12-годишен извади сом-гигант от езерото в Стара Загора (СНИМКИ)

12-годишно момче улови най-големия сом досега, откакто езерото е стопанисвано и зарибявано от Спортния клуб по риболов в Стара Загора. Трофейната риба е с тегло 24 килограма и 600 грама и е дълга 155 см – горе-долу колкото малкия риболовец, който се казва Толга.

Вълнуващото събитие е станало вчера, сомът захапал стръвта и Толга майсторски го водил, докато успял да извади чудовището на брега за радост на всички свои приятели.

12-годишният риболовец е редовен посетител на езерото и често обича да хвърля въдица, разказа председателят на клуба Александър Мечев. „Сомът е поне 10-годишен, което значи, че е почти връстник на Толга. Сигурно е от първите сомове, с които зарибихме езерото, когато го поехме“, обясни Мечев.

Председателят на риболовния клуб разказа, че досега са хващали шарани, толстолоби и сомове, но не по-големи от 15-16 до 21-22 килограма. Затова сомът на Толга поставя своеобразен рекорд като най-голямата регистрирана уловена риба в езеро „Загорка“. Мече е убеден, че в езерото плуват и много по-тежки екземпляри.

Откакто езерото се зарибява редовно, в него плуват доста охранени екземпляри от най-различни видове. Всеки ден десетки рибари се опитват да ги уловят и не веднъж са вадили трофейни риби. Но ето че накрая един 12-годишен хлапак сложи опитните си батковци в джоба, като улови и извади най-голямата риба досега от езеро „Загорка“.