеренията на Хитлер да унищожи евреите в средата на ХХ век. Хитлер изрича незабравената и до днес фраза: „...Сега е моментът. Сега е война. В шума й никой няма да разбере какво се случва. Кой днес помни геноцидът на арменците?”.


- Да отговорим на въпроса кой всъщност днес си спомня за арменския геноцид?


- Много народи и много държави на ниво правителства, парламенти и пр. Дори в някои страни като Франция и Канада непризнаването на геноцида се счита за подсъдно престъпление. Е, не очакваме чак толкова от България, но е жалко, че българският парламент упорито отхвърля въпроса за признаването на арменския геноцид. А няма съмнение, че българският народ и в миналото, и сега е изпълнен със справедливо съчувствие към арменската съдба. Преди близо 100 години правителствата на Радославов и Стамболов са приели специални закони, покровителстващи арменските бежанци след геноцида. На тях със закон им е било опростено да плащат мита и други такси на държавата. Значи и българските правителства са имали съчувствие.


- Мненията на политиците и обикновените българи сякаш отново се разминават?


- Аргументите за отричането на този исторически факт са абсурдни – добросъседство, вътрешен политически живот, невмешателство в чуждите истории и т.н. Жалко! Никакви доводи не оправдават нежеланието да се признае един исторически акт. Още повече че признаването е държавна политика на Армения, откак тя е независима държава. В крайна сметка тогава, само за няколко години България се е населила с близо 200 хил. арменци. Те са част от живота на българите. Те са донесли със себе си редки занаяти – килимарство, часовникарство, златарство. А днес българските арменци представляват неделима част от българския живот, от интелигенцията – лекари, инженери, финансисти, хора на изкуството. Аз самата съм живо въплъщение на тази симбиоза. Без да проявяват какъвто и да е шовинизъм, арменците влияят и на българския живот, както и той на тях. Този факт не може да се отхвърли и не може да се затварят очи пред причините, поради които арменците са дошли в България и са се пръснали навсякъде по света. Мисля, че преди 100 години те са били далеч от желанието да правят туризъм... България много се гордее със своята толерантност, изтъквайки всяка година примера за спасяването на евреите. Мисля, че не по-малка причина за гордост е и приемането на арменците. Трябва да се отбележи и фактът, че единствено България някога приема бежанците като свои братя. В много други страни те били ползвани отначало като гастарбайтери. Наистина се срамувам от факта, че българският парламент, парламентът на моята родина, отхвърля за кой ли път признаването. Чест прави на няколко общини като Бургас, Пловдив, Стара Загора, Лясковец, които приеха геноцида и ни на-малко не се смутиха от критиките на Ердоган, който по време на официлната си визита в България неотдавна разкритикува тези общини. Ето, това вече прилича на вмешателство във вътрешните работи и волята на народа.


- Да се върнем отново на книгата ви. Заглавието „Родосто, Родосто…” звучи като отронена въздишка.


- Бях написала вече първите 40-50 страници от романа и имах съвсем други две заглавия предвид, между които се двоумях. Една вечер бях на гости у поета Петър Караангов и споделих съмненията си. Тогава Петър възкликна: „А защо не я наречеш „Родосто, Родосто...” с многоточие. Така ще звучи и носталгично, и като вопъл за един отминал живот." Прозвуча ми малко отнесено, но като помислих в следващите дни, реших, че това е заглавието. И така Петър Караангов стана кръстник на първата книга от трилогията. В детството си бях чувала много за Родосто, което днес се нарича Текирдаг. Бабите и дядовците ми говореха с копнеж и с надежда, че един ден ще се върнат там. По-късно, само преди 6 години, отидох аз. Арменските къщи, макар и руини от времето и земетресенията, ме накараха през първите няколко часа да се наплача, а после.. Оттогава насам само търся поводи, за да се отбия пътьом в Родосто. Не ми трябват никакви Хавайски и Канарски острови. Пътувала съм доста по света. Но по-сладко място от моето Родосто не знам и не искам вече да видя. В крайна сметка родът ми е живял там цели 6 века. Чувствам се прекрасно – хапвам рибка, пия чай, играя табла в чайните...Усещам се в своя вода.

коментирай

Коментари (222)

 • 222
  0 / 0
  Турчина 29-01-10 15:57ч
  Тая умирисана миризлива арменка що не си смени турското име?
 • 221
  0 / 0
  Анонимен 10-10-09 16:29ч
  Както Костов удари по масата и не пусна сърбите през войната, така и на времето е трябвало да постъпят нашите държавници.
 • 220
  0 / 0
  anti bılgarin 06-06-09 17:57ч
  mnogo psuvaş be no pogledeni istoriyata koyato do sega vse se poftarya na kratko pak şte ebem bg putki da jiveye velikata osmanska imperiya
 • 219
  0 / 0
  oIo 13-05-08 18:52ч
  OOOOOOranjevo nebeeeto
 • 218
  0 / 0
  kmn 05-05-08 17:22ч
  OOOOOOOO YUVIGI-DESI IBRAHIMOVA "ISTORIK",
  MRASNO TURSKO KOPELE, DA TI GO NACHUKAM EDNOVREMENNO NA GADNATA TI TURSKA MAJKA I NA TEB I NA VSICHKITE TI NAJ-BLIZKI I MILI HORA. REVOVETE VI SHTE BADAT NAJ-SLADKATA MUSICA !!!
  POJAVI SE PAK, още
 • 217
  0 / 0
  krmn 05-05-08 17:20ч
  pak obichash da si govorish sam na sebe si, taka narecheni yuvigi.Bolna i obarkana dusha si ti, no pak karash majka si i sestra si da se radvat s vsjako tvoe pojavjavane.
 • 216
  0 / 0
  yuvigi 05-05-08 17:07ч
  от ЕВАЛЛА ЮВИГИ
  "prav si Kurt. Drugiq generalen izvod e, 4e sledva6tiq pyt kogato turcite re6at da syzdavat imperiq trqbva da sledvat angliyskiq model v Amerika; t.e. Prevzema6 Armeniq, izbiva6 99% ot armencite a ostanalite gi ka4va6 na rezervat още
 • 215
  0 / 0
  krmn 04-05-08 20:48ч
  OOOOO YUVIGI-DESI IBRAHIMOVA "ISTORIK",
  MRASNO TURSKO KOPELE, DA TI GO NACHUKAM EDNOVREMENNO NA GADNATA TI TURSKA MAJKA I NA TEB I NA VSICHKITE TI NAJ-BLIZKI I MILI HORA. REVOVETE VI SHTE BADAT NAJ-SLADKATA MUSICA !!!
  POJAVI SE PAK, още
 • 214
  0 / 0
  krmn 04-05-08 20:46ч
  putko yuvigi-Desi

  prodaljavash da si govorish sam s sebe si.
 • 213
  0 / 0
  Desi do yuvigi 04-05-08 19:42ч
  Tolkova dalboko li im go vkara 4e ne spirat da revat "OOO YUVIGI"? (Stenat kato vietnamka pod negar)
 • 212
  0 / 0
  krmn 04-05-08 00:54ч
  OOOOO YUVIGI,
  MRASNO TURSKO KOPELE, DA TI GO NACHUKAM EDNOVREMENNO NA GADNATA TI TURSKA MAJKA I NA TEB I NA VSICHKITE TI NAJ-BLIZKI I MILI HORA. REVOVETE VI SHTE BADAT NAJ-SLADKATA MUSICA !!!
  POJAVI SE PAK, TURSKA GADINO, още
 • 211
  0 / 0
  krmn 04-05-08 00:53ч
  v momenta chesha katerichkata na sobstvenata ti majka i sestra, kopeldako yuvigi.
 • 210
  0 / 0
  yuvigi do krmn 03-05-08 19:37ч
  Qvno problema s demografskiq sriv u nas se dylji na takiva gerzeci kato tebe.. Vmesto da 4ukate i oplojdate hubavite mladi bulgarki vie se to4ite na turkini v menopauza.?! Kakvo im ostava na plodorodnite na6enki osven da si po4e6at prelestnite още
 • 209
  0 / 0
  krmn 02-05-08 20:05ч
  OOOOOOO YUVIGI,
  MRASNO TURSKO KOPELE, DA TI GO NACHUKAM EDNOVREMENNO NA GADNATA TI TURSKA MAJKA I NA TEB I NA VSICHKITE TI NAJ-BLIZKI I MILI HORA. REVOVETE VI SHTE BADAT NAJ-SLADKATA MUSICA !!!
  POJAVI SE PAK, TURSKA GADINO, още
 • 208
  0 / 0
  krmn 02-05-08 20:02ч
  maj obichash da si govorish sam na sebe si, taka narecheni yuvigi.Bolna i obarkana dusha si ti, no pak karash majka si da se radva s vsjako tvoe pojavjavane.
 • 207
  0 / 0
  d best 02-05-08 19:12ч
  от ЕВАЛЛА ЮВИГИ
  "prav si Kurt. Drugiq generalen izvod e, 4e sledva6tiq pyt kogato turcite re6at da syzdavat imperiq trqbva da sledvat angliyskiq model v Amerika; t.e. Prevzema6 Armeniq, izbiva6 99% ot armencite a ostanalite gi ka4va6 na rezervat още
 • 206
  0 / 0
  do Tais 28-04-08 18:14ч
  kato ne ti se chete, zashto se panesh da pishesh gluposti ?
  Ne obrashtash li vnimanie, che tova sa citati ot izkazvane na Kemal Atatjurk pred voennija tribunal v Istanbul. Za tova pone ima zapazeni stenogrami, ako ne sa още
 • 205
  0 / 0
  xyz 28-04-08 18:01ч
  prodaljenie do istorik:
  s vremeto se okazva, che mnogo ot profesiite sa nepoznati za horata s orajie, no sa poznati za intelektualno po-dobre razvitite narodi. Zatova turcite sa PRINUDENI da priemat na po-vishi administrativni postove armenci, garci ili drugi още
 • 204
  0 / 0
  xyz 28-04-08 17:31ч
  do istorik:
  kakvi sa tezi gluposti za 800 godishno bratstvo, dokoga shte davchesh edni i sashti gluposti kak dobre sa si jivjali narodite v otomanskata imperija. Hajde be !!!
  Nikoga ne zabravjaj, che tvoite dedi sa doshli po още
 • 203
  0 / 0
  do yuvigi 28-04-08 17:08ч
  taka e, mrasno tursko kopele.

