ФИНАЛНО: 40 полицаи наказани като ортаци на дрогирания убиец Георги Семерджиев

Вътрешната проверка на МВР по случая с причинилия тежката катастрофа с две жертви на столичния бул. „Черни връх“ Георги Семерджиев е установила, че 40 полицаи са му помагали през годините да се движи по улиците без шофьорска книжка и без да спазва правилата за движение.

При трима от тях са установени близки отношения със Семерджиев, като за тях може да се говори, че са разпъвали чадър над него.

Това обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров пред „Нова телевизия“. Той уточни, че полицаите ще бъдат наказани, а заповедите за това ще бъдат връчени следващата седмица.

В средата на миналата година Семерджиев предизвика тежка катастрофа, след като мина на червен светофар с много висока скорост. При нея загинаха две млади жени. След катастрофата той избяга от мястото на произшествието, а от разследването се разбра, че полицаят Симона Радева му е помогнала да се прибера в дома си, като му е донесла стълба до блока, в който живее.

Установените 40 служители на МВР, които са покровителствали Семерджиев, работят в Пътна полиция и Охранителна полиция. Техните наказания са от порицание до уволнение, но Петър Тодоров отказа да посочи колко души ще бъдат отстранени от длъжност.

Материалите от вътрешната проверка са предадени на прокуратурата и предстои тя да се заеме със случаите.