102-годишна баба съди Петър Волгин

102-годишна жена от Лом е завела гражданско дело срещу водещия на БНР Петър Волгин заради негов пост във фейсбук за Народния съд, съобщи КлубZ. Жената се е почувствала обидена, защото тя ѝ семейството ѝ са тежко пострадали от комунистическия режим след преврата от 1944 г.

В исковата си молба тя разказва, че мъжът й, тъкмо завърнал се от фронта в Македония, бил привикан в кметството. След това повече никой не го вижда. От разказ на очевидец жена му разбира, че е бил натоварен на камионетка. Почти две години по-късно е бил обявен за безследно изчезнал.

Жена му остава сама с малкия им син. По време на комунистическия режим двамата живеят тежко. На сина не е позволено да учи висше образование, семейството е считано за „враг на народа“ и дори е спряна пенсията на тъста на изчезналия.

„Синът ми отрасна без баща, в нищета и в условията на пълна репресия от страна на комунистическия режим. Не беше приеман в Димитровския комунистически младежки съюз, не му разрешаваха да се запише като студент, беше разпределен в Строителни войски, защото бе окачествен като „неблагонадежден“ заради баща си, който той така и не познаваше.

Аз и семейството ми бяхме следени от Държавна сигурност, като не искам да влизам в подробности за това, защото се разстройвам още повече (дори когато го разказвам на адвоката си)“, пише жената в исковата си молба.

Тя е възмутена от пост във фейсбука на Волгин от 1 февруари. В него той заявява:

„Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“.

Жената претендира 1000 лв. от Волгин за непозволено увреждане. Искът й е 5001 лв., но е предявен частично, защото тя казва, че не може да си позволи държавната такса от 4% върху цялата сума.

Делото ще се гледа в Софийския районен съд.