200 лв. глоба, ако пропуснеш преглед при личния лекар

Само 2 345 764 българи са отишли на задължителни профилактични прегледи при личния си лекар миналата година. Това са едва 41% от всички здравноосигурени над 18 г. Профилактика обаче е изключително важна, защото всяко заболяване, хванато в начален етап, се лекува по-лесно, категорични са специалистите. За да ги стимулират, здравните власти предлагат санкции, но и поощрения.

Ако пациент не мине на профилактичен преглед, да бъде глобен. А ако е редовен в профилактиката си, може да бъде освободен от определен брой здравни вноски.

Предложението дойде от зам. здравния министър доц. Михаил Околийски, според когото освен хората в момента и личните лекари не са особено мотивирани да търсят пациентите си за изследвания.

Последните години профилактиката е тотално занемарена, хората бяха оставени сами на себе си и няма положителен ефект за здравето на нацията, обясни той наскоро пред БНТ. По думите му 38% от пациентите ходят на задължителни изследвания, което означава, че близо два милиона и половина не се преглеждат превантивно.

Хората трябва да разберат, че тези прегледи не са само проформа, за да се отбие номерът, категоричен е заместник-министърът.

Тази година най-голямо увеличение от бюджета на Националната здравноосигурителна каса получава именно извънболничната помощ.

Ръстът в сравнение с миналата година е 24%, а средствата ще бъдат насочени основно за профилактични прегледи, обясни д-р Околийски.

Идеята за глобите всъщност не е нововъведение, а е записана в Закона за здравето, коментират джипитата пред “24 часа”. Законът гласи, че “който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване – от 100 до 200 лв.”

Пациентите обаче досега не са глобявани, а лекарите се противопоставят да им налагат санкции.

Този, който трябва да изпълнява Закона за здравето, не е българският общопрактикуващ лекар, законът не се налага чрез лекари, коментира зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

По думите му лесно може да се осъществи проверка кой се е явил на преглед, тъй като лекарите подават информация към Националната здравноосигурителна каса всеки месец.

Не мога да си обясня докога държавата ще вменява всякакви отговорности на общопрактикуващия лекар. Моята работа е, когато пациентът дойде в кабинета, да го прегледам, да извърша необходимите изследвания и да поставя диагноза. Моята работа не е свързана с налагане на глоби. Това ще взриви системата, каза личната лекарка д-р Гергана Николова пред Нова тв.

Не глоби, а поощрения ще стимулират българите да се изследват, смятат специалистите. Според адвоката по медицинско право Мария Петрова ефект ще има, ако се направи по-добра организация на процеса с профилактичните прегледи – с възможност да се запазва час, който се спазва (защото всички знаем, че сега не е така), или всички прегледи да се провеждат на едно и също място, без да се обикаля от кабинет в кабинет.