Жребий определи коя партия с кой номер отива на избори
Пием вода с нитрати и бактерии
Режат до 5 чужденците в "А" група
Къде съм ? Начало / Долче вита / Гурме

Що е то нудълс и има ли той почва у нас

7:46, 29 юни 2012 8009 3 коментарa
Комбинацията от свинско, нудълси и яйца е типично азиатска.
01/07

Оризовите спагети са вариант за лека и бърза вечеря

Слънцето навън пече ли пече и единственият вариант за лятна вечеря е нещо леко и бързо, но за сметка на това хранително. Едно от големите предимства на китайското изобретение нудълс е именно скоростта на приготвяне. Цялото ястие ще ви отнеме не повече от 15 минути и може да нахрани цялото семейство. Нудълс, които често биват наричани и оризови спагети, са азиатско тестено изделие, произвеждано от варено тесто. Те имат хилядолетна история в китайската кухня. Преди 7 години група археолози дори откриват гърне с нудъли в Северозападен Китай, които вероятно са на повече от четири хилядолетия.

Китай vs. Итaлия

Всъщност тънките лентички, наподобяващи италианските спагети, са отправна точка за множество кулинарни спорове. Основният въпрос е дали мореплавателят Марко Поло е внесъл нудълите от Китай във Венеция през 1296 г. или пък италианците са познавали тестените лентички благодарение на арабските завоеватели. И в крайна сметка възможно ли е Китай да е родината на пастата?


Салата с нудълс и пиле
Приблизителна цена: 6.00 лв.
Продукти: 100 грама нудълс, 500 грама китайско зеле, добре почистено, без външните листа, нарязано на ивици, 250 грама пилешки гърди без кожата, сварени и накъсани на малки парчета
2 стръкчета целина, нарязани на тънко, 1 червена чушка (може и леко лютива), без семки, нарязана на тънко, листа от кориандър на вкус и за гарниране, 2-3 стръка зелен лук, нарязани на дребно
За дресинга: 40-50 милилитра бяло вино, 1 супена лъжица соев сос, 1 супена лъжица пудра захар.
Начин на приготвяне: Слагаме всички съставки в голяма купа и ги разбъркваме до пълното им смесване.
Дресинг приготвяме, като разбъркваме всички съставки в подходящ съд до пълното разтваряне на пудрата захар.
Овкусяваме салатата непосредствено преди сервирането й. Достатъчна е за 3 порции, които можете да украсите с листа от кориандър.

Нудълс с тофу и зелени зеленчуци
Приблизителна цена: 6,00 лв.
Продукти: 350 г. нудълс, сварени спрямо указанията на опаковката, 4 с.л. сусамово олио, 2 парчета твърдо тофу, нарязано на кубчета, 3 с.л. царевично нишесте, сол и пипер на вкус, 3 ситно нарязани скилидки чесън, 1 с.л. настърган джинджифил, ¼ ч. л. лют червен пипер, 300 г микс от зелени зеленчуци (спанак, рукола и др.), 3 с.л. соев сос, 1 ч.л. мед, 100 мл зеленчуков бульон.
Начин на приготвяне: Загряваме 1 с.л. от олиото в уок или голям тиган. Овалваме парчетата тофу в царевичното нишесте. Изпържваме го в нагорещеното олио от всички страни и след това го увиваме във фолио, за да се запази топло.
Добавяме останалото олио в тигана и запържваме чесъна, джинджифила и червения пипер. Държим на огъня още за около минута и изсипваме зеленчуците. Продължаваме да готвим за още няколко минути и след това прибавяме соевия сос, меда и бульона. Бъркаме за още 2-3 минути. Изсипваме сварения нудълс и тофуто в тигана и разбъркваме добре. Сервираме поръсено със сусам.

Нудълс със спанак и свинско месо
Приблизителна цена: 7.00 лв.
Продукти: 1 пак. нудълс (250 г), 1 яйце, 200 г замразен спанак, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 1 морков, 6 с.л. олио, 1-2 с.л. сусамово семе, 1-2 с.л. соев сос, сол.
За месото: 250-300 г свинско месо, 2 с.л. тъмен соев сос, 1 ч.л. сусамово семе, 1 ч.л. захар.
Начин на приготвяне: В подходящ съд смесваме соевия сос, сусама и захарта. Добавяме нарязаното на малки късчета месо и разбъркваме добре. Оставяме за 20-30 минути да престои. Сваряваме нудълса според указанията на опаковката. Поставяме го в купа за сервиране. В тиган с 2 с.л. сгорещено олио приготвяме тънка палачинка от разбитото с щипка сол яйце. Навиваме на руло, прехвърляме в чиния и нарязваме на тънки лентички. В същия тиган сгорещяваме още 2 с.л. олио и запържваме овкусеното месо. Вадим го от тигана и го оставяме настрани. Нарязваме лука на дребно, а моркова на тънки лентички. Запържваме ги в 2 с.л. сгорещено олио заедно с наситнения чесън. Прибавяме сусама и спанака. Разбъркваме и пържим до готовност. Подправяме със соевия сос. Добавяме месото и поръсваме с яйчените ивички. Сервираме, като изсипваме сместа върху сварените спагети.

Етикети:
коментирай

Коментари (3)

  • 003
    -2 / 22
    Някои са големи " познавачи" 06-07-12 09:05ч
    На българския! Има и сегашно историческо време, използва се и в другите езици, драги ми Филолог!
  • 002
    29 / 55
    Филолог 30-06-12 06:43ч
    При повторението на глаголното действие се поставя запетая !! " пече ли, пече " Нямате ли коректори ?? " Преди седем години " минало свършено време, а тук се използва сегашно !! / сега откриват !!!/
  • 001
    28 / 56
    Анонимен 29-06-12 09:16ч
    Хубаво, айде, няма българска дума, ама защо и нудълС(-а, -ът), когато с-то е за множествено число. Все едно да казваме "мъфинсите" - друго едно такова навлязло кулинарно наименование... Смешно е да се каже "сваряваме нудълса".
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Лондон затяга обръча около студентите от ЕС

България

Прокуратурата търси виновника за Алонсо

Икономика

Рафтинг по Струма - екстремно приключение с неочаквани последствия

България

Безплатни прегледи на болница "Света София" по ин витро програмата "40+"

Последно обновяване 2 септември, 2014 17:59 ч.

Development PIMDESIGN