11 малки навици, които успелите хора практикуват всеки ден

Обществото често почита талантливите деца в училище, естествените спортисти и децата-чудо в музиката. Човек обаче не трябва да е вундеркинд, за да постига успехи

Обществото често почита талантливите деца в училище, естествените спортисти и децата-чудо в музиката. Човек обаче не трябва да е вундеркинд, за да постига успехи.

Адам Грант е организационен психолог и през по-голямата част от кариерата си изучава силите, които движат прогреса на хората. Той е установил, че процесът по научаване на нови неща не приключва, когато се сдобием със знания. Той е завършен, когато прилагаме последователно тези знания.

Ето 11 промени в живота, които успелите хора практикува всеки ден:

1. Те търсят дискомфорт

Вместо просто да се стремите да учите нови неща, си поставете за цел да се чувствате дискомфортно. Преследването на дискомфорта ви поставя на по-бързия път към израстването. Ако искате да направите нещо правилно, отначало трябва да го усещате като грешното нещо.

2. Те си оставят място за грешки

За да насърчите пробите и грешките, си поставете цел за минимален брой грешки, които искате да направите на ден или на седмица. Когато очаквате да се препънете в нещо, вие размишлявате по-малко за него и се подобрявате повече.

3. Те молят за съвет, а не за обратна връзка

Обратната връзка гледа назад – тя кара хората да ви критикуват или аплодират. Съветът гледа напред — той кара хората да ви обучават.

Може да накарате критиците и клакьорите ви да се държат повече като треньори, като им зададете следния въпрос: “Кое е нещото, което бих могъл да подобря следващия път?”

4. Те установяват на кои източници да вярват

Решавайте коя информация си заслужава да бъде попивана и коя трябва да бъде филтрирана навън. Слушайте хората, които имат съответна експертиза, които ви познават добре и искат най-доброто за вас.

5. Те се стремят към превъзходство, а не към съвършенство

Прогресът идва от поддържането на високи стандарти, а не от елиминирането на всеки недостатък. Определете някои от недостатъците си, които можете да приемете. Помислете къде наистина имате нужда от най-доброто и къде бихте могли да се задоволите с достатъчно добро.

В края на краищата си задайте въпроса: Направихте ли себе си по-добри? Направихте ли някои друг по-добър?

6. Те са последният си съдник

По-добре е да разочаровате другите, отколкото да разочаровате себе си. Преди да покажете нещо на света, преценете дали то ви представя добре. Ако това е единственото ваше дело, което хората виждат, бихте ли се гордели с него?

7. Те превръщат ежедневните трудности в източник на радост

За да поддържате хармонична страст, си измисляйте умишлени предизвикателства. Създавайте си забавни предизвикателства за изграждане на умения, като баскетболиста Стеф Къри, който се опитва да отбележи 21 точки за минута или лекарите, които усъвършенстват уменията си за невербална комуникация, като използват безсмислени думи в импровизирани комедийни игри.

8. Когато са блокирали, те отстъпват крачка назад, за да продължат напред

Когато стигнете до задънена улица, може би е време да се обърнете и да намерите нов път. Усещането е като за отстъпление, но често това е единственият начин да намерите път към прогреса.

9. Те преподават това, което искат да научат

Най-добрият начин да научите нещо е като го преподавате. Разбирате го по-добре, след като го обясните и го помните по-добре, след като сте отделили време, за да си го спомните. Можете да вършите нещата на групи, като всеки член преподава отделно умение или информация.

10. Те отварят вратите за хора, които са недооценени или пренебрегвани

Създавайте системи, които инвестират в и разкриват възможности за всички, не само за талантливите ученици или служителите с голям потенциал. Една добра система предоставя на аутсайдерите и на късно разцъфтяващите възможност да покажат колко далече са стигнали.

11. Те практикуват умствено пътуване във времето

Когато изпитвате затруднения да оцените вашия напредък, помислете за това как вашата по-млада версия би гледала на настоящите ви постижения. Ако преди пет години сте знаели какво ще постигнете сега, колко сте щели да се гордеете с това?