  gazovite kameri sa otnovo zapaleni, tozi pat za mrasnite turski emigranti.
 • 202
  0 / 0
  yuvigi 28-04-08 11:14ч
  Крайнодесният френски лидер Жан-Мари льо Пен заяви, че използваните от нацистите газови камери са просто исторически детайл. "Газовите камери са били подробност от историята на Втората световна война: това ми изглежда толкова очевидно", ...no za sledite ot kopita po armenskite още
 • 201
  0 / 0
  Tais do Kaliopa 28-04-08 10:31ч
  Govori6 za internirane, konfiskuvane, iznasilvane, paleji i publi4ni domove. Po tazi logika syvremenniq svqt e podlojen na posoqnen genocid?
 • 200
  0 / 0
  istorik 27-04-08 17:48ч
  zashto pove4e ot 800 godini se jivya tam kato bratya ta izvednaj li stana tova.po vreme na voyna izmennicite na rodinata navsyakade se ubivat. a daje tezi izmennici obrazuvali 4eti za da istrebyat mestnoto kyurdsko naselenie.
  prez balkanskata voyna още
 • 199
  0 / 0
  Калиопа 26-04-08 22:26ч
  Свидетелски показания на Кемал Ататюрк по време на Военния трибунал през 1919г.във връзка с антиарменските изстъпления "За да реализират своите лични амбиции,пашите извършиха невиждано и невъобразимо престъпление......Те прилагаха най-жестоки методи и средства при интерниране,изнасилване и палежи и конфискуване на имоти.Като още
 • 198
  0 / 0
  xyz 25-04-08 17:18ч
  Tuk oshte li smardi na mrasni anadolci, gadna turska pikoch !!!
 • 197
  0 / 0
  ivan 25-04-08 16:35ч
  do dolnija vmirisan i tap TURSKI puber.

  Germancite ne paljat vsichko, a samo izlishnoto, kato kashtite samo na turskite emigranti.

  PUJKA SI I PUJKA SHTE SI OSTANESH.

  Na takiva obiknoveno majkite im go otnasjat.
 • 196
  0 / 0
  @ d end DO iban 25-04-08 14:35ч
  Naistina imam internet v toaletnata si. Germancite otkray vreme si palqt kot im padne.. ot Reihstag do Sevastopol.
 • 195
  0 / 0
  ivan 24-04-08 17:33ч
  njakoi tapi TURSKI puberi barkat forumite s stenite na toaletnite si. S tova samo predizvikvat otvrashtenieto na horata kam vsichko tursko.

