В развод: Амбър Хърд се среща с милиардер, Джони Деп смени прическата
Бойко Борисов: Полицията и армията полагат огромен труд, за да опазят границите ни
Германската полиция: Касапинът от Мюнхен няма нищо общо с Ислямска държава
Къде съм ? Начало /

Висенте Ботин: Фидел Кастро е луд

Мит е, че е спал с 35 000 жени, да не е Зевс

8:19, 07 декември 2012 2590 3 коментарa
Висенте Ботин Снимка Aни Петрова

Висенте Ботин е роден в Бургос, Испания. Завършил е журналистика, политически науки и социология в Мадридския университет „Комплутенсе“. Прочути са неговите документални филми и актуални репортажи по теми, свързани със събитията в Латинска Америка, Франция, САЩ, Мароко, Израел, Ливан и други държави. Повод за посещението му в България е Панаирът на книгата в София и представянето на документалната книга „Погребението на Кастро“, написана непосредствено след четиригодишния престой на писателя в Куба като кореспондент на Испанската национална телевизия. Ботин е също автор и на биографията „Раул Кастро: бълхата, която яхна тигъра“, публикувана през 2010 г.

- Какви са впечатленията ви от Фидел Кастро, когото лично сте интервюирал? Що за човек е той?

- Фидел Кастро е човек с много лица. Той може да е очарователен, в същото време леден, прелъстителен, но и вдъхващ страх. Фидел е доста умен, представя се за народен човек, но всъщност е луд. Несъмнено притежава всички характеристики на лидерите, тип месия, които имат идеи за света, нямащи нищо общо с действителността. Той не познава Куба, но има визия за Куба. Не знае как живеят кубинците и си стои в своята кула от слонова кост, изградена от сънища и блянове. Кастро мечтае да ръководи огромна империя, но му се е паднал само един малък остров. Кубинците смятат, че Кастро ги ненавижда, защото никога не говори за тях, а за света. А когато все пак обърне поглед към родината си, той се взира в една несъществуваща страна, защото е твърде далеч от реалните й проблеми.

- Всеки лидер, колкото и голям да е той, си има слаби страни. Можем ли да сравним Кастро с Магьосника от Оз, от когото всички се страхуваха, но в крайна сметка се оказа едно хилаво човече, скрито зад голям параван?

- Фидел Кастро не само, че е скрит зад един голям параван, подобно на магьосника от Оз, но и е поставил такава преграда пред Куба. Прави го, за да не разберат другите какво се случва в страната, която собственоръчно е разрушил. Използвайки друго сравнение от англосаксонската култура, бих казал, че за да се познае Куба, тя трябва като Алиса да мине през огледалото и да види какво има зад него. А там няма нищо общо с това, което й се представя като действителност.

- Ще свърши ли ерата "Кастро” със смъртта на самия Фидел Кастро? Преди време кубинската писателка дисидентка Сое Валдес каза, че в днешно време проблемът не е в самия Кастро, а в малкия Кастро, който всеки от нас носи в сърцето си?

- Мисля, че всеки от нас носи в сърцето си едно непоносимо чудовище и се опитва да го озапти. Кастро има брат – Раул, който се опитва да го вразуми, за да оправи икономиката на страната. Но вече е твърде късно. Куба няма бъдеще с диктатурата на Кастро. Светлината ще нахлуе в тунела със смъртта на двамата братя.

- Дали става дума само за двамата братя или за цяла каста, която гравитира около тях?

- В Куба има две сили – едната е ядрото около Раул Кастро, другата е около Фидел. Раул се опитва да промени модела на кубинската революция, за да го нагоди към бъдещето. Тъй като Фидел е много болен, ще спечелят кръговете около Раул - цялата икономика на страната – става дума за туризма, петрола, никела, е ръководена от зет му.

- Щом чуят Куба, повечето хора я асоциират с ром, румба, секс и марихуана. Вие успяхте ли да усетите от тази уникална атмосфера? Мит ли е тя?

- Това е погрешна представа за кубинците. Те наистина са весел, жизнерадостен народ, но в същото време страната има един от най-високите индекси на самоубийства в света. Там съществува огромна неудовлетвореност не само заради липсата на свобода, но и поради много трудния достъп до стоки и услуги. В Куба има две парични единици – кубинското песо, с което се плащат заплатите, и конвертируемото песо, което е 24 пъти по-скъпо. С изключение на малкото продукти, които се дават с купони, всички останали стоки – дрехи, обувки, храна, техника, са в конвертируемо песо. Кубинецът трябва да краде, за да има достъп до това потребление. И Фидел Кастро, големият лидер, наистина даде на кубинците една идентичност, противопоставяйки я на американския начин на живот, но в крайна сметка се превърна в диктатор, докарал народа си до просешка тояга. Но кубинците имат две лица като Ин и Ян. От страх те са верни на Фидел, ходят на манифестации, но в частност изстрадват последиците.

