Делян Пеевски на конференцията на Младежкото ДПС преди две седмици

1000 депесари избират нов лидер

За първи път в 34-годишната си история в събота ДПС ще остави едноличния модел на управление. Около 1000 делегати идват в София, за да изберат новото ръководство на движението.

Новата формула за управление зададе неговият създател и почетен председател Ахмед Доган на 3 януари преди рождения ден на ДПС. Тогава предложи партията да има не един, а двама лидери. И ги назова по име – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, и двамата дългогодишни депутати.

А вероятно в този нов модел на взаимен контрол Догат вижда варианта за по-стабилно управление на партията след опита с предсрочно разделилите се с шефския пост Лютви Местан и Мустафа Карадайъ.

Че движението ще послуша почетния си председател да избере Пеевски и Чакъров начело, е почти сигурно. Това вече направи Младежкото ДПС на 10 февруари, когато си избра съпредседатели начело – Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов. Големият въпрос, навярно и за самите делегати, е дали ще видят самия Доган. Мнозина не са го виждали никога заради редките публични появи след опита за покушение през 2013 г. Очаква се и в събота да не се яви на живо, но да се включи чрез видеообръщение.

Една от последните публични изяви на Сокола беше на Национална конференция – през април 2016 г., когато бе избран третият лидер на партията Карадайъ.

Оттогава Доган е бил пред камери само при протестите на Росенец през 2020 г. и на концерта на Лили Иванова през май 2023 г. Забелязван е и да гласува по избори рано сутрин в Кърджали.

След оставката на Карадайъ Доган зачести появите си на закрити партийни събития. През ноември ръководи две заседания на Централното оперативно бюро на ДПС заедно с Пеевски след оставката на Карадайъ, а през септември в базата на ДПС в Бояна препитваше кандидат-кметовете.

Задачите на новите съпредседатели Сокола разпредели още през януари – “феноменът” Пеевски ще отговаря за разширяването на електората, а д-р Чакъров – за традиционните райони и отношенията с Турция.

За да изберат двама лидери на ДПС, в събота партийците първо ще променят устава си. Освен това са възможни и промени в ръководството на парламентарната група, тъй като в устава е заложено, че лидерът на партията е и шеф в групата. Сега това е Делян Пеевски.

Освен новите председатели делегатите ще изберат и нов Централен съвет (широкото ръководство на партията) и Централна контролна комисия. През следващите седмици се очаква заседание на новия Централен съвет, който да излъчи и новите заместник-председатели на партията. В момента това са депутатите Йордан Цонев, Халил Летифов и Станислав Атанасов плюс бившия кмет на Кърджали Хасан Азис.