320 г. история: Умря най-старият вестник в света

Най-старият вестник в света, австрийският „Винер цайтунг“ (Wiener Zeitung), приключва ежедневното си печатно издание след повече от три века, предаде БТА.

Публикуван за първи път под името Wiennerisches Diarium, вестникът започва да излиза на 8 август 1703 г. и има за цел да представя трезво новините „без ораторско изкуство или поетичен блясък“.

„320 години, 12 президенти, 10 императори, 2 републики, 1 вестник“, гласи последната първа страница на печатното издание.

„Винер цайтунг“, който е собственост на австрийското правителство, но е редакционно независим, претърпя рязък спад в приходите, след като с неотдавнашен закон отпадна изискването компаниите да плащат за публикуване на промените в търговския регистър в печатното издание.

Вестникът, който се смята за качествено четиво с широк спектър от статии, обхващащи местни и чуждестранни новини, култура и бизнес, беше принуден да съкрати 63 работни места и да намали редакционния си състав с почти две трети до 20 души.

Той ще продължи да работи онлайн и планира месечно печатно издание.

В последния си ежедневен печатен брой вестникът интервюира един от най-известните австрийци в чужбина: актьора, превърнал се в политик, Арнолд Шварценегер. Той изразява съжаление, че за разлика от известния герой на Шварценегер „Терминатор“, вестникът няма да може да превърне фразата „Ще се върна“ (I’ll be back) в свое мото за бъдещето.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова изрази пред австрийската информационна агенция АПА съжаление от ситуацията във вестника. „Мисля, че „Винер цайтунг“ изигра добра роля в информирането на хората през годините“, каза тя, цитирана от „Гардиън“.

Вестникът отбелязва, че през тривековното си съществуване „Винер цайтунг“ е бил принудително спиран само веднъж. След като Австрия е присъединена към хитлеристка Германия, вестникът е закрит от нацистите през 1939 г. През 1945 г., когато Австрия все още е под съюзническа окупация, започва да се отпечатва отново.

Титлата най-стар вестник в света се оспорва от италианския Gazzetta di Mantova, местен вестник, публикуван за първи път през 1664 г. London Gazette, официален вестник на правителството на Обединеното кралство датира от 1665 г.

Смята се, че най-старият оцелял национален вестник в света е германското издание Hildesheimer Allgemeine Zeitung, публикувано за първи път през 1705 г.