Изродиха бебе от жена в клинична смърт
Боровинките намаляват последиците от нездравословната диета
Щастлив заврян зет откри изложба в Благоевград
Къде съм ? Начало / Долче вита / Гурме

Що е то нудълс и има ли той почва у нас

7:46, 29 юни 2012 10128 3 коментарa
Комбинацията от свинско, нудълси и яйца е типично азиатска.
01/07

Оризовите спагети са вариант за лека и бърза вечеря

Слънцето навън пече ли пече и единственият вариант за лятна вечеря е нещо леко и бързо, но за сметка на това хранително. Едно от големите предимства на китайското изобретение нудълс е именно скоростта на приготвяне. Цялото ястие ще ви отнеме не повече от 15 минути и може да нахрани цялото семейство. Нудълс, които често биват наричани и оризови спагети, са азиатско тестено изделие, произвеждано от варено тесто. Те имат хилядолетна история в китайската кухня. Преди 7 години група археолози дори откриват гърне с нудъли в Северозападен Китай, които вероятно са на повече от четири хилядолетия.

Китай vs. Итaлия

Всъщност тънките лентички, наподобяващи италианските спагети, са отправна точка за множество кулинарни спорове. Основният въпрос е дали мореплавателят Марко Поло е внесъл нудълите от Китай във Венеция през 1296 г. или пък италианците са познавали тестените лентички благодарение на арабските завоеватели. И в крайна сметка възможно ли е Китай да е родината на пастата?


Салата с нудълс и пиле
Приблизителна цена: 6.00 лв.
Продукти: 100 грама нудълс, 500 грама китайско зеле, добре почистено, без външните листа, нарязано на ивици, 250 грама пилешки гърди без кожата, сварени и накъсани на малки парчета
2 стръкчета целина, нарязани на тънко, 1 червена чушка (може и леко лютива), без семки, нарязана на тънко, листа от кориандър на вкус и за гарниране, 2-3 стръка зелен лук, нарязани на дребно
За дресинга: 40-50 милилитра бяло вино, 1 супена лъжица соев сос, 1 супена лъжица пудра захар.
Начин на приготвяне: Слагаме всички съставки в голяма купа и ги разбъркваме до пълното им смесване.
Дресинг приготвяме, като разбъркваме всички съставки в подходящ съд до пълното разтваряне на пудрата захар.
Овкусяваме салатата непосредствено преди сервирането й. Достатъчна е за 3 порции, които можете да украсите с листа от кориандър.

Нудълс с тофу и зелени зеленчуци
Приблизителна цена: 6,00 лв.
Продукти: 350 г. нудълс, сварени спрямо указанията на опаковката, 4 с.л. сусамово олио, 2 парчета твърдо тофу, нарязано на кубчета, 3 с.л. царевично нишесте, сол и пипер на вкус, 3 ситно нарязани скилидки чесън, 1 с.л. настърган джинджифил, ¼ ч. л. лют червен пипер, 300 г микс от зелени зеленчуци (спанак, рукола и др.), 3 с.л. соев сос, 1 ч.л. мед, 100 мл зеленчуков бульон.
Начин на приготвяне: Загряваме 1 с.л. от олиото в уок или голям тиган. Овалваме парчетата тофу в царевичното нишесте. Изпържваме го в нагорещеното олио от всички страни и след това го увиваме във фолио, за да се запази топло.
Добавяме останалото олио в тигана и запържваме чесъна, джинджифила и червения пипер. Държим на огъня още за около минута и изсипваме зеленчуците. Продължаваме да готвим за още няколко минути и след това прибавяме соевия сос, меда и бульона. Бъркаме за още 2-3 минути. Изсипваме сварения нудълс и тофуто в тигана и разбъркваме добре. Сервираме поръсено със сусам.

Нудълс със спанак и свинско месо
Приблизителна цена: 7.00 лв.
Продукти: 1 пак. нудълс (250 г), 1 яйце, 200 г замразен спанак, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 1 морков, 6 с.л. олио, 1-2 с.л. сусамово семе, 1-2 с.л. соев сос, сол.
За месото: 250-300 г свинско месо, 2 с.л. тъмен соев сос, 1 ч.л. сусамово семе, 1 ч.л. захар.
Начин на приготвяне: В подходящ съд смесваме соевия сос, сусама и захарта. Добавяме нарязаното на малки късчета месо и разбъркваме добре. Оставяме за 20-30 минути да престои. Сваряваме нудълса според указанията на опаковката. Поставяме го в купа за сервиране. В тиган с 2 с.л. сгорещено олио приготвяме тънка палачинка от разбитото с щипка сол яйце. Навиваме на руло, прехвърляме в чиния и нарязваме на тънки лентички. В същия тиган сгорещяваме още 2 с.л. олио и запържваме овкусеното месо. Вадим го от тигана и го оставяме настрани. Нарязваме лука на дребно, а моркова на тънки лентички. Запържваме ги в 2 с.л. сгорещено олио заедно с наситнения чесън. Прибавяме сусама и спанака. Разбъркваме и пържим до готовност. Подправяме със соевия сос. Добавяме месото и поръсваме с яйчените ивички. Сервираме, като изсипваме сместа върху сварените спагети.

Етикети:
коментирай

Коментари (3)

  • 003
    -1 / 27
    Някои са големи " познавачи" 06-07-12 09:05ч
    На българския! Има и сегашно историческо време, използва се и в другите езици, драги ми Филолог!
  • 002
    29 / 59
    Филолог 30-06-12 06:43ч
    При повторението на глаголното действие се поставя запетая !! " пече ли, пече " Нямате ли коректори ?? " Преди седем години " минало свършено време, а тук се използва сегашно !! / сега откриват !!!/
  • 001
    28 / 62
    Анонимен 29-06-12 09:16ч
    Хубаво, айде, няма българска дума, ама защо и нудълС(-а, -ът), когато с-то е за множествено число. Все едно да казваме "мъфинсите" - друго едно такова навлязло кулинарно наименование... Смешно е да се каже "сваряваме нудълса".
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Делян Пеевски пред ПИК: Цветан Василев и Прокопиев пеят пошла ария на клеветата срещу мен

България

Ще връщат закъснелите от моловете

България

Издирва се!

Свят

Украйна гласи Сорос за шеф на националната банка

Последно обновяване 19 декември, 2014 22:05 ч.

Development PIMDESIGN