151 милиона загробваме за вота на 29 октомври

Правителството е одобрило план-сметката за предстоящите местни избори на 29 октомври 2023 г. Предвидените средства възлизат на 151.1 млн. лева. За сравнение за изборите 2 в 1 през ноември 2021 г., когато гласувахме едновременно за президент и парламент, държавата беше заделила 124 млн. лева.

В сегашната сума не са включени разходите, които Централната избирателна комисия (ЦИК) ще направи за осигуряването на машинното гласуване. Изборните комисари обявиха обществена поръчка за почти 10 млн. лева. Тепърва обаче предстои да се види дали стойността й ще остане толкова. При представянето на план-сметката от правителството заявиха, че са готови да осигурят нужните допълнителни средства на ЦИК за машинния вот.

Иначе парите, заделени от кабинета, ще отидат за подготовка и отпечатване на избирателните списъци, изборните книжа и материали; за логистично осигуряване на местната и държавната администрация; за обучения и възнаграждения на членовете на избирателните комисии, както и на служителите на МВР, които ще охраняват вота; за провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; за организиране на избирателните секции и т.н.