Джеси Померий
Джеси Померий

Момчето Демон

Джеси Померой е най-известният и смъртоносен малолетен сериен убиец в Съединените щати

За всички популярни серийни убийци, за които сме ви разказвали досега, е имало някакъв случай в детството им, който предопределя тяхната зловеща съдба години по-късно. Независимо дали са проявявали агресия към животни, били са бити и насилвани от родителите си или са раснали със сексуални проблеми, Чикатило, Тед Бънди и компания все пак успяват да задържат демоните вътре в себе си и започват престъпленията си най-често след като навършат 30 години.
Но в историята на серийните убийци има десетина случая, в които извършителите на жестоки покушения са непълнолетни. В някои от случаите дори и малолетни.

Ранното детство

Джеси Померой е смятан за най-младия сериен убиец в историята на Съединените щати. Известен с прякора си Момчето Демон, той безспорно е олицетворение на истинското зло и неговата съдба е вдъхновила не един и два филма на ужасите. Роден и израснал в щата Масачузетс, Джеси никога не е бил официално диагностициран с някакво психическо заболяване. Въпреки че по време на разпитите в полицията в Бостън всеки, който го види и чуе, е категоричен – Момчето Демон е абсолютен психопат, макар и едва навършил 10 години.

Роден на 29 ноември 1859 г. в Чарлстаун, Джеси е второто момче на работническото семейство Померой. Детето се ражда с изцяло бяло дясно око, което е достатъчна причина за по-големия му брат да го тероризира още от най-ранна детска възраст. Бащата на семейството – Чарли Старши, постоянно се напива и изкарва натрупаната негативна енергия с бой по Джеси. Чашата прелива, когато една сутрин майката – Рут, вижда как Чарли удря с камшик малкия й син. Обезумяла от яд, майката взима кухненски нож и погва съпруга си по улицата. Чарли си спасява кожата, но никога не се връща в родния дом.

Макар и спасен от терора на бащата, малкият Джеси започва да изкарва натрупания гняв върху беззащитни животинки. И тъй като Рут по цял ден работи, тъй като вече само една заплата трябва да изхранва нея и синовете й, а Чарли младши отдавна не иска да се занимава с по-малкия си брат, за Джеси остава зловещото занимание да измъчва и убива птички, съседски котки и всякакви други беззащитни създания.

От животинки към хора

Измъчването и убиването на животинки не се оказва достатъчно удовлетворяващо за подрастващия Джеси и той бързо насочва вниманието си към хората. Това се случва през 1871 г., когато момчето тъкмо е навършило 12 години.
Четиригодишният Уилям Пейн е първата жертва на най-младия сериен убиец в историята на САЩ. Въпреки че успява да оцелее, невръстното момче е открито в отчаяно и ужасяващо състояние. Закачен да виси от дърво за китките си, той е съблечен чисто гол и е сериозно пребит с пръчки и с юмруци.

Седемгодишният Трейси Хейдън е второто пребито момче от 12-годишния насилник. След като обещава на по-малкото хлапе, че ще го заведе в гората, за да си играят на войници, Джеси отново завързва детето за дърво, съблича го голо, пребива го жестоко, като му избива зъб и му затваря окото и го заплашва, че ако разкаже на някого кой го е подредил така, ще го намери отново и ще му резне гениталиите.

В началото на 1872 г. Джеси с нищо не променя зловещите си навици. Изпитвайки чисто садистично удоволствие (а вече и сексуално) от побоищата, малкият изверг хваща осемгодишния Робърт Майер и го подрежда по същия начин, както и предишните си две жертви. След като през юли 1872 г. полицията научава за четвърто пребито дете в същия район (този път на 7 години), Рут Померой решава да премести семейството си в южната част на Бостън. Не е ясно дали майката прави това, защото подозира, че нейният малък Джеси е насилникът, или просто защото икономическата ситуация в онази част на града е по-добра.
Но в никакъв случай това преместване не променя Джеси Померой.

От насилие към убийства

След повече от две години пребиване на по-малки деца през март 1874 г. Джеси Померой, току-що навършил 14 години, извършва своето първо убийство.

В съдбоносния ден той гостува в магазина за дрехи, където работи майка му. Случайно там се озовава и 10-годишно момиченце. 14-годишният изверг успява да примами по-малкото дете да слязат заедно в мазето на магазина, където жертвата е завързана и атакувана със силни удари от насилника. След като бързо му омръзва да се занимава с побой, Джеси съвсем хладнокръвно убива момиченцето и скрива тялото му в пепелта на огромната печка в мазето.

Едва месец по-късно Джеси Померой намира следващата си жертва – Хорас Мълин е изведен извън рамките на града, където буквално е накълцан на парченца от своя убиец.

Краят на сагата

Колкото и да се опитва да бъде предпазлив и да покрива следите си, Джеси Померой е хванат след второто убийство, което извършва. По време на делото той е признат за виновен в две убийства от първа степен и е осъден на смърт чрез обесване. Заради крехката си възраст 14-годишният престъпник все още си остава най-младият признат за виновен в убийство първа степен в САЩ, неговият живот е пощаден, тъй като губернаторът на Масачузетс отказва да подпише смъртната му присъда. Така тя е заменена с доживотен затвор без право на помилване.

Въпреки че технически погледнато, за да бъде обявен за сериен убиец, един престъпник трябва да извърши поне три убийства през минимум 10-дневен период от време, Джеси Померой безспорно попада в тази категория. С общо 6 жертви (две от които умират) и арестуван на крехката възраст от едва 14 години, той напълно заслужава и прякора си Момчето Демон.

В затвора Померой показва завидна продължителност на живота и след като изкарва две години в карцер, е преместен в общо помещение през 1876 г. Момчето Демон умира през 1932 г., малко преди да навърши 73 години.