Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция
Харпун спаси австралиец от 4-метрова бяла акула
България постигна 95 на сто усвояемост на еврофондовете, но загуби 1 млрд. лева
Къде съм ? Начало /

Загадките около разстрела на Николае Чаушеску

20 години след показната екзекуция на румънския диктатор и съпругата му Елена няма яснота кой стои зад решението за тяхното ликвидиране

17:02, 13 юли 2010 13665 8 коментарa
Николае и Елена Чаушеску, показани от камера на румънската телевизия на 25 декември 1989 г. по време на процеса срещу тях в Букурещ. Снимки БГНЕС
01/04

Двадесет години след показната екзекуция на румънския диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена Чаушеску няма яснота кой стои зад решението за тяхното ликвидиране. В Румъния се надигат гласове, искащи ексхумация на трупа на Гения на Карпатите (един от многото прякори на Чаушеску), както и този на съпругата му академик Елена Чаушеску. За да се установи по този начин дали са били измъчвани преди тяхното екзекутиране на 25 декември 1989 година и дали останките им се намират все още в букурещките гробища Генчя.

Пълна яснота липсва и относно организаторите на "народната революция", избухнала и взела жертви в Румъния, а също така и за силно форсирания съдебен процес и начаса изпълнената смъртна присъда. Все още близките не притежават смъртен акт за кончината на своите родители.

Няколко години след убийството на семейство Чаушеску служебно назначеният от военния състав защитник на подсъдимите генерал Константин Луческу направи изявление, че се разкайва, обяснявайки, че се е държал на процеса не като адвокат, а като прокурор. Същият служебен защитник откровено си признава, че се е поддал на истерията, обхванала страната през онези революционни декемврийски дни на 1989 година.

Седем години след екзекуцията на румънския диктатор проговори и друг генерал - Виктор Станкулеску, който разкри, че решението за преврата е било взето в банята на военното министерство, тъй като на това място липсвали подслушвателни устройства. Самият генерал Станкулеску препоръчал на Николае и Елена Чаушеску да напуснат Букурещ с хеликоптер, за да се избегне тяхното линчуване от побеснялата тълпа, а след 48-часово преследване двамината са заловени.

По странно стечение на обстоятелствата повечето от участниците в драматичните събития по свалянето от власт, залавянето и екзекутирането на Чаушеску и съпругата му също вече не са между живите. До ден-днешен не са изяснени обстоятелствата около смъртта на военния министър Василе Миля, намерен мъртъв в кабинета си два часа преди бягството на семейство Чаушеску на 22.ХII.1989 г. от румънската столица. Точно министър Миля беше инициаторът, който призова румънската армия да насочи оръжието си против Държавна сигурност - Секуритате.

Друг висш румънски военен - генерал Гича Попа (председател на съдийския състав, издал смъртната присъда срещу Чаушеску), най-изненадващо през март 1990 година се самоубива.

Освен него също така набързо на онзи свят отиват и други двама шефове с пагони - генерал Емил Макра, началник на военното разузнаване (починал според смъртния акт от инфаркт) и шефът на Генералния щаб генерал Стефан Гусе (починал от рак на костния мозък). Според запознати и двамата преди това са били в отлично здравословно състояние, а кончината им предизвикала силна изненада. Пред специална парламентарна комисия (проучваща декемврийските събития от 1989 година) генерал Стефан Гусе посочва, че сетнешният президент Йон Илиеску в напрегнатата тогавашна обстановка се обърнал за помощ към СССР, но против това се обявила армията.

От инфаркт, получен в кабинета си, умира и един от най-информираните офицери - шефът на антитерористичните поделения (баретите) полковник Георге Арделеш, поддържал тесни връзки с Николае Чаушеску и Василе Миля.

Странна смърт (в резултат от елементарна грешка) спохожда и полковник Василе Мълутан, пилот на хеликоптера, с който евакуира семейство Чаушеску от покрива на ЦК.

Инфаркт получава и полковник Георге Дину, арестувал Чаушеску и съпругата му, след като ги предал на военните в румънския град Търговище със заповед да бъдат разстреляни възможно най-бързо. Според осведомени източници същият този полковник Дину три дни преди кончината си е имал съвсем нормална електрокардиограма. Също от внезапна смърт умира и съдебният лекар, извършил аутопсиите на министър Миля и генерал Попа и за когото се предполага, че е знаел прекалено много. Още трима генерали и двама военни прокурори преждевременно напускат белия свят, а братът на Чаушеску Мартин се обесва в мазето на румънския търговски представител във Виена. Според запознати именно той се е разпореждал с финансите на фамилията, знаел е в кои банки и на чии сметки са вложени парите в различна валута.

коментирай

Коментари (8)

 • 008
  3 / 3
  Анонимен 25-02-12 20:52ч
  Не знам какво им беше станало на румънците по онова време.Аз също бях дете тогава,но си спомням по коментарите на родителите си,че това беше абсолютно нечестно спрямо семейство Чаушеску.Най-вероятно не са били удобни на някого.Да не забравяме и факта,че през още
 • 007
  2 / 4
  ashtree 21-10-10 14:39ч
  Павел,за уточнение, не само от СССР на Горбачов но и от САЩ на George Bush Senior.Чаушеску е бил трын в очите и на двете сврыхсили и доста е быркал плановете им за разделяне на зоните на интереси в Европа. Затова още
 • 006
  3 / 3
  Анонимен 01-10-10 04:59ч
  Чаушеску просто искаше да изплати колкото се може по-бързо целия външен дълг на Румъния. Затова и в последните пет години от управлението му румънците живееха в ужасна чедност. Но пък остави страната без цент дългове към Запада.
 • 005
  3 / 3
  Анонимен 21-07-10 15:21ч
  Само Господ може да отнема живот! Каквито и да са били, дори убийци...... Никой няма право да отнема живот!
 • 004
  1 / 3
  аьам 15-07-10 21:25ч
  много добре им направиха даже трябваше и тук така да стане така както са съдили те и тях така да съдят
 • 003
  2 / 2
  любляна 13-07-10 19:48ч
  Румънците много зле живееха и побързаха да ги убият. Едва ли е имало време за конспирация със СССР. Но че съдебния процес беше фарс - да. Бях дете тогава, но си спомням, че гледах процеса, когато Елена Чаушеску стиснала уста още
 • 002
  2 / 2
  о. Павел 13-07-10 19:31ч
  В момента един мой студент пише дипломна работа за Румънската църква и го ръководя. Т.нар. революция през декември 1989 г. беше буфо опера, жалък театрален фарс, оркестриран от СССР на Горбачов. Съдебният процес срещу Чаушеску - също.
  .
  още
 • 001
  -1 / 1
  любляна 13-07-10 17:38ч
  наистина беше истерия. Помня, че навремето излезе книжка за Чаушеску, пълна с извращенията, които са ставали докато са били на власт. Боядисвали са дори прасетата в розово за по-прегледно, преди тяхно посещение в някоя свинеферма. Надминали са Екатерина Велика по още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Икономика

Най-честите оплаквания на туристи: Плажът е тесен и мръсен

България

Арестуваха 23-ма мигранти, натъпкани в 2 влака

Последно обновяване 23 юли, 2016 14:14 ч.

Development PIMDESIGN