Полицията издирва Кристиян Гочев
Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена
Водолази откриха сирене на 340 години в потънал шведски кораб
Къде съм ? Начало /

Жестокостта на отчаяните родители

Насилието над децата оставя у тях травми за цял живот

0:00, 16 ноември 2006 5365 17 коментарa
Много деца, особено от малцинствата, са оставени на улицата, тъй като родителите им не могат да ги изхранват. Снимка Ани ПЕТРОВА
01/05

Двегодишният Даниел е смазан от бой. Тялото му е покрито със синини и рани. Косичката му е оскубана, вратът - надран. Едната му ръчичка е нахапана. Бедрото на дясното му краче е счупено. Има счупване на левия лакът и на едно ребро, които вече са зараснали. Синините и раните по цялото тяло на детето са с различна давност. Психологическа травма задължително ще има, казват лекарите от "Пирогов", които сега се грижат за Дани и шестмесечната му сестричка Ваня. Ден след като момчето беше прието за лечение в института, майката счупи крачето и на малката му сестричка. 27-годишната Стоилка Асенова призна, че често се случва да бие Даниел, защото плаче. Малкият живее в семейството си едва от няколко месеца, преди това е отглеждан в медико-социалния дом "Света София". Майката обаче поискала да си го прибере у дома, за да получава детските надбавки. За месеците, в които Дани е живял със семейството си, той многократно е лекуван във Втора градска болница.

81% от насилието над деца е извършвано в семейна среда, 10% - в училище, и едва 2.1% - на улицата, показват данните на Агенцията за закрила на детето.

Само за първите шест месеца на тази година са регистрирани 1002 случая на насилие над деца. По данни на отделите за закрила на детето подадените през първото полугодие на 2006 г. сигнали за деца, жертви на насилие, са 841. За същия период са заведени 66 съдебни производства за ограничаване и лишаване от родителски права. Когато има необходимост от настаняване извън семейството на дете, жертва на насилие, отделите за закрила на детето проучват възможностите за настаняването му в семейство на близки или роднини, в утвърдено приемно семейство и едва при изчерпване на тези възможности детето се настанява в специализирана институция, обясняват от агенцията.

Само дни преди случая с Дани и сестричката му, в едно монтанско село загинаха три дечица на пет, четири и две годинки. Играели си с включена печка, докато стоели заключени в дома си. Всеки ден ставаме свидетели на сцени по улиците как майки и бащи крещят на децата си или ги удрят. И истината е, че много родители са склонни да използват силови методи при възпитанието. Физическите наказания обаче са провокирани от невъзможността на големите да общуват добре с малките. Психическото насилие също е разпространено явление в българското семейство, констатират социолозите. Децата са емоционално потискани. Според данни на Агенцията за закрила на детето при повече от половината подадени сигнали става дума за насилие над деца в семейна среда. Родителите се оправдават с голямата си ангажираност и социално-икономическия стрес, на който са подложени всеки ден. Изнервени от ежедневието, те си го изкарват на малчуганите. Законът за закрила на детето регламентира поредица от мерки за защита, но не предвижда санкции срещу родители. Най-крайната мярка, която се предприема, е принудителното отнемане на децата от лошите майки и бащи и настаняването им в специализирани заведения. За миналата година това са 440 деца.

Насилието в семейството води до възпроизвеждане на модела на насилие при общуването между самите деца. Примерите за това вече са ужасно много.

Насилието върху деца и юноши е сериозно нарушаване на техните права и най-широко би могло да се определи, като всяко действие или бездействие от страна на възрастния, което поставя в риск физическото и психическото здраве на детето, смятат психолозите. Насилието, преживяно в детска възраст, слага отпечатък върху неоформилата се личност и нерядко води до възпроизвеждане на възприетия модел на семейни взаимоотношения. Малтретираните деца избягват контакти, имат трудности със сприятеляването, затворени са, импулсивни и агресивни. В пубертета и юношеството те често развиват форми на дезадаптивно поведение - въвличане в насилствени връзки, в банди и секти, злоупотребяват с алкохол и наркотици, опитвайки се да избягат от реалността, имат проблеми с ученето и в общуването с връстници, бягат от дома и училището, развиват депресия, анорексия и булимия, правят опити за самоубийство.