  Ne naprazno v germania im paljat kashtite.
 • 194
  0 / 0
  & d end 24-04-08 12:06ч
  от ЕВАЛЛА ЮВИГИ
  "prav si Kurt. Drugiq generalen izvod e, 4e sledva6tiq pyt kogato turcite re6at da syzdavat imperiq trqbva da sledvat angliyskiq model v Amerika; t.e. Prevzema6 Armeniq, izbiva6 99% ot armencite a ostanalite gi ka4va6 na rezervat още
 • 193
  0 / 0
  minavasht 22-04-08 21:45ч
  DALI DUSHITE NA DNESHNITE TURCI SHTE NAMERJAT POKOJ OT DIVOTIITE NA TEHNITE DEDI !?!?
 • 192
  0 / 0
  do do po - dolnija 22-04-08 18:05ч
  Nadolu imashe edin spisak ot TURSKI intelektualci, povecheto ot tjah istorici. Zashto ne se zapoznaete i s tjahnoto mnenie, vmesto da mrankate gluposti po forumite.
 • 191
  0 / 0
  do do po-dolnija 22-04-08 18:04ч
  Nadolu imashe edin spisak ot TURSKI intelektualci, povecheto ot tjah istorici. Zashto ne se zapoznaete i s tjahnoto mnenie, vmesto da mrankate gluposti po forumite.
 • 190
  0 / 0
  do do po-dolnija 22-04-08 18:02ч
  Nadolu imashe edin spisak ot TURSKI intelektualci, povecheto ot tjah istorici. Zashto ne se zapoznaete i s tjahnoto mnenie, vmesto da mrankate gluposti po forumite. Dosadno i smeshno e da gledash kak puberi se opitvat da lejat prosto razlichni facti още
 • 189
  0 / 0
  do do po-dolnija 22-04-08 18:00ч
  s tjurlju-gjuvech ot razlichni facti se pokazva samo neumenie da se vidi savremieto.
  Nadolu imashe edin spisak ot TURSKI intelektualci, povecheto ot tjah istorici. Zashto ne se zapoznaete i s tjahnoto mnenie, vmesto da mrankate gluposti po forumite. Dosadno още
 • 188
  0 / 0
  do po-dolniyat 22-04-08 17:14ч
  na vremeto i han asparuh doyde na gotovo a han krum se opita da zavzeme istanbul no vsevisshiya podaryava takiva prelesti samo na zaslujilite. may 4e imash pravo da zavijdash, no nie sme gotovi da si spodelim tezi hubosti sys още
 • 187
  0 / 0
  do drugija minavasht 22-04-08 16:35ч
  pokazvaneto na tursko licemerie i prisastvie po forumite e prosto jalko za samite tjah i dosadno za ostanalite.
 • 186
  0 / 0
  do drugija minavasht 22-04-08 16:26ч
  guzni sa tezi, koito sa idvali po tezi zemi za da pokorjavat i da grabjat nagotovo sazdadenoto ot drugite.
  Guzni sa tezi, koito i sega poddarjat ogromna armija, zashtoto ne sa sigurni v tova, koeto pishe v korana, vse още
 • 185
  0 / 0
  drug minavasht 22-04-08 10:01ч
  v tr ima nad 20 000 emigranti ot armeniya koito rabotyat no nikakyv incident ne e imalo, zashtoto nie sme bratya ot pove4e ot 700 godini nasam. a bylgarite kvo shte spe4elyat s vrajdebnoto si otnoshenie. vzemete primer ot armencite, още
 • 184
  0 / 0
  han omurtag 22-04-08 09:50ч
  ako e imalo takava tendenciya za genocid interesno mi e zashto osman pasha v pleven ne go napravi a spodeli oskydnata voda i hrana navseki po ravno, tova e taka poradi vekovnite tradicii i iziskvaniya na korana. no za hora още
 • 183
  0 / 0
  minavasht 22-04-08 03:02ч
  i tuk lij smardi na turski svini.
 • 182
  0 / 0
  georgi 22-04-08 00:50ч
  do taka narechenija yuvigi ili neshto podobno:
  tochno povtorenijata oznachavat lipsa na mozak, osobeno ot selsko divache s krachmarski mantalitet. S laji i izmishljotini - samo pljuesh po sobstvenija si surat. Dadoh ti tolkova dokazatelstva ot samite turski vestnici още
 • 181
  0 / 0
  sboruva radjo skopje 21-04-08 23:15ч
  mnogo interesno- tatari srushtu tatari
 • 180
  0 / 0
  & d end 21-04-08 20:28ч
  от ЕВАЛЛА ЮВИГИ
  "prav si Kurt. Drugiq generalen izvod e, 4e sledva6tiq pyt kogato turcite re6at da syzdavat imperiq trqbva da sledvat angliyskiq model v Amerika; t.e. Prevzema6 Armeniq, izbiva6 99% ot armencite a ostanalite gi ka4va6 na още
 • 179
  0 / 0
  танас до георги 21-04-08 18:43ч
  Пубери ама бая са ти го нацепилил А ти иди си купи това, което нямаш: мозък.
 • 178
  0 / 0
  georgi 21-04-08 16:51ч
  prav si,kibik. No glupaka nikoga njama da kaje, che e glupak. Po-lesno e da povtarja tova,koeto mu vnushava turskata propaganda. Zatova sa deklaraciite na pravitelstva, organizacii,obshtini ot cjal svjat. A ne vrjaskaneto na pikliite turski puberi ot foruma.
  V още
 • 177
  0 / 0
  ЕВАЛЛА ЮВИГИ 21-04-08 09:33ч
  "prav si Kurt. Drugiq generalen izvod e, 4e sledva6tiq pyt kogato turcite re6at da syzdavat imperiq trqbva da sledvat angliyskiq model v Amerika; t.e. Prevzema6 Armeniq, izbiva6 99% ot armencite a ostanalite gi ka4va6 na rezervat na Ararat. Ako potrqbva още
 • 176
  0 / 0
  do kibika 20-04-08 23:00ч
  skapana teoriya e tvoyata, zashtoto nyama nito edin ubit burokrat, banker,zlatar ili oficer, yavno e 4e imash alergiya kym cifrata 500, seti se nali. are sega hodi po dyavolite n'ber
 • 175
  0 / 0
  кибик 20-04-08 21:48ч
  Геноцидът преди век е в резултат на вечния конфликт между качество и количество. Далеч по-интелигентните и образовани арменци макар и доста по-малобройни дълго време доминират сред интелектуалният елит в Османска Турция. Голяма част от висшите административни длъжности за които се още
 • 174
  0 / 0
  yuvigi 20-04-08 18:13ч
  prav si Kurt. Drugiq generalen izvod e, 4e sledva6tiq pyt kogato turcite re6at da syzdavat imperiq da sledvat angliyskiq model v Amerika; t.e. Prevzema6 Armeniq, izbiva6 99% ot armencite a ostanalite gi ka4va6 na rezervat na Ararat. Ako potrqbva rabotna още
 • 173
  0 / 0
  kagan subigi kurt 20-04-08 14:57ч
  zaklyu4enie po komentarite;
  ne e imalo unishleno iztrebvane na armenskiya narod v osmanskata imperiya. tova se dokaza v sydilishteto na ostrov malta kydeto velikite sili izsledvaha vyprosa po nay-podroben na4in. vsi4ki arhivi byaha izsledvani i nishto ne se nameri. още
 • 172
  0 / 0
  moses 20-04-08 12:20ч
  ne pla4i Magdalena pobeda na6a..
 • 171
  0 / 0
  ПУШКИН 19-04-08 01:31ч
  ...Когда Армян родился Евреин...заплокал...
 • 170
  0 / 0
  ЛРТ-PREVODAC 19-04-08 01:24ч
  поздравлявам аустани за \ъ\ътолерантността\ъ\' му. искам да попитам тук форумците; ако е имало геноцид как са могли да се изселят 200 000 арменци в бг; защо в измир, истанбул,бурса, анкара и в другите градове не е имало геноцид. защо в още
 • 169
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 23:47ч
  fuck I'm good. Moga da konkuriram Orhan Pamuk po originalnost no vmesto kiselata mu melanholi4nost zalagam na sarkazma ot Mavritanskite zatvori..
 • 168
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 23:39ч
  ama Parij napravi vsi4ko vyzmojno Orient Ekspres da stigne do tqh vypreki razboynicite po BALKANITE.))
 • 167
  0 / 0
  ALTUNJAN 18-04-08 23:33ч
  Am 4i koy drug, si4kite zybolekari na imperiyata byaha armenci
 • 166
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 23:31ч
  Европа, млада и непохитена, четеше своя рицарски роман, когато, в зора незазорена, загина рицарят Иван-Шишман. Евро плачеше за Жулиета, Европа се прехласваше по Бах... А, с вълчи вой, в тракийските полета, вървяха глутниците на Аллах. Когато обкръжена от слугини, тя още
 • 165
  0 / 0
  Stefan d-r D Tcholakov-SVERIGE 18-04-08 23:30ч
  ДА СЕ ОСЪДЯТ,
  -
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=138298&srcpos=6
  -
  ДЕЙБА НИИНАТА МАЙКА ДЕТО СЕ ПСУВАТ НА БАЩИ ! САМО НА МАЙКА ТРЯБВА ДА СЕ ОБИЖДАТ И ТО В ПУТКАТА,ЗА ДА СЕ РОДЯТ НОВИ РУМЕН ПЕТК-ОВЦИ, ЗА ДА НИ още
 • 164
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 23:30ч
  zna4i vie obezzybihte kletite Gruzinci? Zlatnoto runo rqpa da qde...
 • 163
  0 / 0
  Artur ALTUNJAN 18-04-08 23:25ч
  Tova sys zlatoto i kartite si4koto lyja izleze. Samo deto prekopahme lozqta na bulgarite i stana hubavo vinoto ta zabogatqha. Zlatoto ot tam si go donesohme- zybi-23 karata.
 • 162
  0 / 0
  Garabet Djenabetqn 18-04-08 23:18ч
  PEACE TURKEY.
 • 161
  0 / 0
  Kirkor Takvorqn 18-04-08 23:15ч
  Da be Lapaturk, mlykvay ve4e 4e sestra mi 6te ostane na suho!
 • 160
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 23:05ч
  a bre Lapaturk, legay si 4e sperma ne mi ostana ot tebe.. ko 6a kaja sq na armenkata?
 • 159
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 23:02ч
  a az da palq ogynq, 4e v 6atrata mi zastudq.. kupih eni kokali za gorene s visoko sydirjanie na fosfor.. koy znae ot koe vreme...... are 4e armenkata ma 4aka
 • 158
  0 / 0
  Atatjurk до yuvigi 18-04-08 23:01ч
  ХАПЧЕТАТА И ПРИ МАЙКА СИ !!!
 • 157
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 22:56ч
  yuvigi - турски изрод, даже Bulgar не ти отговаря вече.

  Селски турски кенеф си ти, честито ти копелетата в къщи !!!
 • 156
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 22:36ч
  a taka, gyltay sega i utre pak da si na liniq
 • 155
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 22:29ч
  a ti Lapaturk prodyljavay da smu4e6.. 6a stane, 6a stane davay po usyrdno
 • 154
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 22:25ч
  ... klaneto po vreme na kurban bayram li e bilo? ina4e kade 6te iz4ezne 20.000.000 kila 4isto bezholesterolovo meso? Ami kojite; vsi4kite na qketa li sa stanali ili sa gi harizali na vabrikata za samoleti na THK?
 • 153
  0 / 0
  yuvigi do Bulgar 18-04-08 22:19ч
  Ta dragi mi Bulgar, tykmo si vikah "tez turci edno klane ne mojali da organzirat kat orata" pyk to kvo bilo.. hem armencite izkoleni hem miliooooni osmanski agenti vnedreni po sveta.. c c c ; A6kolsun, Afferin
 • 152
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 22:12ч
  ti koga uspq da si go izkara6 ot ustata bre? q lapay i myl4i..
 • 151
  0 / 0
  ATATJURK 18-04-08 22:08ч
  Вън мръсните турци лицемери !!!

  На вас няма вяра никой !!!

  Нещо ви спряха силите за коментари май.

