1,5 милиарда отиват в транспорта, кои ще намажат?

„Следващите седем години в България ще бъдат инвестирани над 1,5 млрд. лева в политики, свързани с транспортната свързаност, които са важни за подобряване на климата и внедряване на т.нар. зелени политики.“ Товa каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков по време на третия ден от форума „Зеленият преход и страните от ЦИЕ 2023“, който се провежда в София. Организатори са dir.bg и 3E News, а БТА е медиен партньор. Министърът взе участие в панела „Бъдеще на транспорта, дигитализация, зелени градове и продоволствена сигурност“.

Той посочи, че над 600 млн. лева ще бъдат инвестирани по подобряване на железопътната инфраструктурата, а един млрд. лева са изцяло средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Целта е да бъде подобрена инфраструктурата и да бъде модернизирана цялата железопътна инфраструктура, за да можем да постигнем желаните бързи скорости и дестинации“, добави министър Гвоздейков. По думите му към 2026 г. България трябва да завърши модернизацията в железопътния транспорт, като бъде подновен подвижния състав, което „ще направи екологичния транспорт много по-модерен, достъпен, ефективен и комфортен за нас като общество“.

Според министъра трябва да се мисли за сериозни инвестиции в създаването на възможност за използване на зарядни станции от електромобили.

„Зелена България – една цел, която трябва да постигнем всички ние. Това е целта на нашето правителство, визията на Министерството на транспорта“, каза министър Георги Гвоздейков. Той посочи, че визията и политиките на министерството и правителството е да се подобрява екологичното равновесие.