10 минути смях

10 минути смях

преди 13 мин.
Испанската десница иска властта и без мнозинство
Милиони хора ще трябва да се изнесат в плаващи домове
Къде съм ? Начало /

Василий Верешчагин пръв нарисувал Руско-турската война

Художникът участвал в боевете при Плевен

0:00, 03 март 2006 3238 2 коментарa
01/04

Василий Верешчагин е първият художник, който нарисувал Руско-турската война и дори участвал като доброволец в нея. Идването му в България било резултат единствено от идеализма му. Дотогавашното му всекидневие било повече от луксозно. Имал просторно ателие в Париж, чести поръчки за картини, добри печалби... Единствено желанието да помогне го накарало да зареже всичко това и да тръгне към мястото, наричано задния двор на Европа.

Неговата смелост удивлявала близките му още от най-ранните му години. Роден на 26 октомври 1842 г. в градчето Череповец в Новгородска губерния, той отраснал с надеждите на родителите си, че ще се посвети на военната кариера. Такава била традицията в тяхната старинна дворянска фамилия. Затова още на 8-годишна възраст бил записан в Александровския кадетски детски корпус. По-късно

завършил Морския корпус и веднага бил повишен в гардемарин

Но въпреки блестящите переспективи за кариера във флотата той, за голямо разочарование на роднините си, решил да постъпи в Художествената академия. До този момент Верешчагин вече бил посещавал тайно рисувална школа и заниманията в нея окончателно го убедили да се посвети на живописта.

Не след дълго обаче академичното образование започнало да му се струва прекалено ограничаващо. През 1863 г. той напуснал висшето училище и се отдал на бохемски живот. Обиколил Кавказ и почти всички държави в Западна Европа и все по-често обмислял идеята да се посвети на баталния жанр. Бил сигурен обаче, че никой истински художник не може да отрази размаха на военните действия, стоейки в ателието си. Затова не се колебал дълго, когато получил възможност да участва във военни действия. Амбицията му била да отразява в платната си най-горещите събития на своето време. Подходящият момент настъпил през 1867 г., когато се

включил в битките в Туркестан

където Русия реализирала поредния си колониален план за завоюване на Средна Азия. Но Верешчагин не само отразявал ужаса на войната, но и сам участвал в бойните действия. За храбростта си бил награден с Георгиевски кръст за храброст.

След приключването на войната заминал да живее в Мюнхен, а през 1873 г. открил първата си самостоятелна изложба. Картините от войната в Туркестан били подредени в Лондон, а на следващата година - в Санкт Петербург. Автентичното пресъздаване на емоциите по време на битките и драматичните сюжети бързо му спечелили популярност. Картината му "Апотеоз на войната", изобразяваща купчина от черепи, веднага била откупена от Павел Третяков, меценат и създател на известната Третяковска галерия в Москва.

Но всички тези успехи не били достатъчни за Верешчагин. За него нямало нищо по-опасно за вдъхновението на един творец от рутината и затова непрекъснато пътувал. Обиколил Крим, Индия, Сирия, Палестина, Филипините, Япония, Куба, САЩ...

Избухването на Руско-турската война го заварило в Париж. Верешчагин веднага

напуснал слънчевото си и луксозно ателие, за да се запише като доброволец

"За да изпълня целта, която съм си поставил, а именно: да дам на обществото картини от истинската, неподправената война, не трябва да гледам сраженията през бинокъл от прекрасната далечина, а трябва сам да почувствам и да извърша всичко, да участвам в атаките и щурмовете, в победите и пораженията, да изпитам глада и студа, болестите и раните... Не трябва да се боя да жертвам своята кръв и плът, иначе моите картини няма да са каквито трябва... Пътувам с челния отряд, командван от генерал Скобелев и се надявам, че никой няма да срещне башибозуците преди мене" - това писал в писмо до свой приятел Верешчагин.

Още в първите дни бил ранен

и пораженията били толкова дълбоки, че въобще не можел да се движи. Препоръчали му да се върне към уютния си живот в парижкия си дом. "От войната ще се върна или като труп, или като победител!" - отговорил ядосано той. Три месеца били необходими, за да стъпи отново на краката си. Веднага след това, прохождайки с много усилия, той се записал във войската на генерал Скобелев, която няколко дни по-късно, през септември 1877 г., участвала в боевете при Плевен.

Верешчагин се оказал свързан с Руско-турската война не само чрез живописта, но и чрез семейството си.

Двамата му братя Сергей и Александър също участвали в армията

като първият от тях оставил костите си на бойното поле.

След подписването на мирния договор в Сан Стефано художникът се завърнал в Париж, а картините си от този период показвал в изложби, представяни в почти всички европейски столици.

Платната "Шипка-Шейново", "След атака", "На Шипка всичко е спокойно" повишили още повече интереса на хората към събитията, случили се в новоосвободената държава.

Постепенно живописецът се отказал от баталния жанр, отвратен от убийствата и ужасите, които видял. Затова решил да се посвети на библейски сюжети, а през по-голямата част от времето пътешествал из Азия и Европа. Въпреки това през 1904 г., когато избухнала Руско-японската война, той отново решил да се включи в нея. На 31 март крайцерът "Петропавловск" попаднал на японски мини и потънал светкавично, без да може някой да се спаси. Заедно с моряците загинал и Верешчагин. Оставил след себе си неколкостотин картини и спомена за геройството, непознато и днес на много хора - да посветиш живота си на нещо, от което нямаш никаква изгода, а само духовно удовлетворение.

коментирай

Коментари (2)

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Милиони хора ще трябва да се изнесат в плаващи домове

Икономика

Брекзит ще се отрази и на нашия имотен пазар

България

Военни самолети вече ще могат да возят премиера и президента

България

Преместиха Митьо Очите в столична болница

Последно обновяване 28 юни, 2016 12:27 ч.

Development PIMDESIGN