Bulgarian biometric passport on wooden table

102-ма души са подали фалшиви документи за българско гражданство през 2023 г.

102-ма души са внесли подправени документи за получаване на българско гражданство по произход през 2023 г. Правосъдното министерство е изготвило 11 сигнала до главния прокурор и Софийската градска прокуратура. От началото на мандата на министър Атанас Славов са изпратени 8 сигнала за 78 лица.

 

Това сочи справка от МП по запитване на обществената телевизия има ли схема „Глеб Мишин“, чрез която чужденци от Русия и бившите съветски републики са получили българско гражданство с фалшиви документи.

 

От справката става ясно, че през последните години 3738 преписки са извадени за извършване на допълнителни проверки за истинността на документите за българско гражданство чрез консулските ни служби в чужбина до съответните чуждестранни органи и до Националния институт по криминалистика.

В периода от 1 януари 2018 г. до 7 февруари 2024 г. 6261 руски граждани са пожелали да получат българско гражданство. Придобили са го едва 1431 души. Гражданство се придобива, ако лицето има български произход и/или родител с българин.

 

От бившите съветски републики най-много украинци или 8555 души са придобили българско гражданство през тези повече от 6 г. Следват гражданите на Молдова, които са 5966. Общо 203-ма души от останалите бивши съветски републики – Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Латвия – също са се сдобили с наше гражданство.

 

От Министерството на правосъдието уточняват, че към институцията има Съвет по гражданството, в който освен зам.-министър на правосъдието участват и членове от МВР, МВнР, МРРБ, МТСП, МИР, ДАНС, ИАБЧ и ДАБ. Съветът се запознава с всички документи и извършва преценка на всички доказателства и факти, както и на отговорите на молителя при проведено интервю. Министърът на правосъдието въз основа на мнението на Съвета прави предложение до вицепрезидента, който издава указ за придобиване на българско гражданство.

 

Съветът е отказал българско гражданство на много кандидати заради неистински или подправени документи, с които се удостоверява произход. Той възлага редица допълнителни проверки, за да не се допуска натурализация с подправени документи. Те се възлагат на Националния институт по криминалистика, в много голям обем са и са 80% от всички проверки там.

Съветът по гражданство дава мнение по молбите след писмени становища на МВР и ДАНС. Те извършват проверки на лицата, кандидатстващи за българско гражданство по натурализация, дали има обстоятелства, които биха могли да бъдат заплаха за обществения ред, морал, обществено здраве или национална сигурност.