1000 селища без ток, изключват клетките на GSM операторите

В над хиляда населени места все още няма подаване на ток. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. Денков свика по-рано днес извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

„Има много скъсани жици и паднали електрически стълбове, тъй като този мокър сняг ги обледява – чупят се клони, падат дървета. В над 1000 населени места няма ток“, заяви той.

В проходите „Шипка“ и „Хаинбоаз“ дори клетките на мобилните оператори, които са с резервни генератори, започват да изключват поради дълготрайната липса на електричество, посочват от Областната дирекция на МВР, цитирани от БТА. Изцяло затворени за движение на моторни превозни средства са проходите „Шипка“ и „Хаинбоаз“.

Затворени са пътищата от град Шипка за село Дунавци и участъците от Крън до Шипка и от Крън до село Шейново. Пътната обстановка в района е изключително тежка. Забранява се и движението на моторни превозни средства от и към връх Бузлуджа и хотелите, и хижите в района.

Към момента движението за тежкотоварните автомобили по автомагистрала „Тракия“ в двете посоки е възстановено, посочват от Агенция пътна инфраструктура.

Закъсали автомобили има около казанлъшките села Шипка и Крън, които се изтеглят от екипи на почистващите фирми и на пожарната. Това съобщи за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група „Оперативен център“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той каза, че снегът е около 10 см, но вятърът образува преспи. Към момента в северната част от област Стара Загора вали мокър сняг.

През нощта в цялата област духа силен вятър, но към момента няма данни за сериозни поражения в южните общини от областта.