2023 г.: Защо най-важните избори тепърва предстоят?

Когато фактите говорят, всички мълчат. Ние щяхме да сме направили Северния обход на Бургас точно преди осем месеца, щеше да работи магистрала „Струма“.

Очаквахме да видим как се строи правилно, а две години не се строи нищо.“

Така бившият премиер Бойко Борисов обобщи мнението си за правителството на Кирил Петков, когато през август посети морския град. Запитан кога ще бъде завършен обходът на Бургас, той каза просто: „когато се върнем на власт“.

Безспорно Борисов е прав. За големите обществени поръчки и строителни обекти последните две години бяха ледена епоха. Не се започнаха почти никакви нови обекти, не се завършиха и ключови такива.

Но да се каже, че това е заради наследниците му, е най-малкото нагло.

Защото основна причина за това замръзване беше невъзможността на новите управляващи да се справят с незаконното и хаотично възлагане на строителството по времето на ГЕРБ, при което милиарди левове бяха хвърляни на големи строители, без правила и без контрол. И защото същите тези строители до голяма степен са свързани с бившето управление и искаха то да се върне, пише „Капитал”.

Същото важи за местната власт. Общините, голяма част от които се управляват от ГЕРБ, също „замръзнаха“, защото свърши еврофинансирането, свършиха парите „на подпис“ за послушните и защото, изглежда, очакваха връщането на Борисов.

Сега покрай парламентарните избори и победата (макар и безрезултатната засега) на ГЕРБ внезапно, само за няколко дни, София отвори най-голямата си поръчка, която ще захрани същия строителен картел, а Пловдив започна да бълва проекти.

Няма да е чудно и спреният заради липса на разрешителни обход на Бургас също да потръгне. Това всъщност е напомняне защо най-важните избори ще са местните догодина.