Съд оряза наследниците на Принс до 6
Котаракът Гладстон започна служба в полза на британската хазна
Музей на сладоледа отвори врати в САЩ
Къде съм ? Начало /

В Правителствена болница спасяват сърца с безкръвни операции

Ангиографската апаратура на "Лозенец" надушва мозъчната смърт за броени минути

0:00, 19 юни 2003 10105 4 коментарa

Супермодерни безкръвни (ендоскопски) операции спасяват увредените сърца на българите в университетската болница "Лозенец", известна още като Правителствената. Нейният директор д-р Любомир Спасов информира: "Ние сме петата държава в света, където се правят такива операции."

За да се стигне до сърцето по "традиционния" начин, трябва

да се отвори цялата гръдна клетка

която защитава този орган като скафандър, и да се затвори след хирургичната намеса. При това се нарушава дишането на пациента, болката е по-голяма и остават забележими белези.

При безкръвните операции на сърцето този процес се избягва. "Запазва се херметичността на гръдния кош,

болният се възстановява много по-бързо

и престоят му при нас се скъсява значително", обяснява д-р Спасов. Този тип операции са особено подходящи за диабетиците, защото те получават много по-лесно инфекции при разрези и много повече усложнения след операция, направена с дълбока рана, избягвани при безкръвното "кълцане".

При ендоскопските операции се прави

разрез с дължина 5 см

през който се вкарва дълъг хирургичен инструмент от титаниева сплав. До него има по-малък разрез (5 мм), откъдето в организма се вмъква микрокамера, ръководеща действията на хирурга. Всички манипулации се наблюдават на огромни цветни монитори.

"Така се

поставят сърдечни клапи

оперират се вроден сърдечен порок и междупредсърден дефект, в скоро време ще поставяме байпас и ще оперираме аорта", допълва директорът на "Лозенец". За безкръвните операции вече са се записали над 50 души. Засега за тях Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща същата сума, както за

хирургична намеса по рутинния начин

а разликата се поема от болницата.

Другата гордост на Правителствената е новото ангиографско отделение, открито наскоро от испанския крал Хуан Карлос. То е обзаведено с два американски дигитални ангиографски апарата - за сърцето, мозъка и крайниците. С тях може съвсем точно да се установи дали пациентът е в мозъчна смърт и дали може

да стане донор на орган

Апаратите позволяват да се удължи животът на бъдещия приемник, докато чака трансплантацията. С тях се установяват навреме и евентуалните реакции при отхвърляне на чуждия орган след присаждането. Тук се правят и всички рутинни изследвания в областта на кардиологията и урологията, за които плаща НЗОК.

"Ние сме

последното звено в надеждата на хората

и затова сме отворени към всички", обобщава д-р Спасов. Болница "Лозенец" е сключила договор с НЗОК по 49 клинични пътеки, както и за много от пакетите за високоспециализирани изследвания.

коментирай

Коментари (4)

 • 004
  2 / 2
  андон 24-01-12 17:25ч
  заболяването ми е Есхемична болест на сърцето.Направиха ми коронаро графия и ми поставиха 1 стенд, но и трите артерий са запушени и трябва да ми поставят 3(2) байпаса възможно ли е да бъде с безкръвна операция.
 • 003
  2 / 2
  Жожо 22-09-10 14:33ч
  да така е
 • 002
  2 / 2
  Станислав 25-02-10 13:03ч
  Заболяването ми е Ангина Пректорис. Изпратиха ме на Коронарография в София в болница СВ.Екатерина,но тя излезе неуспешна. Откриха че трите главни артерии на сърцето са запушени,казаха ими че трябва спешно да се оперирам. Трябва да ми се поставят 3 байпаса още
 • 001
  2 / 2
  starshi 26-11-09 17:46ч
  Всичко е много добре и явно качествени лекари работят.Как обаче да бъде там обикновиния човек?
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Изхвърлиха руските щангисти от Олимпийските игри в Рио де Жанейро

Спорт

Григор Димитров отстъпи на 6-ия в света Нишикори в Торонто

Спорт

ЦСКА победи с 2:0 Славия в първото столично дерби за сезона

България

Депутати питат за 2 полета на служители на МВР с "Авиоотряд 28"

Последно обновяване 30 юли, 2016 18:29 ч.

Development PIMDESIGN