БДЖ: Не търсете покемони около релсите, опасно е!
Юрген Клоп: Никога не бих дал 100 млн. паунда за един футболист
Визуално пиршество и мистерии обещава първият трейлър на "Великата стена"
Къде съм ? Начало /

Жени зад волана - Шумахер в рокля или природно бедствие?

Бабите учат правилника като "Отче наш"

0:00, 20 септември 2003 1526 3 коментарa
Футболистите на "Есиха" Антонио Торес (в средата) и Марио Карисоса се опитват да спрат нападателя на "Реал" (М) Руд ван Нистелрой (вляво) по време на мача-реванш от 1/16-финалите на Кралската купа, спечелен от мадридчани с 5:1. Снимка Пресфото БТА
01/03

"Кой ти даде книжка ма, фусто?" Това е най-мъжката реплика, която често се чува от устата на безброй юнаци по пътя, щом видят жена зад волана. "Фустите" обаче нехаят. Натискат още по-силно газта и продължават да превземат наравно с мъжете пътищата на родината. Нищо, че самците често се опитват да ги попритиснат към канавката и да им демонстрират колко по-сръчно въртят кормилото.

"Хапят" ги дори с вицове. Но според инструкторите по кормуване жените са по-добри шофьори. Те са по-дисциплинирани, по-толерантни, по-лесно и по-бързо възприемат както теорията, така и практиката. Дори и на рали са по-нахъсани и борбени. Като истински Шумахер в рокля.

"Вярно е, че някои мадами доста се стряскат при първото си сядане зад волана - изпаднат в шок, вдигат ръце и крака, пищят, но то е, защото са по-емоционални от нас", отбелязва Румен Христов, шеф на автошкола "Рулан" и дългогодишен инструктор. От десет години насам фирмата му организира национални женски ралита (пореднто ще е на 4 и 5 октомври), а колегите му са натрупали доста наблюдения върху женския стил на шофиране.

"Колкото и да се надуват като шофьори,

мъжете също имат трески за дялане

категорични са инструкторите. Мнозина сами се учат на шофьорлък, затова, като тръгнат на курс, инструкторите проливат бая пот, докато изкоренят грешните им навици. Жените идват или напълно неподготвени, или добре научени - коя от съпруг, коя от гадже, констатират в автошколите.

"Мъжете стискат по-здраво кормилото, затова е по-трудно да се намесим при критична ситуация на пътя - отсъжда справедливо и Красимир Великин от фирма "Аско". - Но и жените

понякога допускат мъжки грешки

Преди години, когато все още курсистите държали изпит на скоростна отсечка, един от тях дръпнал толкова рязко скоростния лост на жигулата, че чак го изтръгнал. Същият номер след това направила и курсистка. "Всичко зависи от темперамента на човека", подмята Великин.

"Много комични ситуации се създават по време на кормуване - допълва Румен. - Запомнил съм едно семейство. Жената беше професионална шофьорка, а мъжът - мой курсист. Докато двамата с него се учехме на полигона, тя седеше в тяхната кола, наблюдаваше и след мен започваше да му преподава.

Такива крясъци се чуваха от колата им

Само дето не го съветваше с показалката по главата."

Инструкторът няма да забрави и друга курсистка, която въртяла волана и все си мърморела: "Ту-ту-ту-тут, ту-ту-ту-ту-тут." "Не са малко случайте, в които новаците бъркат ляво и дясно, включват грешно и мигача - отбелязва Христов. - Казвам й на една дама: "Завивай наляво!", а тя подава ляв мигач и в последния момент най-неочаквано завива надясно. Често грешат и при заден ход.

Като си обърнат главата назад, тотално объркват посоките

Започват да въртят кормилото в противоположната страна."

Китаецът Цан Шиян Цън, когото за по-кратко Христов прекръстил на Цанко, преди да запише курса, знаел само стотина български думички. Сред тях за щастие били и такива като "газ", "спирачка", "съединител", но дотук. Наложило се да учат едновременно и български, и кормуване.

