epa05070197 Refugees and migrants arrive in an overloaded rubber dinghy on the Greek island of Lesbos (Lesvos), Greece, 15 December 2015 after crossing the Aegean Sea from Turkey. Around 800,000 migrants and refugees are estimated to have arrived in Greece since the beginning of the year, with most moving on - sometimes unhindered - to wealthy northern European countries. EPA/STRINGER

2023 г. е годината с най-голям брой загинали мигранти, предупреди ООН

Повече от половината мигранти, които са загубили живота си през последното десетилетие на път за други държави, са загинали в морето, което се равнява на над 36 000 смъртни случая, показва публикуван днес доклад на Международната организация по миграция (МОМ), цитиран от Франс прес.

„Капацитетът за издирване и спасяване на мигранти, изпаднали в беда в морето, трябва да бъде повишен, за да се подпомогне спасяването на човешки животи“, добавя тази агенция на ООН при представянето на доклад, анализиращ смъртните случаи и изчезванията на мигранти през последните десет години.

Според проекта на МОМ „Изчезнали мигранти“ от 2014 г. насам в света са регистрирани над 63 000 случая на загинали или изчезнали мигранти. Действителният брой обаче вероятно е много по-висок поради трудното събиране на достоверни данни, отбелязват авторите.

Почти 60% от загиналите на път за други страни мигранти са се удавили в резултат на корабокрушения, допълва МОМ, която вече публикува част от доклада си в началото на месеца. Много хора са загинали при масови корабокрушения и телата им не са открити.

Повече от 27 000 от смъртните случаи в морето са настъпили в Средиземно море, през което преминават много мигранти, опитващи се да достигнат от Северна Африка до Южна Европа.

Повече от две трети от хората, чиято смърт е документирана в рамките на проекта „Безследно изчезнали мигранти“, не могат да бъдат идентифицирани, което е болезнено за семействата на жертвите, отбелязва МОМ. Друг извод от доклада е, че повече от един на всеки трима мигранти, чийто произход може да бъде установен, е дошъл от страна, в която се води война, казва агенцията, един от чиито приоритети е да работи с правителствата „за улесняване на безопасните, редовни и организирани канали за достъп, за да се избегне ненужната загуба на човешки живот“.

През 2023 г. по света са загинали над 8500 мигранти, което я прави най-смъртоносната година, откакто МОМ е започнала да събира тези данни. През юни край Гърция се случи едно от най-тежките корабокрушения в Източното Средиземноморие през последните години, когато се преобърна риболовен кораб, идващ от Либия. От всички на борда, чийто брой е бил около 750 души, оцеляха само 104 и бяха открити 82 тела.

Засега данните за 2024 г. не са по-обнадеждаващи, предупреждава организацията. Броят на пристигащите по средиземноморския маршрут е намалял спрямо 2023 г., но „броят на смъртните случаи е почти толкова голям, колкото и миналата година“.