8 тихи убийци на бюджета, които не забелязвате

Може да сте жертва на тихи убийци на бюджета - тези малки разходи, които не смятате за „разходи“, или може би сте забравили за тях

Чувствате ли, че постоянно надвишавате бюджета, но не можете да разберете защо? Може да сте жертва на тихи убийци на бюджета – тези малки разходи, които не смятате за „разходи“, или може би сте забравили за тях. Ето напомняне за някои подли, изсмукващи пари нещица, които може да елиминирате.

1. Недостатъчно използвани абонаменти за фитнес

В наши дни някои хора редовно посещават фитнес залата, но има такива, които плащат за месечен абонамент, а ходят в залата 3, 4 пъти месечно. Ако това звучи като вашата ситуация, анулирайте членството си или поне го замразете (но имайте предвид, че това също ще доведе до такса), докато не се ангажирате отново с активен и здравословен начин на живот.

2. Онлайн абонаменти

Членствата в сайтове, изискващи онлайн абонамент могат да обхванат гамата от професионални социални мрежи като LinkedIn, до сайтове за забавление като Amazon или Netflix. Проблемът с тези сайтове е, че винаги звучат добре на теория (в онзи момент, когато импулсивно сте се регистрирали, защото може би точно тогава сте имали нужда от това), но сега, когато нуждата е изчезнала, вие не се ангажирате толкова много с тях.

3. Услуги за поточно предаване на музика

Всички ли сме забравили, че радиото е безплатно? Заслужава ли си таксата, която плащате за изживяване без реклами? И достатъчно ли го използвате, за да оправдаете разходите? Последният въпрос е най-важнен. Ако си струва парите, тогава добре. Ако не, това е просто загуба.

4. Такси за обмяна на валута

Ако пътувате често или притежавате малък бизнес, който оперира в международен план, трябва да сте запознати с таксите за обмяна на валута. Алон Раджич, управляващ директор на MoneyTransferComparison, обяснява по-подробно как валутните такси могат да ви вземат повече, отколкото трябва да плащате.

„Ако сте емигрант, имигрант, собственик на малък бизнес или чуждестранен инвеститор, таксите за обмяна на валута несъмнено са тих убиец на бюджета за вас. Има надценки (разликата между реалния междубанков курс и курсове за продажба) , които могат да възлизат на 3%, 4% и дори 5% от еднократната сума, обменена в чуждестранна валута. За всеки, който редовно прехвърля пари между различни валути или инвестира значителна част от парите си в чуждестранни инвестиции, валутните такси са най-големият фактор, засягащ личните финанси“, обасни той.

5. Изненадващи разходи за вашето дете

Всеки родител знае, че децата винаги имат нужда от нещо и това нещо невинаги е включено в бюджета. Това особено се превръща в бюджетна неудобство за разделени или разведени родители, които използват система за издръжка на деца, за да плащат разходите на децата си.

Тихият убиец на бюджета за разделени и разведени родители обикновено пристига под формата на изненадващи разходи, които са извън месечната основна издръжка, като например инцидентно посещение при зъболекар, екскурзия или парти за рожден ден на приятел.

6. Допълнително гориво за вашия автомобил

В момента горивото е много по-достъпно, отколкото е било в миналото, но все още не е евтино. Освен това е една от онези стоки, без които не можем да живеем, и разход, който лесно може да изпрати бюджета ви зад борда в зависимост от това колко шофирате.

7. Оставяте нещата да работят у дома, докато не сте там

Включена електроника, когато не се използва, светлини, когато няма никой вкъщи, отопление или климатик, работещи, когато не се използват – всичко това са големи разходи. Говорим за потенциално стотици левове в неправилно използван газ и електричество, ако не сте внимателни. За да сте сигурни, че вашият енергиен бюджет остава на ниво или може би дори намалява, помислете за инвестиране в по-ефективни източници, като LED светлини и „зелени“ уреди, и да изключвате това, което не се използва, веднага след като приключите с използването му.

8. Автоматични подновявания за абонаменти в сайтове

Едно от най-големите ми недоволства относно сайтовете с платени абонаменти са техните политики за автоматично подновяване, много от които изискват да се върнете след определен брой дни, за да анулирате услугата, особено ако се възползвате от промоция.

Другият сценарий е, че автоматичното подновяване се случва една година по-късно, което, разбира се, обикновено се предшества от предупреждение по имейл, но ако го пропуснете или просто не го очаквате, това може светкавично да се отрази на бюджета ви.