2023: Голямото прокурорско пране на Сарафов

Чекмеджегейт най-напред

2023 година ще бъде запомнена с ударното прекратяване на редица обществено значими прокурорски преписки и досъдебни производства. Така например, под вещото (временно?) ръководство на и.ф. Борислав Сарафов, бяха успешно смачкани абсолютно всички досъдебни производства, касаещи лицето Бойко Методиев Борисов – и то не само такива, в които той директно участва, но и такива, в които касателството е само индиректно. От BIRD решиха да направят обзор на това ударно “мачкане с 200”, повод и персонално да похвалят заслужилите другари прокурори, на които обществото ни следва да благодари за наличното на територията кривосъдие.

Гражданска победа срещу скритите преписки

Да започнем обаче с позитивното. Допреди няколко месеца такъв анализ дори нямаше да бъде възможен, доколкото прокуратурата с тъпоумна упоритост криеше от сайта си редица преписки по важни за обществото казуси. Достатъчно е да припомним какво беше положението по време на цацаровото и гешевото царуване. Това драстично се промени през юни миналата година – но далеч не поради “добрата воля” на и.ф. Сарафов. Не – това се промени, след като Върховна касационна прокуратура загуби две поредни дела заведени от активен гражданин и наш читател, който се чудеше защо точно преписките за златното чекмедже, Барселонагейт и прочее са скрити. След като тотално се оплете в лъжите си по време на съдебните процеси – и след като загуби делата – ВКП се видя принудена да спре да крие преписки от сайта си. Развитието на делата може да бъде видяно тук и тук.

Чекмеджегейт най-напред

И така, нека започнем поред. Прокуратурата смачка Чекмеджегейт с много удобни (за Борисов) мотиви. Досъдебното беше сложено на бързи обороти от Гешев след “разлюбването” с лидера на ГЕРБ, но бе също така бързо смачкано малко след възцаряването на Сарафов. Разбира се, няма кой да обжалва. А “правоъгълните жълти предмети” явно са се телепортирали сами в чекмеджето, а не са донесени от Цоло, Иван (Пилето) и приятели. СГП 10019/2020, наблюдаващ прокурор Ивайло Петров.

Прокуратурата смачка преди 2 месеца и Барселонагейт, като отказа да кредитира уличаващи Борисов свидетелски показания, но пък даде пълна вяра на брътвежите на Валентин Златев, Иван Саздов, Йордан Христов и (разбира се!) брат’чеда Ради. Това се случи след махането на прокурора, който вече беше написал проекто-постановление за привличането на лицето Борисов като обвиняем. И отново няма кой да обжалва, макар че на теория имаше проектозаконова поправка, която би дала това право на БОЕЦ. Само че – negopriehme. С гласовете на ГЕРБ и ДПС, разбира се. СГП 16617/2022, наблюдаващи прокурори Мария Николова и Светослав Милушев. Николова изпра преди време Борисов и по аудозаписите за ПКП и “да му размажа физиономията.” Докато Милушев кандидатства за европрокурор, но бе порязан от колегиума на EPPO в Люксембург – въпреки одобрението на “въшките от ВСС” (цитираме прок. Йордан Стоев от ВСС, пряко от записа на Гешев).

Само преди месец Сарафтурата смачка и Монтажигейт, кражба на половин милиард лева бюджетни пари за “ремонт на язовири” по времето на Борисов и пеевския аватар министър Караниколов. Ремонтът така и не се състоя, а парите изчезнаха безследно. Светлината в тунела е, че министър Богданов светкавично обжалва прекратяването на наказателното производство. Чакаме произнасянето на Софийски градски съд. СГП 13800/2021, наблюдаващият прокурор остава анонимен (но няма да е задълго). Това е и едно от досъдебните производства, които са индиректно свързани с Борисов.

