Австралиец спечели на томбола хотел на тропически остров
В метежа в Турция са участвали 8651 военни, 74 танка и 35 самолета
Внукът на цар Киро качи шокиращ клип във Фейсбук: 320 км/ч на фона на чалга
Къде съм ? Начало /

Св. Тодор яхвал коня, за да измоли лято от Бога

Ергени и млади женени мъже обръщат наопаки кожуси за кукерските маскаради

6:23, 19 февруари 2010 4336 0 коментар
Кукери
01/05

Съботата от „Тодоровската” седмица (седмицата след Сирни заговезни) българите наричат „Тодорова събота", по името на празника, познат у българите като Тодоровден, Тудурица. Св. Тодор се приема за покровител на конете и навсякъде празникът му се тачи за тяхно здраве. Наричат го и „Конски Великден”. Вярва се, че Св. Тодор обличал девет кожуха, пришпорвал коня си и отивал при Бога, да го измоли да изпрати лято.

Още преди изгрев слънце на Тодоровден жените изпичат обредни хлябове – колачета, наричани „Св. Тодор”, „конче”, „копито”, „кукла”. Те са с форма на конче, подкова или конско копито. Всяка стопанка бърза първа да раздаде хлябовете. Докато раздават краваите, жените скачат, цвилят и се ритат като кобили. От колаците слагат и в храната на конете, за да бъдат здрави.

Сутринта на Тодоровден стопаните почистват конете, разчесват гривите и опашките им, украсяват ги с пискюли, мъниста, цветя, с червени чушки. После ги захранват с хляб и сол и ги водят на водопой. Следва общоселското конно надбягване, наричано „кушия”, „домле”, „тудурица” или „варене”. Ергените умело яздят конете на гол гръб и показват пред цялото село, че вече са годни да се задомят. Победителя в надбягването даряват с риза или пешкир, а конят му получава нова юзда. След надбягването конниците тръгват по къщите и пеят песни с пожелание за плодородие. Момите запойват кончето на победителя с ненапита вода или вино и даряват момъка.

Тодоровден е празник и на младите невести

които са се оженили през изминалата година. Всяка невеста облича сватбената си премяна и придружавана от свекърва си, отива на църква, като носи тепсия с варена царевица и голям колак. Свещеникът чете молитва и освещава донесеното. На връщане от службата жените ритат невестите - за да им се „родят жребчета”. Чрез тези обреди булките преминават в групата на отдавна омъжените жени, получават признаване от селската общност и към тях вече се обръщат с „невесто”. На Тодоровден се правят и предсказания и гадания за женитба. Девойките на възраст за женене слагат през нощта под възглавниците си царевични зърна и вярват, че момъкът, когото сънуват, ще е бъдещият им жених.

Традиционно на Тодоровден се гостува у именниците Тодор, Тодорка, Теодора, Теодор, Дора.

Едни от най-интересните моменти в традиционния български календар са народните кукерски игри - маскаради. Те започват на Сирна неделя или на „Чисти понеделник”, наричан още „Кукеровден”, „Кукувден” и продължават до Тодоровден. Кукерите са познати с различни наименования: ”старци”, „кукуве”, „бабугери”, „зибеци”, „калугери”, „дервиши”, „арапи”, „камилари”, „дамалари”. В игрите участват ергени и млади женени мъже разделени на дружини, всяка със строго определен персонаж, облекло и реквизит. Водача на дружината наричат „кукер”, „хаджия”. Момците с по-нежни лица натъкмяват в местни женски носии като „булки”, „невести”, „ханъми”. Препасват се с колани с чапрази, начервяват лицата си и се забраждат с червени и бели кърпи.

Други женски персонажи в групата са „баба”, „циганка” или „туркиня”. Бабата е облечена в дрипави дрехи, носи хурка, кошница с прежда и се подпира на патерица. Тя държи в ръце „дете” - дървена или парцалена кукла. В шествието вървят „зетят” и „дядото”, които трябва да пазят жените си от закачките на околните мъже. Често те влизат в схватка с тях и затова на гърба си имат сламени гърбици, които ги предпазват от ударите. Други маскирани персонажи са „харачарите”, които хващат хората със синджир и ги карат да си платят данъците. Има и голямо чучело - „камила”, „кон”, „рогач”, „магаре”, покрито с черги и звънци, носено от двама души в него. Други персонажи в кукерската дружина са „цар и царица”, „мечкар с мечка”, „кум”,”кръстница”, „поп”, „доктор”, „бирник”.

Всички кукери са облечени в обърнати наопаки кожуси, а около кръста си завързват колани с хлопки и звънци. Лицата им са намазани със сажди или носят причудливи маски от кожа, от кратуна или от черепи на животни, украсени с мъниста, разноцветна прежда, парченца от огледалца, птичи пера. Всеки. С дружината вървят и музикантите.

Кукерите обхождат къщите в селото и пожелават здраве, плодородие и късмет

Разиграват различни комични сценки, често с фалическа символика - нападат „бабата”, повалят я на земята и извършват движения, наподобяващи полов акт. Младоженецът влиза в битка с похотливите мъже, които задяват невестата му, но е победен и пада „мъртъв” на земята. Тогава булката започва да плаче и да моли „доктора” да съживи мъжа й. Кукерите гонят и докосват с дървените си тояги, оформени като фалос, бездетните жени, за да забременеят и да раждат. Навсякъде кукерите са посрещани с радост от домакините, които ги даряват щедро с брашно, яйца, пари.

Вторият важен момент от кукерските игри е обредното заораване и засяване, което се извършва на мегдана, където са се събрали всички съселяни. Централна фигура тук е царят, обикновено най-личният стопанин, който впряга в дървено рало кукера-зет и три пъти обикаля селското хорище, наподобявайки оране. Той пръска наоколо семена като при сеитба. След обредното заораване и засяване кукерът зет пада като мъртъв на земята. Невестата му се хвърля към него, плаче и го удря, докато го съживи. Когато той стане от земята, булката му „ражда” - изпод полата й пада дървена кукла бебе. Тази пантомима представя мита за вечно умиращия и възкръсващ бог Дионисий, чийто култ има тракийски корени.

Кукерските игри завършват с ритуално окъпване на участниците в реката, а после на селския мегдан се извива общо хоро. Кукерите продават на търг дарените им хранителни продукти и дават средствата на църковното или училищното настоятелство. С част от парите се черпят в кръчмата или си нареждат трапеза в дома на царя. В миналото много силна била вярата, че ако кукери не играят в селото, годината ще е сушава, нездрава, а реколтата ще е бедна.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

В метежа в Турция са участвали 8651 военни, 74 танка и 35 самолета

България

Внукът на цар Киро качи шокиращ клип във Фейсбук: 320 км/ч на фона на чалга

България

18-годишна уби с нож мъж в Стара Загора

България

Кой и защо изсече на квадрати горите край Хасково

Последно обновяване 27 юли, 2016 19:01 ч.

Development PIMDESIGN