  Или майката на yuvigi пак е опънала шалварите !!!
 • 150
  0 / 0
  yuvigi do Bulgar 18-04-08 21:54ч
  Bulgar ko sa smey6 ve, vqrvam i ti ne si o4akval takava hitrost ot MITe6kilqta
 • 149
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 21:49ч
  VYN psevdoArmencite ot BG..
 • 148
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 21:47ч
  BG parlamenta vmesto s genocida, s tqhnoto obratno deportirane da se zanimava.. Konspiratori takiva
 • 147
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 21:46ч
  kak sa ni gi probutali prez granicata samo.. sys kartite na zarovenoto ot tqh zlato po bylgarskite zemi.. a se 4udim za6to polovinata sa zlatari..
 • 146
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 21:40ч
  a bre hora v gorniq text se govori za masovo iztreblenie na Armenci v Osmanskata imperiq.. Po tazi logika 200'ta hilqdi Armenci sa vsy6tnost 200.000 osmanski agenti koito vse o6te glasuvat za DPS. Kakva jelqzna logika imam samo..)))
 • 145
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 21:27ч
  Имам приятели Арменци в България, познавах и арменки, които бяха много красиви и достойни дами. Една от тях, приятелка на мой приятел-Българин, ми помогна, и то съвсем безкористно, когато ме бяха натиснали от ДС'то, като ме запозна с бивш партизанин още
 • 144
  1 / 1
  yuvigi 18-04-08 21:25ч
  Georgi Stoev ne ti li e po aktualen bre sladur?

 • 143
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 21:19ч
  Работата на институциите по случая "Хрант Динк" повтаря убийството на отец Андреа Санторо. На 5 февруари 2006 г. той бе застрелян в гръб, докато се молеше на колене в църквата "Санта Мария" в Трабзон. Според официалните информации той също е още
 • 142
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 21:18ч
  Ето част от дописката във в. "Christianity today" от 26 април т.г.: "Не можем да опишем в пълни подробности потресаващата природа на изтезанията. Тримата ни събратя са били изкормени. Тилман е наръган с нож 156 пъти, Неджати - 99 още
 • 141
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 21:18ч
  toz pak otide da 4ete hava gazi turski vesnici..))))
 • 140
  0 / 0
  yuvigi do !!!??? 18-04-08 21:14ч
  pravova dyrjava; ko iska6. nqma da se trepqt kato tuka6nite q
 • 139
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 21:11ч
  “Милиет”: 1481 дела са заведени за последните пет години по член 301 от турския наказателен кодекс
  Анкара. 1481 дела са заведени по член 301 от турския наказателен кодекс за обида и омаловажаване на турското, турската държава и турската нация още
 • 138
  0 / 0
  yuvigi do bulgar 18-04-08 21:07ч
  a ve Bulgar, ostavi go toq.. ne vijda6 li 4e pod vola tele tyrsi.. day da si govorim za armenkite
 • 137
  0 / 0
  yuvigi do !!!??? 18-04-08 21:02ч
  eey bastun nema li da mi otgovori6?

 • 136
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 21:01ч
  Убийството на италинската художничка Пипа Бака ние също възприемаме като срам и позор на цяла Турция и изразяваме искреното и дълбокото си съболезнование към родителите и близките й! Тук трябва да се търси отговорност от полицейските власти на Турция, които още
 • 135
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 20:54ч
  Както е известно, в почти всички съвременни, цивилизовани държави е възприет принципът на Монтескьо за резделяне на властите: Съдебна, изпълнителна и законодателна. Съвременна Турция не е някогашната Османска империя и никой не може да се меси в работата и функциите още
 • 134
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 20:53ч
  po obed kato spomenah za1vi pyt MALTA se napravihte na slepi, vtoriq pyt poiska dokazatelstva a sega kazva6 4e si mn kompetenten po temata.. 4udo
 • 133
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 20:51ч
  Както е известно, в почти всички съвременни, цивилизовани държави е възприет принципът на Монтескьо за резделяне на силите: Съдебна, изпълнителна и законодателна. Съвременна Турция не е някогашната Османска империя и никой не може да се меси в работата и функциите още
 • 132
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 20:47ч
  “Радикал”: Срамът за Турция заради убийството на италианската художничка

  Рим/Анкара. Турският печат отразява срама за Турция от зверското изнасилване и убийството в провинция Коджаели на италианката Пипа Бака, тръгнала на “поход на мира” на автостоп от Милано още
 • 131
  0 / 0
  yuvigi do ???!!! 18-04-08 20:46ч
  verno be, mnogo vestnici 4ete6 ama kak taka ni6to ne si 4ul za MALTA?
 • 130
  0 / 0
  BULGAR 18-04-08 20:45ч
  До анонимния другар Господин, или другарка Госпожа или Госпожица!
  Затова, относно времете сте напълно прав, но за другото много се съмнявам... Тогада всеки да си остане със своята истина, макар, че тя, истината е една и се знае точно още
 • 129
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 20:45ч
  Европейският парламент изрази недоволство от турската съдебна система

  Брюксел/Анкара. Докладчикът на Европейския парламент за Турция Риа Оомен-Рюитен заяви, че в Турция няма правосъдие, на което може да разчита всеки, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. още
 • 128
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 20:43ч
  "Джамиите са нашите казарми,
  Техните кубета - наши шлемове
  Минаретата им - наши щикове,
  а правоверните - нашите войници.
  Свещена армия, която бди над нашата вяра.
  Аллах, това пътуване е нашата съдба, още
 • 127
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 20:41ч
  “Радикал”: Жените в Турция са осъдени да си стоят вкъщи

  Анкара. Участието на жените в работната сила в Турция е едва 1/3 в сравнение с мъжете, показва проучване за мястото на жената в деловия свят в страната, още
 • 126
  0 / 0
  до БУЛГАР 18-04-08 20:40ч
  БУЛГАР, БУЛГАР. И за момент не допускаш, че твоята истина не е истина.
  За това, дело, дето го моткате толкова некомпетентно днес във форума има толкова много да се каже, че като гледам психическото ви състояние ... просто не още
 • 125
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 20:29ч
  Thenk you very mutch for this bombardment of information that is not new for me...
  Този Орхан Памук намери правия път за спечелването на Нобеловата награда. Не отричаме и таланта му, но...
  Защо Турция да признава такава една още
 • 124
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 20:18ч
  During a February 2005 interview with Das Magazin, novelist Orhan Pamuk made statements implicating Turkey in massacres against Armenians and persecution of the Kurds, declaring:

  "Thirty thousand Kurds and a million Armenians were killed in these още
 • 123
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 20:15ч
  Заман”: Франко Фратини даде Германия за пример на Турция по въпроса за арменския геноцид

  Страсбург/Анкара. Заместник-председателят на Европейската комисия Франко Фратини на конференция в Европейския парламент даде Германия за пример на Турция по арменския въпрос, пише турският още
 • 122
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 20:09ч
  Анкара. Открити са документи за указания за картотекиране на арменците в Турция, пише днес вестник “Радикал”. След последния военен преврат в Турция от 12 септември 1980 г., през 1982 година командването на извънредното положение е изпратило окръжни указания до всички още
 • 121
  0 / 0
  Atatjurk 18-04-08 20:06ч
  ЕС призова турските съдилища “да не се месят” в политиката

  Брюксел. Еврокомисарят по въпросите на разширяването Оли Рен призова днес турските съдилища “да не се месят” в политическата сфера, след като главният прокурор на Турция предприе още
 • 120
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 20:03ч
  Доклад на “Журналисти без граници” критикува остро Турция за състоянието на свободата на словото

  Париж/Анкара. Организацията “Журналисти без граници” критикува остро състоянието на свободата на словото в Турция в доклада си за свободата на словото и още
 • 119
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 20:00ч
  В Турция все още се прилагат изтезания, каза Оли Рен

  Страсбург/Анкара. Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен посочва, че в Турция все още се прилагат изтезания, предава турската информационна агенция АНКА. В писмен отговор на депутатски още
 • 118
  1 / 1
  BULGAR 18-04-08 19:56ч
  Турците са защитавали и опазвали далеч по-многобройните си някога християнски общности, та шепата християни в съвременна Турция, ще си ги пази като зеницата на окото си... Никой да не се съмнява в това!!! Турция е светска държава и всичките й още
 • 117
  3 / 3
  Atatjurk 18-04-08 19:56ч
  "Хюриет": Нападателят на католическия свещеник в Измир е искал с това действие да стане известен

  Измир. Рамазан Бай, който пред няколко дни нападна и рани с нож в Измир католическия свещеник Адриано Франчини, заяви, че с това още
 • 116
  5 / 5
  !!!??? 18-04-08 19:51ч
  Историк убит заради трудове срещу Турция

  Шведският проф. Фуат Дениз бе убит с нож в четвъртък по политически причини, предаде ДПА. Той е турчин по произход, произлиза от семейство на имигранти, което е от християнска асирийска общност. още
 • 115
  5 / 5
  !!!??? 18-04-08 19:47ч
  Полицията в Измир потвърди, че нападателят на католическия свещеник е задържан

