4 години аут: Изгуби или спечели Великобритания от Брекзит?

На днешната дата се навършват четири години, откакто Великобритания напусна Европейския съюз

На днешната дата се навършват четири години, откакто Великобритания напусна Европейския съюз. Изготвен по този повод нов доклад разглежда кои от ранните прогнози във връзка с брекзит се сбъднаха по отношение на финансовия сектор.

Четири години по-късно секторът на финансовите услуги в страната може би не е засегнат толкова сериозно, колкото се предполагаше преди.

Международните търговски отношение на Обединеното кралство обаче все още не могат да компенсират липсващите с ЕС, се посочва в доклада на Anglo Scottish Finance, цитиран от Euronews.

Едно от най-големите опасения за Великобритания във връзка брекзит беше, че финансовият сектор на страната, който допринася с 12% към БВП, ще отчете огромен спад.

Четири години и една пандемия по-късно това не е точно така, но нито водещите кампания за „оставане“, които бяха обвинявани във всяване на страх, нито подкрепящите „напусканетo“, които обрисуваха по-светло бъдеще, се оказват прави на този етап.

Кои от ранните прогнози около брекзит се оказаха точни?

Опасенията, че голяма част от елитните компании за финансови услуги във Великобритания ще напуснат страната след брекзит се оказаха верни.

С наближаването на „развода“ 44% от най-големите компании за финансови услуги и 37% от финтех компаниите в Обединеното кралство казваха, че планират да преместят част от дейността си в ЕС.

Над четири пети от тях, в крайна сметка, се преместиха, като повечетo направиха това веднага след брекзит, се посочва в доклада въз основа на изследване на Университета Англия Ръскин (ARU).

Тази тенденция обаче изглежда се обръща, като има компании, които обмислят завръщане, в това число и нидерландската Bunq, която е втората най-голяма необанка в ЕС.

Междувременно, Великобритания и Швейцария обявиха през декември 2023 г. “първа по рода си” сделка за финансови услуги, която има за цел да сближи двата банкови сектора. Смята се, че сделката нямаше да е възможна, ако Великобритания беше в ЕС.

Според годишния преглед на доклада за финансовите услуги на Обединеното кралство за 2023 г., Великобритания е привлякла най-голямо количество преки чуждестранни инвестиции във финансови и професионални услуги в Европа през 2022 г.

Инвестираните в компании за финансови и професионални услуги средства възлизат на над 2 млрд. паунда, като са били създадени близо 15 000 работни места.

Работните места във финансовия сектор бяха в основата на прогнозите преди брекзит, като, според някои от тях от 2016 г., 75 000 работни места в сферата на финансовите услуги щяха да се преместят в ЕС, или близо 7% от всички работни места в индустрията.

Според доклада на Anglo Scottish Finance, техният брой, всъщност, е около 7 000.

Международна търговия

Финансовите услуги са съществено важна част от международната търговия и съставляват една пета от целия износ на сектора на услуги в Обединеното кралство.

Ключова точка от референдума беше Великобритания да не разчита толкова много на търговията с ЕС и да сключи търговски споразумения с нови държави.

В периода 2018 – 2021 г. обаче е отчетен спад от 18% в износа на финансови услуги за ЕС, като това се компенсира само с 4% ръст на износа за страни извън ЕС.

Международната търговия на Великобритания също трябваше да се справя с последиците от пандемията от COVID-19 в периода 2019 – 2022 г., като ръстът на БВП на Обединеното кралство е бил по-нисък от средния на страните от ОИСР, Г-7 и ЕС – индикация за цялостен спад от гледна точка на международната търговия.

За момента новите международни търговски споразумения не успяват да компенсират липсващата търговия с ЕС.

Вече обаче се водят преговори с Южна Корея за ново и по-изгодно търговско споразумение, а финансовите услуги, които са вторият най-голям износ в сферата на услугите от Великобритания за Южна Корея, биха спечелили много от тази сделка.

Друга мултимилиардна сделка с Индия също се очаква да бъде финализирана в близко бъдеще, което обещава да бъде най-големия търговски съюз на Обединеното кралство от напускането на единния европейски пазар.

До финализирането на тези преговори обаче “общото мнение е, че брекзит не помогна особено за укрепването на търговските позиции на Великобритания в международен план,” се казва в доклада.

В годините откакто страната напусна ЕС стойността на британския паунд също така и не се възстанови напълно до нивата отпреди брекзит.

В годишния преглед на финансовите услуги във Великобритания през 2023 г. се отбелязва, че един от приоритетите на сектора на финансовите и професионалните услуги в Обединеното кралство е засилването на бизнес отношенията с ЕС.

Политиците и от двете страни работят по финализирането на Меморандум за разбирателство в сферата на финансовите услуги с обещанието за създаването на двустранна система за финансово регулиране.

Икономика

В изнесен по-рано през месеца доклад, изготвен по поръчка на кмета на Лондон Садик Хан, се посочва, че брекзит досега е струвал на британската икономика свиване от 6%, което се равнява на 140 млрд. паунда (164 млрд. евро), като то се очаква да достигне 10.1%, или 311 млрд паунда (364 млрд. евро) до 2035 г.

Основните заключения в доклада, който е дело на Cambridge Econometrics, са, че след брекзит във Великобритания се отчита по-нисък икономически растеж, по-малка заетост, силно негативно въздействие върху инвестициите, внос, който намалява с повече от износа, както и увеличаваща се разлика между производителността на Лондон и останалата част от Обединеното кралство.

Авторите на доклада също така твърдят, че до 2035 г. във Великобритания се очаква да има с 3 милиона по-малко работни места, 32% по-малко инвестиции, 5% по-малък износ и 16% по-малък внос, отколкото ако страната беше останала в ЕС, информира Sky News.