Бе смачкан и Черепгейт, за дадените от Божков 67 милиона лева подкупи на Борисов, Горанов и Pi Ar Sevi Boyko. Припомняме, че по делото за ареста на Арнаудова, прок. Ютеров пледира, че е бил основателен! Макар сега Божков като пострадал да можеше да обжалва прекратяването пред съда, той публично обяви, че няма да го направи. Явно и тук мирише на някаква сглобка, пардон сделка, след като обвинителен акт срещу него така и не бе внесен досега. СГП 8276/2022, наблюдаващ прокурор Марина Ненкова, командирована от СРП (разбира се).

Хемусгейт също върви с 200 към смачкване, след като положилият сериозен труд и усилия прок. Занев беше сменен с нови, по-удобни и по–послушни прокурори. Героинята от “Осемте Джуджета” прок. Емилия Русинова го отвежда от делото с мотива, че не харесвал Борисов(?!) По тази логика, явно новите прокурори харесват лидера на ГЕРБ!! И това личи от факта, че вече написаният обвинителен акт е запокитен в кръглата папка и няма да бъде внесен в съда. А делото е пратено във ВКП, т.е. при Боби. За да може той да задраска каквото е нужно с червения химикал. Както вече се случи с всички по-горе посочени дела. Само “за вкус” или по-скоро за слухтене (и докладване “нагоре”) към това дело бяха залепени и прокурорите Татяна Садай и Сашо Тотев. СГП 20202/2021. Това досъдебно производство също е индиректно свързано с Борисов, доколкото в определението по мярка за неотклонение на Софийски градски съд бе записано, че по делото има данни за участие на лица на висши държавни длъжности. И макар съдът да прояви дискретност и да не ги назова поименно, не е никак трудно да се досетим кои може да са те – Борисов, Нанков, Аврамова. А прок. Садай бе запомнена с това, че не пожела спешно да разпита “човечеца” (футболния съдия) Колев, понеже имала час при фризьор.

И другите преписки срещу овластени

Преди около месец СГП спря делото за “коронавируса в съдебната система”, гръмко обявено от Иван Гешев на заседание на Висшия съдебен съвет. Т.е. делото за “джуркането” на делата в ЦССРД, за случайното разпределение на делата в съдилищата. Само дето никой и гък не смее да каже за (не)случайното разпределение на преписките в прокуратурата, чрез модула на УИС-3. И никога обществото не е виждало доказателства за спазването на случайния принцип, даже напротив. Напоителни и силно притеснителни данни в тази насока бяха обобщени и представени от поне двама МВР-министри, Бойко Рашков и Иван Демерджиев. Последваща реакция нямаше. СГП 8547/2020, наблюдаващ прокурор Марина Ненкова (отново!). Не е ясно има ли въобще кой да обжалва спирането – но по-скоро няма.

Прекратено преди 2 месеца е и наказателното производство по сигнала на БИВОЛЪ срещу дървената мафия. Мотивите засега за неизвестни, анонимен остава и наблюдаващият прокурор. СГП 16802/2022.

СГП 18110/2023. Искане за разпускане на ПП Възраждане поради систематична реч на омразата и агресия, призиви към насилие и т.н. Отказ от внасяне на мотивирано искане в съда от 29.08.2023 на прок. Куман Куманов. Няма данни за обжалване.

СГП 11376/2023. Преписка срещу Костадинов-Копейкин за “Озверяла нечовешка сган, жадуваща кръв.” Там Костадинов призова за изтребление на “демократичната” общност поради подкрепата и за Украйна: “Тази уродлива измет да бъде унищожена!” Отказ от образуване на досъдебно производство от 29.09.2023, на прок. Ивайло Петров (отново!). Няма данни за обжалване.

Междувременно, имаше и по-отдавнашен отказ по сигнал на БОЕЦ (още от 2022), за “фашистка измет” – както копейкин нарече протестиращите срещу свалянето на кабинета Петков. Прокурорът е неизвестен, а номерът на преписката е СГП 13913/2022.