  Анкара. Полицията в Измир потвърди, че е задържан нападателят на католическия свещеник Адриано Франчини. Свещеникът е хоспитализиран, след като е бил намушкан с нож в стомаха още
 • 114
  5 / 5
  БУЛГАР 18-04-08 19:43ч
  Кой не би поел приятелската ръка, която му се подава? Може би само някой кьор кютюк пияница, но такива слава Богу ги няма много сред турците. На добрия с добро а на лошия ... прав му път!
 • 113
  5 / 5
  BULGAR 18-04-08 19:40ч
  Турците приемат безусловно европейските ценности, които са всечовешки ценности... Наука, просвета, култура, цивилизация, принос за които имат и самите те. Достатъчно е да споменем само великият тюркси учен Авицена - Абу Али Ибн Сина, книгите на когото над хиляда (1000) още
 • 112
  5 / 5
  BULGAR 18-04-08 19:35ч
  Па не е за подценяване и теорията, че тюрките произлизат от Троя - Туран, както и думите на Мустафа Кемал Ататюрк "Аз отмъстих за Троя!" Така, че ние нямаме каквито и да са комплекси...
 • 111
  5 / 5
  !!!??? 18-04-08 19:35ч
  Ако Турция иска да влезе в ЕС, трябва да приеме европейските ценности, каза Ханс-Герт Пьотеринг

  Брюксел/Анкара. Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг заяви, че Турция трябва да признае историческата си отговорност и да поеме моралните последствия още
 • 110
  5 / 5
  BULGAR 18-04-08 19:33ч
  Кой е този, който ще ни глена "отгоре" и с какво право? Ако трябва, някой да гледа някого отгоре, най-пълно и безспорно право за това имаме ние турците, славен народ, който никога не е живял под-чуждо иго, по Божия воля, още
 • 109
  0 / 4
  kagan subigi kurt 18-04-08 19:26ч
  bulgari vrazumete se !!! priemete rykata koyato vi se protyaga dokato ne e stanalo kysno. spomnete si snopa na han subigi kurt(kubrat). tova shte e nay -razumniyat vi hod v poslednoto hilyadoletie.eto imenno togava nikoy nyama da posmee da vi още
 • 108
  -3 / 3
  Ivan 18-04-08 19:24ч
  “Радикал”: Седем на всеки десет турски момичета си стоят вкъщи

  Анкара. Според изследване на конфедерацията на турските работодатели, седем на всеки десет турски момичета си стоят вкъщи, пише днес вестник “Радикал”. Две трети от момичета на възраст още
 • 107
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 19:21ч
  “Милиет”: Думите на турския премиер Ердоган вбесиха германските политици

  Анкара. Обръщението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган към турските емигранти в германския град Кьолн ядоса германските политици, пише турският вестник “Милиет”. Канцлерът на Германия Ангела още
 • 106
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 19:13ч
  Ние сме в Европа от хиляди години - Етруските, Атила - Хуните, узи, печенези, гагаузи, утригури, кутригури, оногури, прабългари, обсадите на Виена и пр. и ще бъдем там до края на света, с божия помощ... Мир и покой Вам, драги още
 • 105
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 19:09ч
  Ние сме в Еврока от хиляди години - Етруските, Атила - Хуните, узи, печенези, гагаузи, утригури, кутригури, оногури, прабългари, обсадите на Виена и пр. и ще бъдем там до края на света, с божия помощ... Мир и покой Вам, драги още
 • 104
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 19:06ч
  Турците - съвременни, интелигентни, културни, възпитани свободолюбиви люде, на които въобще не им дреме за Европейския съюз и Европата. Още повече, като виждат положението, хала демек, на тези които са влезли в тоя съюз... Аман, аман... благодарим, нека си остане още
 • 103
  0 / 0
  до БУЛГАР 18-04-08 19:05ч
  Благодари на своите ръководители, които дупе и гащи дават за да ви заведат в Европейския съюз. Макар, че сам разбираш, че не сте за там.
 • 102
  0 / 0
  Atatjurk 18-04-08 19:01ч
  Истанбул. Известният музикант – китаристът Еркин Корай заяви, че с най-новите стъпки по отношение на мюсюлманските забрадки Турция изостава дори от арабската цивилизация, пише днес вестник “Хюриет”. Популярният китарист каза, че следи с безпокойство последните събития в страната. По думите още
 • 101
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 18:57ч
  Турците - съвревенни, интелигентни, култирни, възпитани свободолюбиви люде, на които въобще не им дреме за Европейския съюз и Европата. Още повече, като виждат положението, хала демек, на тези които са влезли в тоя съюз... Аман, аман... благодарим, нека си остане още
 • 100
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 18:56ч
  yuvigi некомпетентни дивако,

  шалварите на майка ти са отново опънати.

  Гълтай хапчета и тичай да помагаш, тъпо изродче !!!
 • 099
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 18:52ч
  Турци - диваци !!!

  Некомпетентни, но кандидати за Европейския съюз !!!
 • 098
  0 / 0
  gagauz 18-04-08 18:39ч
  i az sym za tangra, everyone here belong to turan the great
 • 097
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 18:27ч
  fuck! i feel good 2day
 • 096
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 18:23ч
  dekret: vzemayte ARMENSKI BULKI V HAREMITE SI , 4E DA IM PRESYHNE PO- BYRZO RODA..))
 • 095
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 18:20ч
  dekret: Napred rajdaemostta e slynce..
 • 094
  0 / 0
  ATATJURK 18-04-08 18:13ч
  yuvigi, chestiti novi bratcheta i sestricheta, pomagaj na majka si !!!
 • 093
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 18:08ч
  otdavna sme na LSD i Absent, hap4etata si gi zavri v raz6irenite ot 'prehoda' otverstiq..
 • 092
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 18:06ч
  There is not any problem, I suppose... All the problems has been solved successfully... Thanks to our brave Forum...
 • 091
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 18:02ч
  obyrkana ti e pypnata vryv na tebe
 • 090
  0 / 0
  yuvigi do Ataturk 18-04-08 17:59ч
  konstatiran problem- napolovina re6en problem.. a nie kakvo pravim; mrakobesie
 • 089
  0 / 0
  ATATJURK 18-04-08 17:56ч
  Вземете си все пак хапчетата, че изглеждате много, ама много объркани.  ДАНО ДУШИТЕ НА ВСЕ ОЩЕ ПИШЕЩИТЕ ТУРЦИ ДА НАМЕРЯТ ЕДИН ДЕН ПОКОЙ ОТ ДИВОТИИТЕ НА ТЕХНИТЕ ДЕДИ !
 • 088
  0 / 0
  ATATJURK 18-04-08 17:52ч
  Истанбул. Министърът на националното образование на Турция Хюсеин Челик заяви, че основният проблем на мюсюлманския свят са невежеството и необразоваността, пише турският вестник “Радикал”. На откриването на симпозиум в Истанбул, посветен на образованието в ислямските страни, турският просветен министър посочи, още
 • 087
  0 / 0
  yuvigi do bulgar 18-04-08 17:49ч
  sega e ljulka samo zaradi zemetreseniqta.. neka ne si krivim du6ata! v byde6te nadqvam se vsi4ki zaedno da othvyrlim 4ujdata vqra i s Tangri da gi vidim tezi dni
 • 086
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 17:45ч
  to i Dimitrov go obqviha za divak i varvarin ama si izleze 4ist ot syda.. kakto i turcite
 • 085
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 17:40ч
  Анадолът (Анатолия) е бил, продължава да е и винаги ще е люлка на цивилизацията, с божия помощ. Турция е поне с 50-100 години по-напред от всички източноевропейски страни, без изключание... Идете, вижте, сравнете и се убедете сами...
 • 084
  0 / 0
  Georgi 18-04-08 17:29ч
  Анадола е била люлка на цивилизацията, а сега е синоним на изостаналост и диващина !!!
 • 083
  0 / 0
  evalla na konsiluera 18-04-08 17:16ч
  radvashto e 4e v bg oshte ima trezvomisleshti.nie turcite obi4ame kakto mohamed taka i isus hrista.tyahnata misiya e edna i syshta,
  no vyarvame syshto taka 4e mohamed e posledniyat ot mnogoto pytevoditeli. nikoga ne sme mrazili bylgarite vypreki 4e още
 • 082
  0 / 0
  ATATJURK 18-04-08 16:51ч
  ДАНО ДУШИТЕ НА ВСЕ ОЩЕ ПИШЕЩИТЕ ТУРЦИ ДА НАМЕРЯТ ЕДИН ДЕН ПОКОЙ ОТ ДИВОТИИТЕ НА ТЕХНИТЕ ДЕДИ !
 • 081
  0 / 0
  do yuvigi 18-04-08 16:48ч
  finecongrat..
 • 080
  0 / 0
  BULGAR 18-04-08 16:33ч
  Германия, Австро-унгария, Италия, България, Османската империя в състава на Централните сили, срещу Антантата. Русия е изведена извън строя със скалъпената така наречена Великая октябрская революция, но въпреки това, след като във войната влиза и САЩ, на страната на Антантата, изходът още
 • 079
  0 / 0
  KONSILUERE 18-04-08 16:28ч
  NE MOJE ISKRENO VIARVASHT 4OVEK V BOG DA E 4OVVEKO MRAZEZ...... ZASHTOTO BOG E NAD VSI4KOUTVARDENO TUK OT NAI RAZLI4NI IZMISHLIOTINI.AKO HRISTOS IMOHAMED SE BIAHA SRESHNALI IGNORIRAIKI VREMETO KOETO GI RAZDELIA SHTIAHA DA SABESEDVAT BEZ KAVGI VIMETO NAVSEVISHNIA IDA SE още
 • 078
  0 / 0
  ATATJURK 18-04-08 16:24ч
  TURCHIN ZNACHI DIVAK !!!
 • 077
  0 / 0
  yuvigi do kagan 18-04-08 16:21ч
  n'ber lo
 • 076
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 16:16ч
  poneje 6te si hodq ve4e pri gaceto armenka (mn q obi4am no sled 18 mustacite i stanaha po bodlivi ot moite) iskam da napomnq na vsi4ki: da govorim po Armenskiq vypros bez da znaem za rezultatite ot deloto v MALTA още
 • 075
  0 / 0
  kagan subigi kurt 18-04-08 16:06ч
  toya deto po4na s maykite may 4e ne si znae maykata ili pyk ne znae kakvo e mayka, no e sigurno 4e oshte si se s4ita za 4ovek. sram i pozor
 • 074
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 16:00ч
  fuck that was good
 • 073
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 15:58ч
  ne znam Ataturk kak 6te se obyrne v groba no ako Boris 4ue za tova 4e opredelenieto GENOCID vaji i sys zadna data taka 6te se zavyrti v groba 4e 6te promeni magnitnoto pole nad BG
 • 072
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 15:44ч
  Пожари, и то много по-големи и унищожителни, е имало в Германия и във времето преди и след Втората световна война, но както знаем горените в тези пожари евреи такъв урок дадоха на германците, че ще го помнят во веки веков. още
 • 071
  0 / 0
  ATATJURK 18-04-08 15:44ч
  Май останаха всички с хапчетата !!!