"Казвам му да натисне газта, а той ме пита какво е "натисни". Показах му с жестове, после му обясних и какво е "пусни". После на един завой му казвам: "Пусни газта", а той натиска. За малко да се пребием. Викам му - Я ми кажи, Цанко, на китайски как е натисни? Той отговаря: "Ха". А "пусни"? Вика: "Ли". Добре тогава,

Ха съединител! Ли газ!

Стана шофьор и взе книжка."

Най-възрастната курсистка на Христов досега е 80-годишната баба Станка от Русе. Бабето въртяло кормилото сръчно, но доста се опъвало на Правилника за движение по пътищата. Христов избрал доста добър педагогически подход към достолепната дама. "Ядосах се накрая и й казах: "Бабо Станке, навремето нали учехте вероучение?" И щом чух "учехме", й викам: "Значи сега ще научиш правилника като "Отче наш". А накрая почти го пееше", смее се той.

Колегата му от фирма "Аско" пък си спомня, че неотдавна също трябвало да научи

баба Лили от с. Подгумер да върти волана

Съпругът й починал и й оставил една лъскава маздичка. И понеже нямало кой да прекарва с возилото цветята на бабата до пазара, тя тръгнала на шофьорски курс. "Цяло лято карахме, но успяхме да се научим да шофираме само напред", спомня си Величков. Бабата била възпълничка и тежкоманеврена, затова пропуснали уроците по пракиране назад.

Взела все пак жената книжка, а за 8 март му подарила букет с цветя. Чак тогава му признала, че цели

4 месеца ставала в 4 ч сутринта

и отивала да тренира на паркинга. Вечер пак повтаряла упражнението.

Случаят със съседката му Валя обаче имал почти фатална развръзка. "Валечка ме помоли да я науча да кара, ама на нейната кола. Съгласих се, тръгнахме, но дойде време за паркиране. Аз обаче нямам педали като в учебната кола и гледам още малко - ще сгазим хората, дето садят фиданки пред блока. Кара тя на трета, газ и... прекършихме една фиданка. Жената се разплака,

реши, че от нея шофьор не става

и повече не седна зад волана", спомня си Великин.

Преди години пък шефът му го пратил на извънградски курс до рибарниците. Хем курсистът да пошофира на воля, хем да осигурят мезето за банкета с братушките, дето им дошли на гости. Избрали един от най-печените курсисти. Теренът обаче бил доста труден и москвичът забол нос във водата. Наложило се селският

трактор да ги измъква от рибарника

"Станахме за смях, но пък нахранихме с риба братушките.", спомня си Великин.

Като се каже "инструктор", всички, които са гледали филма "Дами канят", се сещат за Стефан Данаилов в ролята на съблазнител. "Покрай него има мъже, дето не смеят да пуснат жените си на курс, заради нощното кормуване, сякаш сме най-големите любовници в света - смеят се в гилдията. - Вярно, много сме близо в колата, от време на време се докосваме, но..."

Истината е, че особено през лятото мадамите са истински съблазнителки - идват с къси полички, а като сядат, си ги надигат още повече, за да не ги измачкат, споделят инструкторите. А как се чувстват - само те си знаят.

коментирай

Коментари (3)

 • 003
  2 / 2
  Александър 08-10-03 17:59ч
  Точно защото една фуста реши да дава яко газ, мен ме скъсаха на изпита!!!
 • 002
  2 / 2
  Vencislav Arnaudov 02-10-03 18:24ч
  Samo moga da kaja che e SUPER
 • 001
  2 / 2
  Vencislav Arnaudov 02-10-03 18:24ч
  Mi kvo da kaja prosto e SUPER

  Ni6to poveche
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Спорт

Полиция спаси олимпийския огън от гневни стачкуващи в Бразилия

Последно обновяване 29 юли, 2016 20:20 ч.

Development PIMDESIGN