На 01.06.2023 СГП прекрати и досъдебното за “държавния преврат срещу Борисов и Гешев” през 2020. СГП 16443/2022, набл. прок. Калин Близнаков (написал обв. акт за НАПлийкс, върнат от съда като негоден), Иван Първанов (предложен за дисциплинарно наказание от Сарафов), Камен Господинов и Георги Банков. По това дело бяха подслушвани десетки граждани, журналисти, общественици и политици – вкл. и нашия репортер Димитър Стоянов. Беше подслушван дори и прокурор от СГП, дявол знае защо.

Бе прекратено и досъдебното срещу Асен Василев, по сигнал Жоро Инса (Георги Самуилов). Това досъдебно беше откровена политическа поръчка и юридическа перверзия – по една много проста причина. С резолюция на прокурора от ВКП Клементина Паличева бе практически заповядано (разпоредено) на СП директно да образува досъдебно производство – и то само ден след входирането на сингала! Такова разпореждане е незаконно само по себе си. След като този факт бе публично осветен, прокурорът по делото Георги Николов си направи самоотвод. Кой знае, може би не му се е работело по подобни пасквили и простотии. СП 520/2022

По същия начин бе прекратено и досъдебното производство за гражданството на Кирил Петков. Показателното в случая е, че то бе веднъж прекратено в края на 2021, но след това бе възкресено през май миналата година. Сега мотивите за повторното прекратяване са, че няма и не може да има състав на престъпление – което изначално си беше очевидно. СРП 48228/2021. Другият показателен момент бе, че Петков веднага се отказа от имунитета си, докато лицето Бойко Банкята първо изчака да бъде уволнен (по негова повеля) Иван Гешев, след това изчака допълнително да бъде махнат от делото прок. Стефан Христов, който вече бе написал проекто-постановление за привличането му като обвиняем по “Барселонагейт” – и чак след това депозира отказ от имунитета си.

Прекратено бе и досъдебното производство срещу Лъчо Мозъка, макар мотивите и прокурорът да остават неизвестни. СГП 16194/2022. Това обаче едва ли е изненада, при положение че Лъчезар Иванов е личният доктор на Банкята, пък и отдавна е герберски депутат. А прокуратурата по дефиниция работи много боязливо (ако въобще работи) срещу герберски функционери. Всъщност единствената причина Живко Суджука да изгори навремето бе, че не беше от приближения кръг на Борисов. В противен случай и на него щеше да му се размине, както и на всички останали досега.

И на последно, но не по-важност място. Очевидно с това систематично мачкане на преписки свързани с ГЕРБ, и.ф. Сарафов цели да си осигури перманентното благоразположение на Банкята, с цел да бъде назначен за титулярен главен прокурор – което се очаква да стане през втората половина на тази година. По повод неговите епизодичи подхвърляния, че не се месел пряко по дела, можем само да припомним отколешната широко разпространена практика. Административният ръководител на, да кажем, СГП привиква съотвения наблюдаващ прокурор в кабинета си на разговор, или колегиална беседа. Стенограма не се води, писмени следи никога не остават. В един момент, ако редовият прокурор нещо почна да се опъва или да възразява, шефът го “качва” в кабинета на Главния – където беседата продължава, но с доста по-високи залози. Стенограма пак не се води, писмени следи пак не остават. И това е практика от поне 25 години, т.е. от времето на Филчев и филчевщината. Няма данни, а още по-малко доказателства, и.ф. Сарафов да е преустановил тази практика. Тъкмо напротив – както наскоро стана ясно, Десислава Атанасова е ходила при Сарафов през май месец (докато Гешев бе в САЩ) да изисква от него да упражни натиск върху прок. Стефан Христов, така щото последният бързо да прекрати Барселонагейт. Което и именно бе направено 4 месеца по-късно от новите наблюдаващи прокурори – Николова и Тотев.