  Чолаков, ела си вземи верисиите !
 • 070
  0 / 0
  yuvigi do gagauz 18-04-08 15:40ч
  not incredible just a fact.
 • 069
  0 / 0
  БУЛГАР 18-04-08 15:39ч
  Щом така хортуваш, значи е така... Елементарни хора, с мисли прости и ясни.Но да не забравяме, че и Исус Христос си избира хора прости и ясни и носи посланието и именно на тях, а не на честолюбивите и многословни многознайковци. още
 • 068
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 15:37ч
  siga s taq mayka be, ne znae6 li 4e vseki tur4in popadnal v situaciq- zakasnql za may4inoto leglo 6te naebe i podraniliq,i tebe i tozi koyto te tyrpi v tozi forum
 • 067
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 15:37ч
  Нищо не виждаш gagauz.

  Просто си прибери турските памперси и чети преди да пишеш нещо, каквото и да е.

  Простото турско присъствие е омръзнало на хората. Дали затова не правят пожари в Германия ?
 • 066
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 15:32ч
  yuvigi, yuvigi:

  Почна да приличаш на един друг форумец - Чолаков от Sverige.

  Хапчетата и при майка си !!!
 • 065
  0 / 0
  gagauz 18-04-08 15:29ч
  vijdam tuk 4e nyakoi bylgari predpo4itat samo da rugayat vmesto da izyavyat nyakakvo mnenie. jalko mi e za tyah.may 4e turcite v tozi forum sa po-civilizovani.incredible but fact
 • 064
  0 / 0
  Atatjurk 18-04-08 15:27ч
  Много си елементарен BULGAR !
  Аз нито съм мислил, нито съм казал такива неща. Не излагай мен, себе си и един цял народ.
  "Този славен, богобоязлив и храбър народ може ли извърши геноцид ?" - може, може. Въпрос още
 • 063
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 15:22ч
  da, vreme e da otbelejim 4e BG i Turciq sa syjuznizi po onova vreme.. znae se o6te 4e konete yahani ot turcite syprovojda6ti armenskite turisti ot Van do Siriq sa harizani ot Shumenskiq Kavaleriysi polk..
 • 062
  0 / 0
  BULGAR 18-04-08 14:49ч
  Както се знае, по известни или неизвестни нам причини избухва Първата световна война, също с известни и неизвестни нам цели и последствия. Турция и без това изтощена от нямащите край войни, също като Бъргария, си избира съюзник, или е принудена още
 • 061
  0 / 0
  до "istorikа ot yakoruda" 18-04-08 14:34ч
  Защо в последното си писане не си споменал никъде GENOCID ? Не може и да споменеш, защото решението за определение за геноцид е прието от UN на December 9, 1948.
  Хайде сега още веднъж заради лицемерието и некомпетентността:
  още
 • 060
  0 / 0
  istorik ot yakoruda 18-04-08 14:19ч
  sled razgroma na angliya v 4anakkale spored syglashenie angli4anite vlizat v istanbul-1915. za da popre4at na osvoboditelnite sili te predpriemat masovi aresti pod predlog 4e e imalo masovo izbivane na armencite v isto4na tr. i 4e vinovnite tryabvalo da bydat още
 • 059
  0 / 0
  !!!??? 18-04-08 13:53ч
  yuvigi, yuvigi:
  Много се оказа елементарен за този форум !!!
  Но след като имаш евтиното лицемерие на обикновено турче, ще ти дам един съвет:
  Иди да спиш при майка си, да не отидат други да спят при още
 • 058
  0 / 0
  hay 18-04-08 13:43ч
  До istorikа ot yakoruda yuvigi :

  Много обидчив ми се струваш, щом скачаш да даваш акъл за нещо, като се опитваш да прикриваш гафа с парите и живота на хората.

  А ти ще се научиш ли да четеш нещо друго освен "наръчника на ходжата-агитатор" ?

