55 партии поискаха отчет за парите им

Петдесет и пет от регистрираните за местния вот в Централната избирателна комисия (ЦИК) 132 партии, коалиции и инициативни комитети са поискали от Сметната палата удостоверения за подадени през последните три години отчети за финансирането им. Това каза председателят на одитната институция Димитър Главчев пред Нова телевизия.

Той допълни, че за първи път на интернет страницата на институцията може да бъде открита електронна брошура с указания за изборите на 29 октомври. Главчев допълни, че няма промяна нито в законовите изисквания, нито във вида на декларациите, които партиите трябва да попълват във връзка с финансирането на предизборната кампания.

Основните източници на доходи остават субсидиите и даренията. Димитър Главчев обяви, че след предсрочните парламентарни избори на 2 април е налице дарение от 500 хиляди лева за партия. Това, според него, говори, че няма притеснения, когато доходите на физическите лица могат да бъдат доказани, те публично да финансират определени формации.

Председателят на Сметната палата допълни, че фактът, че декларациите за доходите на партиите са доста подробни, помага за изсветляване на източниците на тяхното финансиране.