Тежка катастрофа отне живот в Ловеч
Британският еврокомисар Джонатан Хил подаде оставка
Брекзит струва по 127 млн на ден
Къде съм ? Начало /

Жена с качества на войвода ръководи многостранен бизнес

0:00, 07 декември 2005 2527 2 коментарa

Собственичката на най-големия хотелски комплекс "Бац" и кабелната телевизия в Петрич Добринка Бацанова е от онези жени, за които казват, че никога не остаряват, само прибавят зрънце по зрънце мъдростта на годините. Тя е хубава, умна и предприемчива. Някои от нейните съграждани я недолюбват заради чепатия й характер, но повечето от тях я приемат като желязната лейди, способна да промени много от консервативните представи за живота и света около нас. Македонците трудно приемат жена с качества на войвода, разказват за Добринка хора от екипа й. Тя обаче винаги остава жена, чийто живот и работа се дължат на непокорен дух и жажда за нови преживявания.

Започва да се занимава с бизнес в първите години на демокрацията. Тогава продава в един гараж изкуствени цветя. Купува ги с червената си жигула от София, а в Петрич не остава човек, който да не вземе цвете от нея. По-нататък нещата тръгнали на добре и отворила второто частно заведение в града, което нарекла "Палма". Но това й се вижда недостатъчно и започва търговия на едро с хранително-вкусови изделия. Изнася за Македония и Албания кашкавали и сирена с тирове. След като станала на "ти" с бизнеса с храни, започнала да внася от Гърция ориз, плодове и зеленчуци. "Общо взето няма дейност, с която да не съм се занимавала", обяснява усмихнатата бизнес дама. След това през 1993-1994 г. първата цистерна с петрол, която влиза в България, е нейна. Внася горивото от Гърция и изнася за Босна и Херцеговина.

С този бизнес се занимава близо година и спечелените пари започва да инвестира в кабелна телевизия. Тогава вече успоредно с кабелната телевизия се занимава с износ на мебели за Сърбия, Франиця и други държави. Бизнесът с кабелната телевизия преди повече от десет години е нещо ново за страната ни и това силно я впечатлява. Познати й разказали какво представлява кабелната телевизия, а тя с прозорливостта си сметнала, че това е нещо, което ще е необхидимо за всеки дом и неизбежно ще влезе в къщите на хората. "От 12 години насам няма ден, в който да не правим нещо ново за телевизията", казва тя. Трудностите дошли в самото начало, когато трябвало да се изгради мрежата в цял Петрич. Много често стават жертва на орязани кабели и търпят много загуби. От четири години насам обаче изграждат оптична мрежа с обхват от 170 км и вече голяма част от селата с повече население са свързани с кабелна телевизия. Оптичната мрежа е с 24 влакна и отговаря на всички европейски стандарти. Собственият видеоканал стартира преди 10 години. Той бележи едно възходящо развитие благодарение на това, че г-жа Бацанова поддържа непрекъснато работещите със всичко необходимо. Основната насоченост на този видеоканал е да информира и забавлява жителите на Петрич и общината. Каналът има собствена емисия новини, утвърдила се като основен източник за ставащото в Петрич и общината. Репортерските екипи се стараят да информират забързаните петричани за всичко, което се случва в града, и така успяват да въздействат върху ценностите на хората за формирането на едно гражданско общество. Каналът е една пъстра палитра от предавания, музика, забавни филми. Има и специализирано предаване за хората в неравностойно положение. За да не омръзва на работниците и на собственичката, телевизията разраства дейността си и от седем месеца насам доставят по оптичната мрежа и Интернет до домовете. Това е възходящо развитие, защото по този начин телевизията си позволява да бъде реален играч на пазара на Интернет-услугите, да доставя високоскоростен Интернет и това да е гарантирано с 24-часова поддръжка. Техническият екип на телевизията поддържа и трасетата на Интернета, което пък дава възможност на неговите потребители от града да получат сигурност за това, че при каквато и да е авария екипите веднага ще реагират.

Туризмът е другата ниша, в която има пръст г-жа Бацанова. Това е нещо, което не се прави само с пари, а с любов към хората. Трябва да си много контактен, търпелив и да бъдеш приятелски настроен към всеки един клиент, за да си лидер в този бизнес, споделят хора от екипа на хотела. Хотелски комплекс "Бац" е единственият в региона, който предлага не само лукс, но и спокойствие, комфорт, удобство и дискретност. В хотела идват хора от различни националности и с различна мотивация да останат. Има клиенти, които остават за една бизнес нощувка, но има и такива, които са отсядали за месеци.

За да се развива и да е печаливш този многостраннен бизнес, е важно шефът да умее да разбира и мотивира екипа си, защото човек, който не владее това изкуство, не може да бъде работодател, твърдят експерти. Тези качества обаче са част от характера на Добринка. Тя твърди, че екипът е най-важното нещо, заради което човек прави всичко. Трябва да има човещина и разбиране. "Аз съм щастлива, когато оставям нещо след себе си. Не ме интересуват толкова финансите, колкото душевното ми удовлетворение", допълва тя и добавя, че е щастлива майка и съпруга, която се радва на обичта на близките си.

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  1 / 1
  Приятел от времето,преди хотела 28-10-11 15:54ч
  Много е пропуснато от пълноценният и живот и бизнеса,но съм приятели няма да коментирам,дали е било правилно и законно.Вярно е,че е оправна жена,че имаше жажда за живот и работа.Да е жива и здрава.
 • 001
  1 / 1
  Павел 05-08-11 22:49ч
  Доби искам да ти баца краката! Ти си най-добрата тъща за мен,а аз - най-добрия зет за теб.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Ето как гласуваха във Великобритания (снимки)

Свят

Великобритания обръща гръб на Европа (анализ)

Спорт

Brexit променя сериозно английския футбол

България

МВР отчете: Терористите заобикалят България

Последно обновяване 25 юни, 2016 20:01 ч.

Development PIMDESIGN