  По-надолу има един списък на турски интелектуалци. Чел ли си нещо от тях ? Това са все историци, интелектуалци, будната мисъл на една нация, а не мухлясали отричания на елементарната турска пропаганда.
 • 057
  0 / 0
  yuvigi do hay 18-04-08 13:33ч
  Sme6no mi e 4e turcite vse ne uspqvat da pokriqt evropeyskite normi.. i sega i predi; kade 6te se sravnqva tur4ina po jestokost s angli4anina ili francuzina.. Pri togava6nata voenno-politi4eska obstanovka e nemislimo Osmancite da se otyrvat bez syd.. Tolkova още
 • 056
  0 / 0
  ПОПА 18-04-08 13:33ч
  АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД Е ОРГАНИЗИРАН ОТ
  ПРАВИТЕЛСТВОТО С ЦЕЛ ДА НЕ ОСТАНЕ ЖИВ НИТО ЕДИН АРМЕНЕЦ или ако остане един то скелета му да бъде изложен в музея за сведение на следващите поколения.
  Мислите ли че това е още
 • 055
  0 / 0
  hay 18-04-08 13:24ч
  Оооооооооо господин yuvigi,
  Мислех, че сам ще подминеш поредната си глупост, но ти си по детински настоятелен.
  Нали разбираш, че всеки може да каже, че някъде е имало някакъв съд, който е казал това, което на мен ми още
 • 054
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 13:15ч
  Zaguba na rodnina e gadno razbira se, no se nau4i da razgrani4ava6 ubiystvo ot GENOCID.!
 • 053
  0 / 0
  до istorik ot yakoruda 18-04-08 13:04ч
  Ама много си пишман "istorik" бе, yakorudchanino. Може ли да си позволиш толкова елементарни разсъждения за пари. Твоят човешки живот с пари ли си го измерваш ?
  Представи си за момент, без да ти го пожелавам, че някой още
 • 052
  0 / 0
  yuvigi 18-04-08 13:00ч
  gospoda armenci i armenofili, v4era spomenah za fakt svyrzan s tova 4e delo i syd po vyprosa e imalo. Deloto e organizirano ot velikite sili sre6tu Osmanskata dyrjava na ostrov MALTA. Re6enieto na mejdunarodniq syd togava e 4e turcite ne още
 • 051
  0 / 0
  istorik ot yakoruda 18-04-08 12:12ч
  ako se postaraete da po4etete pove4ko shte razberete 4e celta e vzemane na reparacii ot turciya za blizkite na ubiti ili iz4eznali v isto4en anadol. nyakoi banki i zastrahuvatelni drujestva declarirahe 4e sa gotovi da zaplatyat reparaciite. vsi4ko e politika още
 • 050
  0 / 0
  4o4o 18-04-08 11:27ч
  От самото изтребление досега главна цел на турската външна политика е да не допусне признаване и осъждане на геноцида. Даже е спечелила и един форумец за тази цел. А ние си знаем турците на какво са способни. Прочее да поплачем още
 • 049
  0 / 0
  Левски 18-04-08 11:00ч
  Вярно е взаимното избиване между турци и арменци в Османската империя. Арменците са били привилегированите народи в империята, заедно с гърците и евреите, които най-много са се облагодетелствали. Те са заемали най-висши постове и рангове както в администрацията на империята още
 • 048
  0 / 0
  atila bich bojiy do hay 18-04-08 10:57ч
  v germaniya se palyat turski kyshti, vypreki golyamoto provinenie s genocida nad evreite. deca,jeni i vyzrastni izgaryat jivi, no na nikoy ne mu puka za tova.ayde za mig da si predstavim 4e tezi paleji se vyrshat v tr sreshtu hristiyani, още
 • 047
  0 / 0
  hay 18-04-08 10:20ч
  До atila bich bojiy:
  Напротив atila, има разлика между Истанбул, където се намират консулите на много страни от света, кореспонденти и представители на различни организации, и останалата провинция на турция.
  Управниците на османската империя не са били толкова още
 • 046
  0 / 0
  atila bich bojiy 18-04-08 09:28ч
  nasilie e imalo navsyakade.sled prevzemaneto na istanbul Fatih priema 20 000 evrei ot ispaniya koito sa bili maltretirani ot inkviziciyata. Fatih iskarva zakonodatelstvo s koeto dava pravo na vsi4ki religii svobodno da se ispovyadvat. ako e imalo nasilstveno pomuhamedancvane bi още
 • 045
  0 / 0
  Ферещанов 18-04-08 07:19ч
  На Фъфльо модераторчето, да ядеш на Севанчето арменската пача, защо триеш истината бе инфозориьо?
 • 044
  0 / 0
  Sevda Sevan 18-04-08 04:37ч
  А,бе,защо сте изтрили,че Севда Севан е изгонила бременна собственичка на къща и се самонастанила тя самата ??!!  А Стаматов ли и е написал книгите ??!!
 • 043
  0 / 0
  do gagauz 18-04-08 01:02ч
  Tochno osmanliite sa izvestni s tova, che sa iskali sas sila da nalagat vjarata si nezavisimo, che korana ne pozvoljava.
  A nasilie e imalo, gagauz, greshna ti e dushata za da tvardish obratnoto. Tolkova mnogo fakti i dokazatelstva za още
 • 042
  0 / 0
  do po-dolnija turchin 18-04-08 00:38ч
  faktite bodat v ochite nali, turchino ? Tova ne sa fakti samo za turcite. Ako shte pokazvate anadolski magareshki inati prosto si ostanete v anadola. Nikoj ne vi e kriv, che pishete iztarkani propagandni draskanici, no kogato se pishat i още
 • 041
  0 / 0
  gagauz 18-04-08 00:32ч
  samo v usa ima 6 miliona armenci ot anadolskoa vyv franciya 4 . franciya po tuy vreme e okupirala yujna turciya i e podkrepyala armenskite 4eti v tozi rayon. no sled turskata ofanziva pylnyat korabite s armencite i byagat po още
 • 040
  0 / 0
  do po-dolniya 18-04-08 00:10ч
  tuk ne e myasto za svobodni sychineniya

  ako shte pishesh pishi neshto po syshtestvenno i bez da hulish. ne e nujno da dokazvash 4e si nay-golemiya selski divak
 • 039
  0 / 0
  do selskija divak yuvigi 17-04-08 23:28ч
  Imenno tova beshe celta na osmanskoto pravitelstvo, no za razlika ot selskija divak yuvigi, to (pravitelstvoto) kolkoto i da ne mu se iskashe beshe prinudeno da se saobrazjava s Velikite sili (Anglija, Germanija, Francija). Zatova i imashe spaseni semejstva. Sred още
 • 038
  0 / 0
  yuvigi do KALIOPA 17-04-08 21:10ч
  Ako celta na turcite be6e da vi izkoli, biha go napravili na mesto i mesoto konservirano za mestnite Kangali.. Fakt e 4e milioni sa potomcite na izgnannicite kleti v USA, Franciq, Siriq i po sveta(izgnannici ne 4erepi).. Kakto na nas още
 • 037
  0 / 0
  the jackal 17-04-08 20:22ч
  alo, pisatelkata, koj ti napisa romanite - ti iii pokojniqt Stamatov?
 • 036
  0 / 0
  Калиопа 17-04-08 19:26ч
  АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД Е ОРГАНИЗИРАН ОТ
  ПРАВИТЕЛСТВОТО С ЦЕЛ ДА НЕ ОСТАНЕ ЖИВ НИТО ЕДИН АРМЕНЕЦ или ако остане един то скелета му да бъде изложен в музея за сведение на следващите поколения.
  Мислите ли че това е още
 • 035
  0 / 0
  georgi 17-04-08 17:59ч
  До subigi kurt:
  Не знам ти как си свикнал, но особено когато искаш да кажеш нещо в публичното пространство е хубаво да си прецизен и точен, а не да нареждаш едно до друго каквото и да е за ефект. още
 • 034
  0 / 0
  yuvigi 17-04-08 16:44ч
  ako Parlamentite na otdelni strani pod vliqnieto na lobita si mislqt 4e imat pravoto da razdavat zakysnqlo i ednostranno pravosydie sekirite 6te sa ve4no nezaroveni.
 • 033
  1 / 1
  yuvigi 17-04-08 16:26ч
  Genocid mojem da nare4em deystviqta na Frnciq v Severna Afrika i Dale4niq Iztok, deystviqta na Angliq i Ispaniq v Amerika, deystviqta na Rusiq sre6tu Bulgari i Tatari v Sredna Aziq i Krim... A delo organizirano ot Svetovnite sili po armenskiq още
 • 032
  1 / 1
  do georgi ot subigi kurt 17-04-08 16:03ч
  s copy-past dokazvash 4e si papagal povtaryast neshta 4uti v mahlenskata ti kry4ma. az ti kazvam nubar pasha e izmirlya; egipet e osmasko do 1922 godina a ti se pravish na udaren i si drayvash tuka glupostite si.i pak papagalski още
 • 031
  1 / 1
  do aSSan ot SELO 17-04-08 15:37ч
  ХА НАЗДРАВЕ, aSSanе ot SELO !!!
  Хубава песен си пуснал, но не се срамувай и пусни някоя и за българските Ефеси, да се поддържа братската обич ...
  Иначе "началото на рекета по-тез земи,което продължава и до днес" е още
 • 030
  1 / 1
  aSSan ot SELO 17-04-08 15:12ч
  Ха Наздраве,сега пуснах песничката за Ефелерин Ефеси(Войводата на войводите) и зейбеклер(айдуците) и те също са се биели срещу Султана като са нападали керваните,търговците както наще Комитаджии или Партизаните селските
  Мандри...Може да се каже ,че тогава е сложено началото още
 • 029
  1 / 1
  do aSSan ot SELO 17-04-08 14:53ч
  ХА НАЗДРАВЕ, aSSanе ot SELO !!!
 • 028
  1 / 1
  georgi 17-04-08 14:51ч
  до kagan subigi kurt, kagan kurt-hayak или kagan subigi-hayak:
  Продължаваш със своя тюрлу гювеч от откровенни лъжи или драстични неточности. Най-после си си направил труда да уточниш някои неща за nubar pasha. Но независимо от всичко той не е още
 • 027
  1 / 1
  aSSan ot SELO 17-04-08 14:48ч
  Некой Комитаджия няма ли да обясни ПРИЧИНИТЕ на това меле а не на последствията......
 • 026
  1 / 1
  kagan subigi kurt 17-04-08 13:55ч
  klaha naroda taka kakto tur4in ne be go klal-1923 50 000 levonastroeni sa zverski izbiti ot upravlenieto. nagorniy karabah-50 000 selyani izbiti i nad 200 000 internirani;bosnya-250 000 civilni izbiti samo zashtoto sa musulmani, no nikoy ne smee da proizre4e още
 • 025
  1 / 1
  до aSSan ot SELO 17-04-08 13:47ч
  И как смяташ нормално ли е един аскер да се бие на 3 фронта ? Този аскер родината ли си е защитавал или е искал да завзема още чужди територии ???