Няма как да не признаем, че според някои хора личната родителска отговорност се изчерпва с това да родят деца, да ги хранят и обличат и да ги изпращат на училище. При всички положения обаче обществото също носи отговорност за своите деца. Независимо от тяхната възраст, пол или етнос. Няма как да оставим настрана инцидентите, които се случват в училищата. Физически и психически малтретираните деца. Тези, които са принуждавани да проституират и просят по улиците. Тези, които са станали невинни жертви на престъпление. А ако ги съберем, ще получим най-тъжната и жестока статистика за страната ни.

Белези за разпознаване на малтретирани деца

· Изоставане във физическо и психическото развитие - изглеждат по-малки от реалната им възраст, с ниско тегло и размери, лошо здраве и сън, силен продължителен плач.

· Ако е имало сериозни удари по главата, са възможни дефекти в развитието на централната нервна система; когнитивни и комуникативни нарушения или забавено развитие на функциите на вниманието, паметта, интелекта, езикови трудности.

· Социални и поведенчески - затвореност и необщителност, избягване на контакти, неспособност за сприятеляване, страх от възрастни (от определен човек - при сексуално насилие), чести посещения в болнични заведения (поради чести травми), хиперактивни, с обучителни трудности (в начална училищна възраст и в прогимназията), прояви на агресивност към другите, актове на самонараняване, нарушения в съня, кошмари, нощно напикаване.

· Белези от нараняване - синини, насинени очи, фрактури с различна давност (забележими чрез рентген), фрактури, белези от удари с ръце, от стискане (понякога единственият физически индикатор за сексуално малтретиране), наранявания в гениталната област, бременност или венерически зоболявания (при сексуално насилие), разкъсана лигавица, ухапвания, попарвания и изгаряния на необичайни места или с определена форма, следи от поемане на алкохол и лекарства, за да заспи.

· В пубертета и юношеството - въвличане в насилствени връзки, в банди и секти, злоупотреба с алкохол и наркотици (като бягство от реалността), нарушения в съня, храненето - анорексия, булимия, затваряне в себе си, проблеми в ученето и в общуването с връстници, бягства от дома и от училище, депресии, суицидни опити, прояви на агресивност и девиантно поведение.

Инциденти

· На 23 октомври 2006 г. разярен баща изпохапва детето си при семеен скандал в жилището им в Пловдив. 15-годишният тийнейджър се намесил да защити майка си от побой. Жената и детето са потърсили помощ в Кризисния център на фондация "Дива".

· На 23 декември 2005 г. 8-годишната Мария от село Згориград е била доведена в Центъра за спешна помощ в областния град от близки на семейството. Впоследствие момиченцето е било настанено в детското отделение на местната многопрофилна болница. Детето е прието с множество хематоми в областта на таза и гърба. От проведените разговори с детето е установено, че мъжът, с когото майката живее на съпружески начала, в нетрезво състояние е нанесъл побой на момичето. Вторият баща на Мария Цветелин Илиев (31) е разпитан. По време на инцидента майката Анитка Димитрова (34) е била в болница с по-малкото си дете. Тя също е споделила, че Цветелин често вдигал ръка да удря заварената си дъщеря.

· На 25 март 2005 г. врачанската прокуратура разследва майка, опитала да убие бебето си в родилното. След сигнал на Агенцията за закрила на детето магистратите започват дело срещу 23-годишната Миглена Манчева. Тя живеела с баща си в къща сред лозята край Враца. На втория ден, след като родила здраво момиченце и му дала своето име, майката нанесла побой над рожбата си и се опитала да я задуши с възглавница. Влязлата медицинска сестра осуетила опита за убийство и сигнализирала полицията. Почти задушеното бебе било спасено и настанено в дом "Майка и дете". Неомъжената родилка обяснила, че посегнала на детето си, защото живеела бедно и нямала средства да го гледа.

