95% от мигрантите, които Австрия иска да ни върне, са неоткриваеми

Засега едва 113 мигранти са били върнати от Австрия към България в съответствие с Дъблинското споразумение.

Това стана ясно от отговор на премиера Николай Денков на въпрос от депутата от „Възраждане“ Станислав Стоянов, който помоли за точен брой приети обратно в България мигранти.

Австрийското правителство е съгласно да обсъди възможността за премахване на проверките за български и румънски граждани и по сухопътните граници на Шенгенското пространство, при условие че властите в България и Румъния изпълняват ангажиментите си. Според Дъблинското споразумение България и Румъния са длъжни „незабавно да приемат обратно кандидатите за убежище, за които носят отговорност“.

Днес премиерът Николай Денков съобщи, че за периода 1 януари-31 декември 2023 г. са били получени общо 5731 искания за връщане на бежанци от Австрия у нас. Същинските заявки за този период обаче са само 194, а едва 113 души са били реално прехвърлени обратно в България.

„Броят обаче се променя ежедневно, защото България е длъжна да бъде информирана за състоянието на даден бежанец“, подчерта Денков.

Той добави, че за 95% от изпратените съгласия са получени известия от Австрия, според които не може лицата да бъдат прехвърлени в регламентирания 6-месечен срок, защото са се укрили или са в неизвестност.

Това показва защо трансферите за 2023 г са едва 113, коментира Николай Денков.

Според решението на Европейския съвет за отваряне на въздушните и морските граници на Шенген за българите и румънците от 29 декември 2023 г., европейската гранична агенция трябва да има „поне три пъти“ по-голямо присъствие на българо-турската граница.

Освен това трябва да се засили и граничният контрол между България и Румъния. На българо-сръбската граница „Фронтекс“ трябва да засили присъствието си. Очаква се Европейската комисия да отпусне съществена финансова подкрепа за високопроходими машини, дронове и системи за електронно наблюдение.