Абсурд! Насред потопа Етрополе остава без вода

Граждани от Етрополе се страхуват, че ще останат без вода, след като придошлите води на река Малки Искър са развалили две от трите помпи на помпената станция. „Помпената станция беше залята, две помпи изгоряха, заради влязлата вода вътре, работи една в момента“, каза пред БТА жител на града.

Събрали се на мястото на помпената станция граждани обясниха, че под реката минава тръбата, която осигурява вода за населеното място и ако тя се спука целият град остава без вода. Също така изразиха притеснения заради обилните дъждове, които се очакват в района този следобед.

Вчера около 19 часа в района на Етрополе се разви буря със значителни валежи. По данни на МВР запушеното корито на река Малки Искър е предизвикало наводнение в западната част на града. Екипи на пожарните служби в Етрополе и Пирдоп са отводнили 14 адреса.

В община Етрополе бе обявено частично бедствено положение след проливните дъждове снощи.

Заради придошлите води на реката частично е разрушен мост, който води към помпената станция на града. На място има багер, който е изчистил част от образувалите се тапи от дървета и камъни. Граждани обясниха, че машината стои на място, ако се наложи отново да извърши почистване.

„За пет минути нивото на реката се вдигна с метър и половина. Трябва всяка пролет и есен да се чистят корита и канавки, затова стават тези проблеми, не се чисти“, коментира жител на Етрополе, живеещ в близост до моста. Той разказа, че водата е преливала на един метър над моста, заради образували се две тапи.

Събралите се в района на помпената станция етрополци разказаха още, че от кметството са им казали, че снощи е бил изпуснат язовира, в близост до града, защото е започнал да прелива.