12 г. далавери: Портних се сети за измамите в Златни пясъци

Кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних, който привършва своя трети мандат на власт, общо 12 години, се присети и призова днес министъра на туризма да отмени схемата за поставяне на преместваеми обекти в курорта „Златни пясъци“.

На 14 март Портних изненадващо откри, че в комплекса, който е с национално значение, има повече от 300 незаконни бараки и павилиони. По думите му общинските контролни инспектори са констатирали този факт още през 2020 и 2021 година, но Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) не е реагирала.

Кметът на Варна посочи, че схемата за разполагане на бараките, одобрена през 2020 г. от Министерството на туризма, е подписана от зам.-министър на туризма, а не от министъра, каквото е изискването на закона.

Главният архитект на общината не е подновявал разрешителните за поставянето на временните обекти, което ги прави незаконни. Като сериозен проблем Портних изтъкна, че много от бараките са върху част от тротоарите, с което затрудняват движението на туристите в комплекса. Освен това, загрозяват сериозно курортния комплекс.

По-рано днес от пресцентъра на ДНСК разпространиха до медиите писмо, в което се посочва, че разрешаването на казуса с преместваемите обекти в „Златни пясъци“ е в компетентността на главния архитект на общината. От там посочват, че по този случай през последните години са се водили съдебни дела и поради тази причина не са предприети действия за премахване на обектите.

На 9 март и на 14 март тази година Върховният административен съд излиза с две решения, които отменят отказа на главния архитект на Варна да издаде разрешение за поставяне на бараки. От ДНСК посочват, че тъй като съдебните актове са окончателни, главният архитект трябва в 30-дневен срок да разреши или да откаже издаването на разрешения за поставяне на преместваеми обекти.

Пред медиите днес кметът Иван Портних посочи, че Общината вече ясно е заявила позицията си. Според него е редно да реагира министърът на туризма, като отмени схемата за поставяне на обекти. Кметът не уточни в какви срокове очаква Дирекцията за строителен надзор да премахне незаконните обекти в комплекса.