300 млн. на масата: София се размина с ток и парно от боклука

Изграждането на инсталация в София за производство на ток и парно от отпадъци вероятно ще приключи преди да е започнало. „Топлофикация София“ реши да прекрати поръчката за избор на фирма, която да направи съоръжението на територията на ТЕЦ „София“. Това стана, след като Върховният административен съд отмени избора на победител в търга за 292 млн. лева и постанови, че вече посоченият за изпълнител не отговаря на условията и трябва да бъде отстранен.

През юли 2021 г. „Топлофикация“ избра за строител на съоръжението консорциум около българската фирма „Микс констракшън“. В него влизат турската компания „Осал Енержи Иншаат Чевре Текноложилери Санаий ве Тирджарет“. В обединението участват и три китайски фирми. Едната е „Донгфанг електрик“. За техническото оборудване за опазване на околната среда ще отговаря „Евърбрайт“ (Чанжоу), а подизпълнител ще е „Чайна ГДЕ Енжинеринг“.

Решението беше обжалвано от втория в класирането – обединение около фирмата „Джи Си Ар“ на ядрения експерт Богомил Манчев и на сина му Петър Манчев.

Според окончателното съдебно решение по казуса избраният консорциум не отговаря на изискванията на поръчката и всъщност е трябвало да бъде отстранен. Процедурата беше върната на етап разглеждане на документите на избрания за изпълнител консорциум около „Микс констракшън“.

След като те отново са били прегледани от комисията по обществената поръчка, офертата е отхвърлена. Така единственият участник, който стига до крайния етап на процедурата е обединението около фирмата на Богомил и Петър Манчеви.

Комисията, гледала офертите, определя именно това обединение за изъпълнител, но обръща внимание на ръководството на „Топлофикация София“, че има вариант поръчката да бъде прекратена, тъй като четирима от петимата участници са отстранени и заради липсата на конкуренция не може да се избере най-добрата оферта. Този мотив посочва и ръководството на парното в решението си за прекратяване на поръчката, която се точи повече от две години.

Решението за спиране на процедурата може да се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията.

Сигурно е обаче, че Столичната община, която е собственик на „Топлофикация“, ще загуби изцяло европейското финансиране за проекта. То е за над 177 млн. лева и от месеци е ясно, че нямаше как да бъде усвоено изцяло.

От над 4 години Столичната община има договор с оперативната програма „Околна среда“ за финансиране на инсталацията за парно от отпадъци. Общата сума на проекта е близо 370 млн. лева. От тях 177 млн. лева бяха от еврофондовете, а над 192 млн. лева – осигурени от общината чрез заеми.

Така реално съдбата на този спорен проект ще трябва да се реши от следващия кмет на София. Отсега е ясно, че на поста ще застане нов човек, тъй като дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за нов мандат.

Който и да е новият градоначалник, ще трябва да намери решение за произвеждания от завода за отпадъците на София RDF, който трябваше да се използва в новата инсталация за парно и ток. В момента той се гори в циментовите заводи, но от години интересът към него спада и се налага горивото да се складира. По неофициална информация преди месеци имало идея RDF горивото да се гори в държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, която работи с въглища. Дори е започнала процедура за издаване на разрешение за експериментално горене на гориво от отпадъци, но е замразена заради политическата несигурност.

Изборът на изпълнител не е единственият проблем по проекта. Поръчката за консултант и инженер по FIDIC също се обжалва. Единствено по дейността за избор на екип за организация и управление на проекта процедурата по обжалване е приключила. Договор обаче не е сключен, тъй като тази дейност се обуславя от избора на изпълнител по обществените поръчки за проектиране и строителство и за надзор.

Решението по Оценката за въздействие върху околната среда на инсталацията, с което се одобрява изграждането ѝ, също се обжалва.