първи учебен ден
първи учебен ден

210 лева средно отделят домакинствата за първия учебен ден

Родителите на първокласници получават специален наръчник със съвети

210 лева е средната сума, която българските домакинства са готови да отделят за подготовката на първия учебен ден на децата си в началните и средни училища, съобщи БНР.

Спадът, в сравнение с миналата година, е 15 лева. Това сочат данните от изследване на един от най-популярните сайтове у нас за сравнителни цени и онлайн търговия.

Изследването е направено на база електронна анкета сред потребителите на сайта за най-търсените учебни пособия преди 15 септември, използвани източници за набиране на информация за магазини, асортименти и цени, както и предполагаем разход за закупуване на необходимите продукти.

Според него само 30% от анкетираните родители и ученици са готови да изхарчат повече от 300 лв. за старта на предстоящата учебна година.

Тенденцията показва още, че освен общо намаляване на разходите, спад има и в процента на семействата, които ще закупят нови пособия специално за първия учебен ден в средните училища. Ако през 2011 г. с нагласа за пазаруване са били 36% от запитаните, сега те са 24%.

При дрехите, чантите и спортните принадлежности за първия учебен ден качеството надделява над цената, като то е от значение за три четвърти от участниците в електронната анкета.

Родителите на първокласници получават специален наръчник със съвети

Всички родители на първокласници след няколко дни ще получат към учебниците на децата и специален наръчник, предвиден за тях.

Книжките са подготвени от Асоциация „Родители“. Целта на наръчника е да даде най-правилните съвети на родителите на първокласниците за това как да помогнат на децата си при адаптацията в училището.

Според специалистите най-важно е, когато децата са в начален етап да бъде разговаряно с тях, да се спазва дневният им режим и да помагат при подредбата на раницата за следващия ден.

Някои от родителите вече са получили безплатния комплект на първите родителски срещи. В него е включен и тест за дислексия.