56 междублокови в „Овча купел“ спасени от бетона

56 междублокови пространства се спасяват от застрояване в столичния район „Овча купел“. Това стана възможно след като Столичният общински съвет прие градоустройствен план изготвен от главният архитект на София Здравко Здравков. Там можеха да бъдат построени десетки жилищни блокове с обща площ над 150 хил. кв/м застроена площ на апартаментите. Вместо това общината ще запази тези терени. Това каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Там се предвижда построяването на 4 детски гради, училище, два етажни паркинга, културен дом и една спортна зала. Ще има и детски и спортни площадки, но приоритет се дава на зелените пространства, обясни още Георгиев.

Собствениците ще бъдат обезщетени с имоти в периферията на квартала, където няма да са близо до другите жилищни сгради. Освен това те са редуцирани до 25%. Това се прави за първи път в страната по приетите поправки в Закона за устройство на територията през 2017 г., които бяха подготвени от Столична община. 

Това са 56 имота с обща площ от 60 декара, където можеха да се строят жилищни сгради, а сега ще останат зелени пространства и на тях ще се изгражда публична собственост, каквато са поискали гражданите на квартала на проведените 4 обществени обсъждания. Работихме четири години, за да стигнем днес дотук, каза още Георги Георгиев. И обясни, че ще се работи поетапно по финансирането на проектите. „Искам да благодаря на гражданите за активната им позиция и за това, че заедно работихме, за да спасим зелените пространства в „Овча купел“, каза Георги Георгиев.

Председателят на СОС съобщи, че в момента се работи за спасяването на 15 междублокови пространства в „Младост“. Там работим с общинските съветници, за да можем наесен да приемем и този план, каза още Георгиев.

Най-застрашените от застрояване междублокови пространства са в кварталите „Младост“, „Овча купел“, „Дружба“. „Нашата държава след 70-те години изгражда кварталите с комплексно застрояване и в тях след реституцията се появяват два типа противоречия. Едното е на собствениците на имотите, които живеят трайно в квартала, а другите са собствениците на възстановени имоти.

Подходът, който предлагаме днес е мащабен и предлага нов тип решение на задачата. Ние даваме възможност средата да бъде трайно подобрена и хората да нямат частни имоти пред блоковете си, като изместим частните имоти по периферията.

Знаете казуса с имота на г-н Блъсков, който е в „Мусагеница“ – това е един частен имот, представете си 56 частни терена“ , каза арх. Здравков. И обясни, че с проведените обществени обсъждания са чути исканията на хората, защото не всеки иска да има паркинг пред блока, едни искат зелени площадки, други – културен дом, а трети – детска градина.