  И кой те излъга, че 600 години са живеели "в мир и разбирателство" ? Четническото движение в Османската империя, е явление още от 15 век и е възникнало по повод ТЪРСЕНЕ НА ВЪЗМЕЗДИЕ за зверствата и несправедливостите на султанската и местната отоманска власт. Обикновенни хора са ставали четници за да отмъстаят за убииството на техни роднини или за посегателството над тяхно имущество. Законите в османската империя са правили разлика между турци и нетурско население. Много доказателство за това, просто се порови в собствената си история. Има и много народни песни възхваляващи войводите. Ти си ot SELO aSSanе, трябва да знаеш някои от тези народни песни. Хубаво е и да ги запееш и децата си да научиш на тях, пък да видим колко братски си живял с другите народи ...

  ХА НАЗДРАВЕ, aSSanе ot SELO !!!

 • 024
  0 / 0
  aSSan ot SELO 17-04-08 13:14ч
  Разбира се,че е имало меле,но да се каже че пък е било геноцид а малко-пресилено.Живяли са двата народа в мир и разбирателство 600 години и аджеба какво е станало за да предприемат Османските власти такива действия?Да не би
  Арменските още
 • 023
  1 / 1
  аноним 17-04-08 13:11ч
  Не е задължително да си видял с очите си последиците от геноцида, за да прие3меш, че той съществува. Осиновената сестра на моаята вуйна е загубила 16 (шестайсет !) души от семейството си по време на клането. Само благодарие на шанса още
 • 022
  1 / 1
  Анастас 17-04-08 12:46ч
  Изгнаници клети, отломка нищожна, на винаги храбър народ мъченик ....... е едно от най-често рецитираните стихотворения на Яворов. И от арменци и от българи. Защото паметта за жестоките кланета е още жива. И над арменския и над българския народ.. Знае още
 • 021
  1 / 1
  сульо 17-04-08 12:17ч
  Севда Севан - жена достойна за уважение!

  Поклон пред арменците - мъченици. За разлика от тях ние забравихме 5 века от историята си , поставяме на съмнение Батак, Брацигово.... В интерес на кого?
 • 020
  1 / 1
  мимолетен 17-04-08 11:32ч
  това за верската търпимост в османската империя е верно само в първите двеста години присъствие в българия, после започва процес на помохамеданчване, нататък е идеята вера етнос и то е реал политик, политика на силата и право на силния и още
 • 019
  1 / 1
  Georgi 17-04-08 11:28ч
  До kagan kurt-hayak или kagan subigi-hayak:
  За съжаление нищо ново - поредният ти тюрлу гювеч от откровенни лъжи или понякога драстични неточности.Например bogos nubar pasha е бил министър в Египет, не в турция. Отначало мислех заради диалога да ти още
 • 018
  1 / 1
  do sas 17-04-08 09:32ч
  TUPO, TPO TURSKU GUVEDU !?!?
 • 017
  1 / 1
  kagan subigi-hayak 17-04-08 09:22ч
  v momenta v turciya rabotyat nelegalno nad 40 000 armenci ot armeniya.tova se znae ot pravitelstvoto. v osmanskata imperiya armencite sa bili nari4ani ''tebai sadyka''-(verni podanici) i sa u4astvali masovo kakto v upravlenieto taka i v armiyata. prez 1915 po още
 • 016
  1 / 1
  Брадясал 17-04-08 08:57ч
  Нашите управници се чудят как да отрекат кланетата над българите, нищо че са потресли със жестокостта си целия цивилизован свят, та геноцида над арменците ли ще признаят?
 • 015
  1 / 1
  Ферещанов 17-04-08 07:34ч
  Севанчето е много загрижено, а какво ще каже по въпроса като изгони дъщерята на Стаматов от наследствената и къща в Ахтопол, а Севанче и то тя беше бременна. Помниш ли Севанче или не ти се говори за това. Аман от още
 • 014
  1 / 1
  до модератора 17-04-08 06:54ч
  Моля обидни отзиви да не се поместват, като последния, турски корове, турски гъзове, близане и т. н. са неща присъщи за етноса им а вестник уважаващ себе си никога не бива да ги допуска!!!!???????
 • 013
  0 / 0
  sas 17-04-08 04:15ч
  MNOGO PRAVILNO,CHE EVROPA NE PRZNAVA BATASHKOTO KLANE!!! TAKIVA TURSKI MINETCHII ,KATO VAS NIKADE NJAMA. 500+100 GODINI STE BLIZALI I SHTE BLIZETE TURSKI KUR I GAZ!!! TOVA GO PRAVITE S UDOVOLSTVIE I NATEGACHESTVO!!! EBATI NARODA SVIRKAZIA!!
 • 012
  1 / 1
  Енгибаров 17-04-08 01:21ч
  Арменец съм по кръв, Българин по рождение, това какъв ме прави?
  Ами продукт на...събитията.
  Геноцид имало ли е? Явно е имало, иначе нямаше целия свят с това да се занимава толкова време.
  Трябва ли да мразя турците, още
 • 011
  1 / 1
  STEFAN D-R D TCHOLAKOV - SVERIGE 17-04-08 00:40ч
  АЗ СЪМ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИДИОТ ВЪВ ВРАЦА, ВСИЧКИ МИСЛАТ ЧЕ СЪМ ГЕЙ, А АЗ СЪМ ПРОСТ ПЕДАЛ И ИМПОТЕНТНА СВИНЯ.
 • 010
  1 / 1
  du Bılgariya i moyata rodina 17-04-08 00:20ч
  TUPO, TPO TURSKU GUVEDU !?!?
 • 009
  1 / 1
  Georgi 17-04-08 00:12ч
  До kagan kurt-hayak:
  Не знам твоят спомен за самозапалилия се колко е верен, но аз знам за друг случай - наскорошното убийство на арменският журналист Хрант Динк. Той също искаше арменци и турци да се разбират в tr. още
 • 008
  1 / 1
  Georgi 17-04-08 00:11ч
  До kagan kurt-hayak:
  Човек като чете написаното от теб остава с впечатлението, че искаш да кажеш много неща, но все неща, които са чути в някоя кръчма, на чашка с приятели ей така да мине времето.
  Първо знаеш още
 • 007
  1 / 1
  Bılgariya i moyata rodina 16-04-08 23:34ч
  DA Bİ MİRNO SEDELO NE Bİ CUDO VİDELO
 • 006
  1 / 1
  честно, коректно или зависи 16-04-08 23:04ч
  имало ли геноцид, да разбира се, избивани ли са деца, жени, а колко, и хитлер не е могъл всички евреи да изгори, смешни са политици, които убиват памет, може пак да се повтори, а турция наследник на османската империя и още
 • 005
  1 / 1
  Ali ot Aytos 16-04-08 21:25ч
  Mnogo armensi sa ostanali jivi slet toz genosit.Znaçi tova e pırvata GOLYAMA EKSKURZİa na 20-ti vek
 • 004
  0 / 0
  kagan kurt-hayak 16-04-08 21:17ч
  pozdravlyavam aystani za ''tolerantnostta'' mu. iskam da popitam tuk forumcite; ako e imalo genocid kak sa mogli da se izselyat 200 000 armenci v bg; zashto v izmir, istanbul,bursa, ankara i v drugite gradove ne e imalo genocid. zashto v още
 • 003
  1 / 1
  4oki 16-04-08 20:46ч


  Armenski genosid - da, imalo e. A madam Sevan da ne se pravi na svetica, zaradi takiva 'armenci' kato neq mnogo nejni synarodnici sa qli baq boj ot 4engetata.
 • 002
  1 / 1
  aystani 16-04-08 20:07ч
  Вчера завърших дисертацията си за Грузия (307 с.), чиято история е не по-малко трагична от арменската. Проблемът е, че няма непредизвикан геноцид. Освен това, твърдението на авторката: "Аз харесвам исляма, макар че не мога да го изповядвам", е чиста проба още
 • 001
  1 / 1
  водач на МПС 16-04-08 17:09ч
  Голямо интервю!

  Беше ми удоволствие!

  Кирил В.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Интернет отслабва имуннета система

Свят

Тръмп в атака: Хилари Клинтън е „скапана”

Спорт

Битови неуредици посрещнаха първите ни олимпийци в Рио (галерия)

Икономика

Спипаха софтуер за укриване на обороти по морето

Последно обновяване 27 юли, 2016 08:32 ч.

Development PIMDESIGN