- Как ще си обясните подкрепата на режима, зад който застават големи писатели като Габриел Гарсия Маркес например?

- Куба е една фантазия. Но срещу Габриел Гарсия Маркес имаме Марио Варгас Льоса. Двамата подкрепяха кубинската революция, защото са леви, но докато Маркес си остана заслепен от идеята за комунизъм, Льоса се отдръпна, защото видя, че всичките приказки на Кастро са в стремежа му да установи лична диктатура. Куба е като книга, написана от стила на магическия реализъм на Маркес. Действителността, която "отразяват медиите в Куба", не съществува, тя е измислена.

- Казвате, че в Куба няма икономика, но какво ядат кубинците, при положение че все още с носталгия си спомнят за българските пилета и консерви?

- Ядат само ориз и черен боб. В Куба почти няма плодове и внасят портокали, за да правят сок на туристите в големите хотели. Тъй като кубинците се хранят изключително бедно и нездравословно, те масово боледуват от диабет. Има цели поколения, които не познават вкуса на телешкото.

- Какви са вашите прогнози и какво ще се случи, когато вестниците излязат един ден с новината, че Фидел Кастро е мъртъв?

- Нищо няма да се случи. Бях в Куба, когато плъзна слух, че тежко болният Фидел Кастро е починал. Властта мълчаливо премина в ръцете на Раул. Много бях изненадан, но по улиците всичко беше спокойно. Кубинецът е много по-притеснен как да изкара прехраната си, отколкото да мисли за бъдещето. Той живее в едно безкрайно, ужасно настояще.

- Кой е по-опасен от двамата братя? Мнозина определят Раул като много по-жесток от брат му?

- Раул е двузначна личност. Той е много непосредствен, много добър с приятелите си и в същото време е безпощаден. В момента за него практически не съществува проблем, защото Фидел де факто е елиминиран. Всички дребни реформи, които осъществява той, биха били невъзможни при един силен Фидел. Любопитно е как по време на болестта на Фидел имаше медийна война между двамата. Раул обявяваше някакви реформи, а Фидел впоследствие ги осъждаше.

- Кой е най-абсурдният мит за Фидел Кастро, който сте чувал? Говори се, че е бил с 35 000 жени и има 11 деца.

- Явно той, подобно на Зевс, може да се явява на жените под формата на дъжд и да ги опложда. Фидел Кастро наистина е митологичен образ и той чудесно играе тази роля. Лъжите могат да бъдат разкрити след време, но да се сложи край на една легенда е много трудно, защото тя не се подлага на съмнение и се съхранява в народната памет. Въпреки всичко с книгата си аз се опитвам да направя именно това. Латиносериалът на Кастро няма край, но се надявам един ден, когато всичко свърши, Холивуд да се заеме с продължението.

- У нас има една певица, Йорданка Христова, за която се носи легенда, че е била любовница на Фидел Кастро. Тя си остава загадъчна по темата…

- Явно Фидел е доста харизматичен мъж. Но в Испания имаме една поговорка, че всеки се хвали с това, което не може да прави.

коментирай

Коментари (3)

 • 003
  2 / 2
  Анонимен 08-12-12 11:46ч
  Не съм специалист по Куба и не познавам страната, но чисто теоретично от това , което чета , мога да кажа , че това което се извършва в момента там е преход от тоталитарен комунистически режим , към авторитарен пазарен още
 • 002
  2 / 2
  Анонимен 08-12-12 03:08ч
  "Gladut e po silen ot toka"-situaciyata ne e za prismeh.U nas e sushtoto,no ne tolkova dulboko.
 • 001
  2 / 2
  Анонимен 07-12-12 10:41ч
  Един руснак по вркеме на комунизма бил на работа в Куба като строител-монтажник и през 1976 година ми разказа любопитен случай,когато си поискал от една кубинка,сами разбирате какво,тя веднага, без увъртания му казала: "Няма проблема!"По това си вадя заключение,че негритянките още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Последно обновяване 23 юли, 2016 17:28 ч.

Development PIMDESIGN