· На 23 май 2003 г. 13-годишният Илиян Павлов е пребит. Детето отишло на училище с посинено лице и тогава е прието в болницата, където остава 3 дни. Освен обезобразяващите рани лекарите откриват и синини от удари по цялото тяло на малкия пациент. Пред следовател, инспектор от Детската педагогическа стая и служител на органите за закрила на детето, детето разказва как баща му го възпитавал с бой. Срещу осиновителите му общинската социална служба завежда дело за отнемане на родителските права на осиновителите на Илиян -Милка и Цветомил Павлови.

· На 21 април 2003 г. 25-годишният Огнян О. е задържан в РПУ-Кърджали заради нанесен побой над 2-годишно момиченце. Детето е настанено в болница. То е било пребито на 14 април, но медицинска помощ е потърсена едва на 20 април. Задържаният за побоя живял на семейни начала с майката на детето. Пред полицаите мъжът обяснил, че е пребил детето, защото то плачело. Установено е, че Огнян е осъждан от военен съд.

· През есента на 2001 г. по спешност в интензивното отделение на Университетската болница Свети Георги е приета след жесток побой 18-месечната Костадинка. Детето е полумъртво, по главата и телцето личат следи от жесток побой. Лекарите установяват мозъчно сътресение, липсва и парченце от ухото на момиченцето. По тялото на бебето има кръвонасядания, охлузвания, синини. Първоначално полицията прибира в ареста и майката Стоянка, и приятеля й Петър Янков. Жената твърди, че любовникът й пребил Костадинка. Инцидентът става в Драгомир, където Стоянка живее с Петър. По-късно срещу Янков е изготвен обвинителен акт за жестоко малтретиране на детето. Пратен е в затвора, след като е признат за виновен в малтретиране на бебето. Осъден е на три гoдини затвор при общ режим.

· През 2001 г. тригодишният Петър Терзиев, син на таксиметров шофьор, е намерен убит в София. Още същия ден е обявено, че убийството е извършено от психично болната майка на детето. Случаят предизвика разтърсващ скандал, при който правителството на Иван Костов обвини опозицията, че се е опитала да злоупотреби с едно битово престъпление.

· На 18 май 1998 г. Димитър Георгиев от софийското с. Вакарел пребил до смърт доведената си дъщеря пред очите на по-големия й брат. Рецидивистът ритал Иванка с гумени ботуши по главата, вбесен от мисълта, че трябва да купи костюм, учебници и тетрадки на бъдещата първокласничка. За да прикрие синините, потопил 7-годишното момиче в течащата наблизо река. Заповядал на брат й да обяснява, че ги нападнали скинари. Със счупен череп и в кома детето почина седмица по-късно в болница, без да дойде в съзнание. За жестокото убийство Георгиев бе осъден на доживотен затвор - първият, получил най-тежкото наказание след отмяната на смъртната присъда.

коментирай

Коментари (17)

 • 017
  0 / 0
  Кристиан Аманпaпур 16-11-06 11:48ч
  CORRECTIVE: депресиите "post partum"

