В развод: Амбър Хърд се среща с милиардер, Джони Деп смени прическата
Бойко Борисов: Полицията и армията полагат огромен труд, за да опазят границите ни
Германската полиция: Касапинът от Мюнхен няма нищо общо с Ислямска държава
Къде съм ? Начало /

Здраве: Отоците по време на бременност

18:36, 05 юни 2009 17085 0 коментар

По време на бременност в тялото на жената се увеличава количеството течности. Те се задържат в тъканите, а това води до появата на отоци. 

Как и защо се появяват отоците?

Ако през бременността увеличиш теглото си с 10 кг, то не по-малко от 5-6 кг (по-точно литра) всъщност са вода. Но процесът на задържане на вода в организма не започва веднага. В първите три месеца от бременността рядко може да бъде установен подобен проблем. След това обикновено сама започваш да отбелязваш, че кожата на ръцете, краката, корема се променя –  губи своята еластичност.  Не закъснява и моментът когато твоите близки могат да отбележат, че лицето ти  като че ли е подпухнало. И накрая, в последните три месеца, отоците вече са твърде срещано явление. Най-често отичат краката и по-рядко ръцете или други части на тялото. По принцип водата преминава от кръвта в тъканите (с изключение на костните), а нейното количество по време на бременност се увеличава с 40-50 %.  Ето защо е възможно да се получи задържане на течности, което води до отоци. Леката и средната степен на отичане създават физически дискомфорт, придават неестетичен вид, но вреда няма нито за жената, нито за плода. И не си мисли, че отоците са задължителни за всяка бременна - около 25% от жените въобще не се „срещат“ с този проблем. 

Норма и патология

Установено е, че в организма на бременната жена се натрупва натрий, при това равномерно – както в кръвта, така и в меките тъкани. Натрият има способността да привлича водата. Това обикновено води до физиологични (нормални) отоци особено в случаите, когато солта е в повече в дневното ти меню, времето е горещо, физически се претоварваш. И все пак тези отоци са естествени, те се появяват при много бременни и не представляват опасност за тяхното здраве. За разлика от патологичните, които се явяват симптом за заболяване, физиологичните отоци лесно изчезват след премахване на провокиращите ги фактори. Понякога дори е достатъчно да бъдеш известно време в състояние на физически покой или да полегнеш на левия хълбок. Именно в това положение дейността на бъбреците е оптимална. Физиологичните отоци се получават в различни периоди на бременността и при около 80% от жените не се изисква някакво специално лечение. Патологичните отоци са форма на гестоза, която е обратима. Но е нужно своевременно лечение, защото една по-тежка форма на гестоза вече крие опасности – освен отоци се наблюдава повишение на кръвното налягане, отделяне на белтък в урината, възможни усложнения на плода и редица други нежелани последствия.

Можеш ли да се справиш с отоците?

*По време на бременност преди всичко трябва да обърнеш внимание на количеството  течности и готварска сол. Здравата бременна жена има нужда от около 1,5-2 л течности на ден (като се отчитат не само напитките, но и супи, плодове). Ако нямаш отоци и покачването на килограмите е равномерно, значи процесите на консумация и отделяне на водата са балансирани и няма нужда да променяш менюто. Това се отнася и за количеството на усвояване на натрия (съдържа се в голямо количество в киселото зеле, киселите краставички, херингата, черния хляб). 

*Промяна в храненето е наложителна, когато отоците не спаднат през нощта или неравномерното и излишно покачване на теглото. В тези случаи може да намалиш приема на течности, но до 1 л, не повече. Не забравяй, че водата е необходима за обмяната на веществата. Не напразно нейното количество значително се увеличава по време на бременност. 

*Как можеш да намалиш количеството на консумираните течности? Няма нужда да ограничаваш чашите вода на ден. Както и соковете, които съдържат витамини, но чаят и кафето определено не ти носят някакви безценни дарове. Плодовете (ябълки, круши, грозде)  съдържат голям процент вода, затова когато отчиташ количеството изпити течности, имай предвид и тях. Или ако си изяла ябълка, която тежи 200 г, то към списъка на приетите течности добави още 200 мл.

*Пий често вода. Това може да ти се стори нелогично – да намалиш течностите в организма с помощта на течности? Но приема на 8-10 чаши вода на ден ще помогне на организма да „изгони“ ненужния натрий, който се явява причина за задържане на течностите, а така ще намалеят и отоците. Нужно е също да намалиш употребата на натрий, съдържаща се в готварската сол. Така че, старай се да готвиш по-безсолно. Както и не прекалявай с киселите краставички, киселото зеле, черния хляб.

*Избягвай дългото стоене на крака, както и седналото положение. Ако прекарваш повече време права, то непременно си прави почивка, като посядаш за малко. Ако пък през по-голямата част от деня прекарваш в седнало положение, то на един час прави поне 5-минутна разходка.

*Носи удобни обувки, на цяла подметка с 5 см височина - това е физиологично правилната височина при която не се измества центърът на тежестта в гръбначния стълб. Вредни са както високите токчета, така и плоските обувки. Забрави засега тесните обувки, стегнатите чорапи и дрехи – дай възможност течностите свободно да циркулират в тялото ти.

*Умерено изразените отоци  могат  да бъдат ликвидирани с помощта на регулярна диета. Ако това не е достатъчно, наблюдаващият те лекар ще те посъветва за необходимите медикаменти.

*Ако забележиш отоци по ръцете, лицето, непременно се свържи със специалист. Понякога това може е свързано със сърдечни проблеми или бъбречни.     Ярко изразените отоци по цялото тяло могат да са сигнал за заболяване, което се нуждае от своевременно лечение. 

 

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Последно обновяване 23 юли, 2016 17:28 ч.

Development PIMDESIGN