4-те нови небостъргача във Варна са без разрешително за строеж, но продават апартаменти в тях

Грандоманският проект за изграждане на четири 25-етажни сгради на територията на бившия радиозавод във Варна няма разрешение за строеж! Това установи вътрешна проверка в Община Варна, която още тече, обяви кметът Благомир Коцев.

Той разбрал от граждани, че инвеститорът там продава имоти „на зелено“. Ако това се окаже вярно, би означавало, че на хората се взимат пари срещу обещания, алармира кметът.

За обекта дори липсва инвестиционно намерение. Това е най-сериозният проблем, но не и единственият, коментира Коцев.

Бъдещите сгради са разположени на територията на 3 имота. За 2 от имотите има одобрен План за безопасност и здраве (ПБЗ), който им позволява да демонтират постройките там. За третия имот, обаче, където се намира основната и най-голяма сграда на завода, ПБЗ няма. Съответно, нейният демонтаж, който върви и сега, е неправомерен.

Липсва и План за управление на строителните отпадъци, въпреки че очевидно такива ще се генерират с тонове.

Заради тези явни нарушения, Коцев е наредил спешна проверка на терен. Охранителят на обекта обаче е отказал да пусне служителите на Община Варна и „Строителен контрол“ за проверка.

Строителният хаос във Варна трябва да спре!, заявива Коцев и обещава, че всички неясноти около тези обекти ще бъдат изяснени.