 • 016
  0 / 0
  Кристиан Аманпaпур 16-11-06 11:44ч
  Не може да се каже, че статията е много навременна след десетилетия и десетилетия неприкрито малтретиране на деца у нас, но по-добре късно отколкото никога... Ние за всичко се движим с няколко години назад от цивилизованоия свят, чувствителността на общественото още
 • 015
  2 / 2
  Съгласен с Мунчо 16-11-06 11:16ч
  Хайде стига с тия обобщения. Става дума за изолирани случаи с родители дегенерати или цигани. Ами ние живеещите също трудно, но правещи всичко възможно децата ни да бъдат добре образовани и с добра ценностна система. Но нормалното не е интересно още
 • 014
  2 / 2
  mislia si 16-11-06 10:23ч
  ах гадове мръсни, Господ да ви накаже, светлина да не видите, страхливи души, на деца да посягате. Стреса ги принуждавал, ах мизерници нещастни, сърцето ми се скъса като четох тази статия, боли ме за дечицата. Не обвинявайте държавата изроди проклети, още
 • 013
  2 / 2
  Нора 16-11-06 09:57ч
  Всеки ден все по зловещи стават нещата с насилието над деца.Егати държавата.
 • 012
  2 / 2
  Х 16-11-06 08:26ч
  А министарката,горката,само кожа и кости е станала от грижи и безсаниел
 • 011
  2 / 2
  Х 16-11-06 08:21ч
  При щаруваштото беззаконие и безхаберие нали не очаквате друго.
 • 010
  2 / 2
  Рибата се вмирисва от главата. 16-11-06 08:01ч
  Политиците/Депутатите малтретират българския народ, като изверги малтретират беззащитни деца.
 • 009
  2 / 2
  ало свободна 16-11-06 07:28ч
  И ти си необразована и какви ли лайна ги ядеш в твоя живот.Върне се в трети клас да се дообразоваш,малкатааааа!
 • 008
  2 / 2
  kapi 16-11-06 07:28ч
  в цивилизованите държави при всеки случай на насилие лекарите уведомяват полицията и социалните служби.Има ли закони в тая държава
 • 007
  0 / 2
  СИД 16-11-06 07:27ч
  На вас пак някой за нещо вие виновен.Всичко е въпрос на възпитание и на образование.Аз съм за връщането на смъртните присъди в България.А колкото за всички убийства и други зверски неща,които стават в България последно време е виновна демокрацията.Защото ние още
 • 006
  0 / 2
  Свободна 16-11-06 07:23ч
  ОГОРЧЕНА СЪМ
  ОБИДЕНА СЪМ НА ДЪРЖАВАТА
  НЕ МОЖЕ ДА ОПАЗИ ДЕЦАТА СИ
  НЕ ИСКАМ ДА СЕ ИЗРАЗЯВАМ ПО-ГРУБО
  ТРЯБВА ДА ОСЪДИМ ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗА ТОЗИ ГЕНОЦИД НАД ДЕЦАТА НИ
  ОБОБЩАВАМ, НО ПРЕДПОЛАГАМ ВСИЧКИ ЩЕ още
 • 005
  0 / 2
  аз 16-11-06 06:50ч
  абе ХОРА ИМАШЕ ЛИ ГО ТОВА ПРЕДИ ИЛИ ТИА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО СА ИЗРОДИ...НАЧЕЛО С МАСЛАРКАТА И ИСИЕ...
 • 004
  1 / 1
  "гражданин" 16-11-06 05:13ч
  След прочитане на този материал,освен потресът и отвръщението ,у мен остава и един въпрос-докъде ще стигнем в деградацията?Един народ,който векове е имал култ към децата и старите хора,стига дотам,че ги държи в скотско положение,убива ги и сяда спокойно на масата.Нормално още
 • 003
  1 / 1
  !!! 15-11-06 21:35ч
  Ужас, ужас!!!Не можах да прочета тая статия докрай!
 • 002
  1 / 1
  АТАКА 15-11-06 19:26ч
  Ужасяващо! Децата са абсолютно чисти и невинни души. Да посегнеш на дете е все едно да посегнеш на ангел! За такива изроди трябва най-строги наказания!
 • 001
  1 / 1
  мунчо 15-11-06 18:42ч
  А циганите, които нарочно осакатяват децата си, за да предизвикват състрадание като бъдещи просяци? А политиците, които провеждат геноцид срещу българското мнозинство?
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Последно обновяване 28 юли, 2016 19:04 ч.

Development PIMDESIGN