Когато уискито си има аксесоар
Харисън Форд бил на косъм от смъртта по време на снимките на „Силата се пробужда“
Холивудски знаменитости даряват дънките си за нуждаещи се бежанци
Къде съм ? Начало /

Василий Верешчагин пръв нарисувал Руско-турската война

Художникът участвал в боевете при Плевен

0:00, 03 март 2006 3302 2 коментарa
01/04

Василий Верешчагин е първият художник, който нарисувал Руско-турската война и дори участвал като доброволец в нея. Идването му в България било резултат единствено от идеализма му. Дотогавашното му всекидневие било повече от луксозно. Имал просторно ателие в Париж, чести поръчки за картини, добри печалби... Единствено желанието да помогне го накарало да зареже всичко това и да тръгне към мястото, наричано задния двор на Европа.

Неговата смелост удивлявала близките му още от най-ранните му години. Роден на 26 октомври 1842 г. в градчето Череповец в Новгородска губерния, той отраснал с надеждите на родителите си, че ще се посвети на военната кариера. Такава била традицията в тяхната старинна дворянска фамилия. Затова още на 8-годишна възраст бил записан в Александровския кадетски детски корпус. По-късно

завършил Морския корпус и веднага бил повишен в гардемарин

Но въпреки блестящите переспективи за кариера във флотата той, за голямо разочарование на роднините си, решил да постъпи в Художествената академия. До този момент Верешчагин вече бил посещавал тайно рисувална школа и заниманията в нея окончателно го убедили да се посвети на живописта.

Не след дълго обаче академичното образование започнало да му се струва прекалено ограничаващо. През 1863 г. той напуснал висшето училище и се отдал на бохемски живот. Обиколил Кавказ и почти всички държави в Западна Европа и все по-често обмислял идеята да се посвети на баталния жанр. Бил сигурен обаче, че никой истински художник не може да отрази размаха на военните действия, стоейки в ателието си. Затова не се колебал дълго, когато получил възможност да участва във военни действия. Амбицията му била да отразява в платната си най-горещите събития на своето време. Подходящият момент настъпил през 1867 г., когато се

включил в битките в Туркестан

където Русия реализирала поредния си колониален план за завоюване на Средна Азия. Но Верешчагин не само отразявал ужаса на войната, но и сам участвал в бойните действия. За храбростта си бил награден с Георгиевски кръст за храброст.

След приключването на войната заминал да живее в Мюнхен, а през 1873 г. открил първата си самостоятелна изложба. Картините от войната в Туркестан били подредени в Лондон, а на следващата година - в Санкт Петербург. Автентичното пресъздаване на емоциите по време на битките и драматичните сюжети бързо му спечелили популярност. Картината му "Апотеоз на войната", изобразяваща купчина от черепи, веднага била откупена от Павел Третяков, меценат и създател на известната Третяковска галерия в Москва.

Но всички тези успехи не били достатъчни за Верешчагин. За него нямало нищо по-опасно за вдъхновението на един творец от рутината и затова непрекъснато пътувал. Обиколил Крим, Индия, Сирия, Палестина, Филипините, Япония, Куба, САЩ...

Избухването на Руско-турската война го заварило в Париж. Верешчагин веднага

напуснал слънчевото си и луксозно ателие, за да се запише като доброволец

"За да изпълня целта, която съм си поставил, а именно: да дам на обществото картини от истинската, неподправената война, не трябва да гледам сраженията през бинокъл от прекрасната далечина, а трябва сам да почувствам и да извърша всичко, да участвам в атаките и щурмовете, в победите и пораженията, да изпитам глада и студа, болестите и раните... Не трябва да се боя да жертвам своята кръв и плът, иначе моите картини няма да са каквито трябва... Пътувам с челния отряд, командван от генерал Скобелев и се надявам, че никой няма да срещне башибозуците преди мене" - това писал в писмо до свой приятел Верешчагин.

Още в първите дни бил ранен

и пораженията били толкова дълбоки, че въобще не можел да се движи. Препоръчали му да се върне към уютния си живот в парижкия си дом. "От войната ще се върна или като труп, или като победител!" - отговорил ядосано той. Три месеца били необходими, за да стъпи отново на краката си. Веднага след това, прохождайки с много усилия, той се записал във войската на генерал Скобелев, която няколко дни по-късно, през септември 1877 г., участвала в боевете при Плевен.

Верешчагин се оказал свързан с Руско-турската война не само чрез живописта, но и чрез семейството си.

Двамата му братя Сергей и Александър също участвали в армията

като първият от тях оставил костите си на бойното поле.

След подписването на мирния договор в Сан Стефано художникът се завърнал в Париж, а картините си от този период показвал в изложби, представяни в почти всички европейски столици.

Платната "Шипка-Шейново", "След атака", "На Шипка всичко е спокойно" повишили още повече интереса на хората към събитията, случили се в новоосвободената държава.

Постепенно живописецът се отказал от баталния жанр, отвратен от убийствата и ужасите, които видял. Затова решил да се посвети на библейски сюжети, а през по-голямата част от времето пътешествал из Азия и Европа. Въпреки това през 1904 г., когато избухнала Руско-японската война, той отново решил да се включи в нея. На 31 март крайцерът "Петропавловск" попаднал на японски мини и потънал светкавично, без да може някой да се спаси. Заедно с моряците загинал и Верешчагин. Оставил след себе си неколкостотин картини и спомена за геройството, непознато и днес на много хора - да посветиш живота си на нещо, от което нямаш никаква изгода, а само духовно удовлетворение.

коментирай

Коментари (2)

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Интернет отслабва имуннета система

Свят

Тръмп в атака: Хилари Клинтън е „скапана”

Спорт

Битови неуредици посрещнаха първите ни олимпийци в Рио (галерия)

Икономика

Спипаха софтуер за укриване на обороти по морето

Последно обновяване 26 юли, 2016 19:27 ч.

Development PIMDESIGN