Полша ни върна два ремонтирани двигателя за МиГ-29
Официално: Демократите номинираха Хилари Клинтън за президент на САЩ
Хората се притесняват от "свръхчовешките" технологии
Къде съм ? Начало /

СИЛАТА НА ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ

0:00, 29 март 2007 32755 8 коментарa

Казвам се Невена, на 19 години съм. Нямам някакъв сериозен проблем, просто винаги трудно се справям, когато нещата малко започнат да не вървят, даже и най-малкият неуспех е в състояние да ме накара да се откажа от намеренията си. Много искам да променя нещата. Купих си много книги за позитивното мислене. Отначало много се стараех, но в крайна сметка се обезсърчих и от това. Така и не ми стана ясно какво точно е това позитивно мислене. Искам да попитам възможно ли е наистина да започна да възприемам света по нов начин, или това е само на книга?

Здравей, Невена, радвам се, че въпреки всичко още не си се отказала от стремежа си да промениш нещо. Често хората отказват да приемат, че нещата зависят от тях и че промяната, която може да ги накара да се чувстват различно и по-щастливи, е вътре в тях. За съжаление това изисква усилия и постоянство. Пишеш, че стереотипът при теб е да се отказваш бързо от намеренията си още при най-малката трудност. Това е в състояние да сложи край на целия ти ентусиазъм.

Хората се различават по степента си на сензитивност към страха от провал. В единия край са тези, които приемат неуспехите нормално и даже като предизвикателство да се борят, в другия край са хората, за които страхът от неуспех е толкова силен, че предпочитат да се откажат, отколкото да изживеят неуспех. Тук няма да се спирам на възможните причини.

Въпросът, който поставяш - какво представлява позитивното мислене - е много интересен. Позитивното мислене не означава просто да си повтаряш всеки ден "Всичко е чудесно, аз се справям прекрасно". Смисълът е не в това, че думите ще направят чудеса от само себе си и ще се превърнат в самоосъществяващо се пророчество. Истинският ефект от положителните послания, които човек отправя към себе си, е, че започва да се чувства различно и уверен в успеха си и възможностите си.

Най-елементарният пример е ситуация, в която например си търсиш работа. И дълго време не намираш. Докато си заета единствено с мисълта "Няма да намеря нищо добро, не ставам за нищо", ти, от една страна, може и да пропуснеш да забележиш редица възможности, а, от друга страна, ще се държиш пораженчески, ако все пак се явиш на интервю. Ако обаче нагласата ти стане "Този път ще бъде различно, аз имам всички качества и ако не ме оценят, причината няма да е само в мен", това много ще промени ситуацията.

Позитивното мислене има огромна сила, защото то отразява цялостния начин на възприемане на света. Това е не само поредица думи в пространството, а осмислени и вътрешно приети вътрешни стандарти. Позитивното мислене е умението във всяка ситуация да извличаш възможните положителни страни и те да ти отварят вратата към промяна в желаната посока, а отрицателните да ти служат само като ориентир, без да се фиксираш върху тях.

На практика няма нито една житейска ситуация, която да е само черна. От теб зависи да влееш и останалите цветове от палитрата в нея. Всичко това изисква постоянство, защото тук става въпрос за промяна в нагласите, стереотипите и навиците, които се изграждат дълго време, за да се автоматизират и да минат на подсъзнателно ниво. Резултатът обаче си заслужава и всеки може да го постигне. Позитивното мислене е силно именно защото е постижимо и след време започва да работи самостоятелно и не изисква никакви усилия.

3

коментирай

Коментари (8)

 • 008
  2 / 2
  Анонимен 25-07-11 11:54ч
  позитивното мислене е да е даваш реално преценка на ситуацията и да имаш сили да пребориш премеждията като нещата колкото и зле да изглеждат непреодолими когато започнеш винаги намираш изход и понякога това е по-добрия вариант.
 • 007
  2 / 2
  daniela 15-07-11 11:24ч
  абсулютно вярно и във случая е много вярна мъдроста;нищо ,което неме убива ме прави по силна за да достигна до целтаси /мечтатаси/само със силта на позитивизъма.а имено любовта,вярата във вселената,определени хора и любовта.
 • 006
  2 / 2
  Здравейте 06-10-10 15:14ч
  Казвам се Грациела и съм на 20 години. Гледах ,,Филмът ,,Тайната" преди година и нещо и ,,горе-долу" знам как работи. Казвам ,,горе-долу", защото определено се раздвах на някакви успехи, които привлякох, но в един момент просто ,,зациклих". Малко по малко още
 • 005
  2 / 2
  Анонимен 17-06-10 12:50ч
  Въпроса е преди милиончето в сметката, да имаш полож. мислене. След това всичко се нарежда. Защо не пробваш..

  Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ги връща обратно към теб.
 • 004
  2 / 2
  таня 26-05-09 19:26ч
  това, което казвате е чудесно, но и трудно постижимо
 • 003
  2 / 2
  Хелена 08-07-08 14:37ч
  А какво ви пречи да пробвате да си набавите милиончето с позитивно мислене? По - лесно е... ;)
  Издателство Феникс Дизайн стартира в Пловдив през месец юли 2008

  Семинари по методиката на Джон Кехоу
  още
 • 002
  2 / 2
  Ало, редакцията?! 29-03-07 11:34ч
  Защо крета още тази напълно измислена рубрика? Бас държа, че тая статия се базира на писмо, измислено от самата редакторка. А относно положителното мислене - В България човек трябва да е отчайващ глупак, документиран луд или роден тъпак, за да още
 • 001
  -1 / 1
  ккк 29-03-07 07:58ч
  С поне едно милионче в сметката ми нямам никакви проблеми с позитивното мислене!!!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Лекари: Слънцето вече е вредно колкото тютюна

България

Полша ни върна два ремонтирани двигателя за МиГ-29

Свят

Официално: Демократите номинираха Хилари Клинтън за президент на САЩ

Долче вита

„Сирк дю Солей” анулира 40 спектакъла в Турция

Последно обновяване 27 юли, 2016 12:02 ч.

Development PIMDESIGN